Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Межі небезпечних зон на будівельному майданчику



Висота можли- Поблизу місць переміщення вантажів Поблизу будівлі
вого падіння кранами (від чи споруди (від
предмета, м горизонтальної проекції її зовнішнього
  траєкторії максимальних периметра), м
  габаритних розмірів переміщуваного  
  вантажу машинами), м  
     
до 10 від 0 до 4 від 1,5 до 3,5
від 10 до 20 від 4 до 7 від 3,5 до 5
від 20 до 70 від 7 до 10 від 5 до 7
від 70 до 120 від 10 до 15 від 7 до 10
від 120 до 200 від 15 до 20 від 10 до 15
від 200 до 300 від 20 до 25 від 15 до 20
від 300 до 450 від 25 до 30 від 20 до 25

Якщо окремі робочі місця розміщені на висоті (монтаж­ники, покрівельники, оздоблювальники), то небезпечною зоною вважається ділянка, розташована внизу під робо­чим майданчиком, межі якого визначають горизонтальною проекцією майданчика, збільшеною по своєму контуру на безпечну величину 0,3 Н, де Н - висота, на якій ведуть роботи.

Межі небезпечних зон, де бувають ураження електричним струмом, залежать від напруги в електро­установках. Так, відстань, що визначає небезпеч­ну зону від необгороджених неізольованих частин електроустановки

— 135 —

(електрообладнання, кабелю і проводу) чи від вертикальної площини, що є проекцією на землю найближчого проводу, повітряної лінії електропередачі під напругою, повинна бути, м: при напрузі до 1кВ - 1,5, 1...20 - 2, 35...110 - 4, 150...220 - 5, 330 - 6, 500...750 -9, 800кВ (постійного струму) - 9.

Небезпечну зону екскаватора R, обладнаного прямою лопатою, визначають за формулою R1 = r1 + b1, де r1, - най­більший радіус копання, м.; b - відстань від верху котловану до лінії кута природного укосу ґрунту плюс 1 м.

При земляних роботах небезпечною вважається зона в межах призми обвалення ґрунту плюс 1м.

Під час підривних робіт найбільший радіус небезпечної зони визначають дією повітряної хвилі.

Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони, перевищення яких становить небез­пеку для людини і визначає межі небезпечної зони, наве­дено в табл. ІІ.2. Межі небезпечних зон поблизу частин і робочих органів машин, що рухаються, становлять до 5 м, якщо інших підвищених вимог немає в паспорті чи ін­струкції заводу-виготовлювача.

Усі входи в будівлю мають бути захищені зверху щіль­ним навісом завширшки не менше ширини входу з від­станню не ближче ніж 2 м від стіни будівлі.

Захисні огорожі розраховують на міцність, вони пови­нні мати висоту не менш як 1,1 м, а відстань між горизон­тальними елементами - не більш як 0,45 м.

Елементи конструкцій захисних огорож повинні мати масу, яка не перевищує 20 кг. При встановленні й демон­тажі захисних огорож освітленість у темні години доби має становити не менш як 30 лк. Не допускається монтаж за­хисних огорож на висоті (у відкритих місцях), якщо сила вітру дорівнює 10 м/с і більше, а також під час великого снігопаду, зливи, грози і ожеледі. Щоб запобігти можливо­му падінню відходів і невеликих предметів, на перекритті треба встановити бортову дошку заввишки не менш як 0,15 м.

Щоб знизити виробничий травматизм на будівельно­му майданчику, використовують огорожі для будівельних машин і обладнання. Вони повинні бути якісними, мати просту

— 136 —

конструкцію і легко встановлюватися. Такі огоро­жі захищають і рухомі частини будівельних машин, зде­більшого вони зблоковані з робочими частинами машин. Якщо зняти огорожі, то машина автоматично зупиниться. Стаціонарною огорожею є кожухи візків баштових кранів, дискових циркулярних пилок, абразивних кругів на шліфу­вальних і гострильних верстатах, рубильників. До збірно-розбірних огорож належать інвентарні заввишки не менш як 1 м, якими обгороджують постійні небезпечні зони, та огорожі із стояків і натягнутого каната для тимчасових не­безпечних зон. На огорожі через кожні 5...10 м по довжині вивішують запобіжний напис «Небезпечна зона».

Щоб запобігти доступу сторонніх осіб, небезпечні зони обгороджують захисними пристроями, види і конструктив­ні особливості яких розглянуто у параграфі ІІІ.2. Огорожі фарбують за прийнятим еталоном.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1173 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...