Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

По території будівельного майданчика



Велике значення для безпечного руху транспорту має створення відповідних умов. Тому на будівельному май­данчику слід заздалегідь установити обмежувачі швидко­сті, місця стоянок транспорту, покажчики поворотів та інші дорожні знаки.

Будівельні матеріали на майданчику транспортують, як правило, залізничним, автомобільним і спеціальним тран­спортом (тракторним, канатним, водним, по трубах тощо). Перед початком роботи проводять ретельний технічний огляд транспортних засобів на справність усіх узлів, галь­мових пристроїв, механічних та енергетичних частин і де­талей.

Не можна переїжджати автогужовим транспортом і самохідними машинами через колії у невстановлених місцях. На переїздах через колії повинні бути попереджу­вальні знаки: «Бережись поїзда» і «Свисток», а під'їзди до колій мають бути обгороджені стовпами чи поручнями.

Вагони і платформи, поставлені під розвантаження, зчіплюють між собою, загальмовують і закріплюють гальмовими башмаками або вагонними підкладками.

— 137 —

Двері вагона слід відчиняти на себе, а зачиняти від себе, щоб завжди бути під захистом полотна дверей. Якщо треба відкрити борти платформ і люків для само розвантаження піввагонів, то спочатку відкривають запірні гаки висувних стояків посередині платформи, а потім - з країв, увесь час перебуваючи поза зоною можливого падіння вантажу.

Переходити залізничні колії треба лише під прямим ку­том. Не можна ходити вздовж залізничних колій.

На естакадах, які використовують для руху вагонеток, приладнують з обох боків поручні заввишки 1 м з бортови­ми дошками заввишки 15 см; ширина проходу між краями вагонеток і поручнями повинна бути не менш як 1 м.

Вантаж у залізничних вагонах і кузовах автомашин треба закріплювати, прив'язувати або встановлювати так, щоб він не зміщувався під час транспортування.

Керує вантажно-розвантажувальними роботами на залізничних станціях спеціально виділена особа. Використовуваний інвентар (сходи, містки, плати, важелі підпору тощо) повинен відповідати вимогам техніки без­пеки.

Безпечність роботи автотранспорту залежить від його справності. За справність автомашин відповідає адміні­страція автогосподарства.

Автосамоскиди обов'язково треба обладнувати стра­хуючою штангою, без якої не можна працювати під підня­тим кузовом. Подавати автосамоскиди під навантаження з бункера чи екскаватора слід так, щоб кабіна не перебу­вала під бункером, а ківш екскаватора не переміщувався над кабіною.

Перебувати в кузові автосамоскида під час його наван­таження забороняється. При навантажуванні автомашини краном чи екскаватором водій повинен вийти з кабіни.

Коли засипають траншеї та виїмки або розвантажують матеріали чи деталі на насипах, автосамоскид не пови­нен під'їжджати ближче ніж на 1 м до краю обриву, при­чому заздалегідь слід обвалити козирок обриву. Чистять піднятий кузов автосамоскида від землі, розчину тощо після розвантаження спеціальними скребачками або ло­патами з довгими ручками. Не можна ударяти по кузову знизу, розвантажувати автосамоскид на ходу або рухати­ся з піднятим кузовом, перевозити довгомірні вантажі, що виходять за межі

— 138 —

кузова, без причепа. Люди, які супрово­джують вантаж, повинні сідати в кабіну автосамоскида. Навантажувати навалом дозволяється лише до рівня бор­тів. У разі потреби борти кузова можна наростити.

Для перевезення довгомірних, важковантажних, вели­когабаритних матеріалів використовують спеціалізовані транспортні засоби (панелевози, фермовози, балковози тощо). У разі використання бортових автомобілів з при­чепом їх з'єднують за допомогою жорсткого дишля і чеки так, щоб дишель вільно повертався. Причіп, призначений для перевезення довгомірних вантажів, обладнують пово­ротними пристроями. Вантажна висота причепа повинна бути на одному рівні з підлогою кузова.

Під час перевезення будівельних деталей на панелевозах, а також коли будівництво ведуть «з коліс», тобто з транспортних засобів (без перевантажувальних опера­цій), треба додержувати таких вимог безпеки:

- до місць розвантаження влаштовують наскрізні про­їзди;

- розвантаження здійснюють лише кранами відповідної вантажності;

- у разі одночасного перевезення кількох панелей, які розвантажують у різних місцях, перед кожним перемі­щенням панелевоза панелі, що залишаються в касеті, закріплюють.

Вибухові, радіоактивні, отруйні й легкозаймисті вантажі відповідно до правил та інструкцій перевозять спеціаль­ним транспортом, який супроводжують провідники (для небезпечних вантажів).

Автоцистерни, в яких перевозять бензин, гас, масла та інші горючі рідини і хімікати, забезпечують проти пожеж ним обладнанням. На цистернах роблять відповідні написи: «Вогненебезпечне» або «Небезпечно». Аби за­побігти спалахуванню від статичної електрики, що ви­никає від тертя рідини об стінки цистерни під час руху, автоцистерни обладнують заземлюючим ланцюгом, один кінець якого приварюють до цистерни, а до другого прикріплюють металевий стрижень, що ковзає по дорозі.

— 139 —

Автомобілі, призначені для перевезення балонів з га­зом, обладнують спеціальними стелажами з виїмками по діаметру балонів, оббитими повстю, або перевозять їх у вертикальному положенні з використанням спеціальних кондукторів.

Кислоти, каустик, хімікати у бутлях перевозять в плете­них кошиках, які розміщують вертикально в кузові й добре закріплюють.

Перевозити балони в одному кузові з людьми забо­ронено. Вантажні бортові автомашини для перевезення людей обладнують лавами, прикріпленими до кузова на 15 см нижче від бортів. Лави, розміщені вздовж бортів, повинні мати міцні спинки заввишки не менш як 30 см. Бортові гаки надійно закріплюють. Зверху кузова влашто­вують тент для захисту від вітру та опадів. Для посадки і висадки людей прикріплюють драбину або приварюють скоби.

На стіні кабіни, що виходить до кузова автомобіля, по­винні бути написи: «В кузові не стояти», «На бортах не сидіти». У дорожньому листі автомобіля для перевезення людей роблять запис: «Придатний для перевезення паса­жирів» і зазначають кількість пасажирів. Цей запис підпи­сує адміністрація автогосподарства. Кількість людей, яких перевозять у кузовах бортових автомобілів, не повинна перевищувати кількості обладнаних для сидіння місць.

На автомобілях, що систематично перевозять людей, повинні працювати досвідчені шофери з правом управ­ління транспортом категорій С і D, які мають спеціальне дозволення керівника автогосподарства. Шофери, які від­працювали одну зміну, не допускаються до перевезення людей у другу зміну. Не можна перевозити людей на необладнаних для цього вантажних автомашинах, а також у кузовах автосамоскидів, на причепах і цистернах. При перевезенні людей призначають відповідальних за пере­везення осіб і старших груп.

Для вертикального транспортування, навантажування й розвантажування вантажів використовують автонаван­тажувачі, оснащені змінним робочим обладнанням, різ­ні вантажні підйомники, крани. Експлуатуючим їх, треба додержувати спеціальних вимог, про які йтиметься далі.

— 140 —

Однак загальні вимоги до експлуатації всіх перелічених машин і механізмів такі:

- ретельно перевіряти справність перед початком робіт;

- використовувати їх за призначенням;

- не використовувати для піднімання і спускання людей;

- майданчики, де працюють навантажувачі і крани, по­винні бути рівними, з відведенням поверхневих вод;

- узимку майданчики, на яких розміщуються машини і механізми, слід регулярно очищати від снігу, льоду і по­сипати піском або шлаком;

- вантажі, які піднімають, надійно закріплюють;

- обслуговують машини і механізми лише спеціально на­вчені особи, які склали іспити.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 445 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...