Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І громадський контроль за охороною праці



Контроль охорони праці в Україні відповідно до закону про охорону праці і трудового законодавства покладаєть­ся на державні контрольні органи, які стежать за виконан­ням адміністрацією підприємств і будівництв законодав­ства про працю.

Державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляд). Інспектори цього комітету контролюють додержання пра­вил виготовлення та експлуатації парових котлів, апара­тів, які працюють під тиском, вантажопідіймальних машин, трубопроводів для пари та гарячої води, підіймачів, газо­вих пристроїв, магістральних трубопроводів та здійсню­ють нагляд за правильним зберіганням, перевезенням і застосуванням вибухових речовин. Інженери-контролери мають право заборонити проведення робіт до усунення виявлених порушень з правил техніки безпеки.

Державний комітет України з ядерної і радіаційної безпеки. Інспекція цього комітету контролює додержання правил в питаннях ядерної безпеки, екології та природних ресурсів України.

Державна санітарна інспекція Міністерства охорони здоров'я України здійснює нагляд за додержанням сані­тарно-гігієнічних і санітарно - проти епідеміологічних норм і правил на будівництві через санітарно-епідеміологічні станції областей, міст і районів. З цими органами погоджу­ють проекти виконання робіт і проекти організації будів­ництва.

— 44 —

Державний пожежний нагляд Міністерства по над­звичайним ситуаціям України здійснює нагляд за до­держанням протипожежних норм і правил у процесі будів­ництва й експлуатації будинків і споруд.

Вищий нагляд за додержанням і правильним за­стосовуванням законів про охорону праці здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами.

Громадський контроль здійснюють трудові колекти­ви через обраних ними уповноважених; професійні спіл­ки - в особі своїх виборних органів і представників. Вони контролюють додержання адміністрацією законодавства про робочий час, відпустку, охорону праці жінок і підлітків, вихідні дні, наведення порядку на робочих місцях, поліп­шення санітарно-гігієнічних умов праці; організацію і якість інструктажів; перевіряють виконання колективних догово­рів, забезпечення працюючих спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту тощо.

Громадський контроль має діяти у кожній бригаді пра­цюючих і контролювати виконання законодавства про пра­цю, а також правил та інструкцій з техніки безпеки і про­мислової санітарії на ділянці роботи своєї бригади.

Профспілкові організації мають контролювати вико­нання рішень і законів з охорони праці, дбати про при­скорення розв'язання проблем з охорони праці, про поліпшення викладання техніки безпеки у вузах, техні­кумах, а також вживати заходів для усунення причин ви­никнення нещасних випадків. Профспілки мають забез­печувати неухильне додержання норм з техніки безпеки, впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, сприяти поліпшенню побуту й харчування людей, торгівлі, якості спецодягу, спецвзуття та засобів захисту.

Відомчий контроль здійснюють органи керівництва (міністерства, комітети, об'єднання та ін) через відповід­ні контролюючі служби. Регіональний контроль здійсню­ється місцевими державними адміністраціями та Радами народних депутатів.

Організація і проведення оперативного контролю. Система оперативного контролю включає регламентовані звіти

— 45 —

керівників виробничих дільниць і цехів перед керівництвом підприємств і головою профспілкового комітету, звіти керівників підприємства і профспілкової організації про стан охорони праці й техніки безпеки та заходи щодо його поліпшення.

Оперативний контроль проводять для посилення про­філактичної роботи з метою запобігання виробничому травматизму; підвищення особистої відповідальності ке­рівників господарських та профспілкових організацій за створення здорових і безпечних умов праці на виробни­цтві, забезпечення постійної участі в цій роботі громад­ських інспекторів і профспілкових комітетів.

Відповідно до схеми оперативного контролю (див. дод.2) встановлено три ступені проведення оперативного контролю.

Перший ступінь полягає в тому, що майстер чи викон­роб щодня разом з громадським інспектором з охорони праці до початку робіт обходить виробничі місця, виявляє порушення техніки безпеки та записує їх до журналу опе­ративного контролю із зазначенням відповідальних осіб і строків усунення порушень (див. дод. 3)

Майстер чи виконроб перед початком зміни проводить інструктаж робітників дільниці (цеху) з техніки безпеки, щоб вжити необхідних заходів для досягнення безпеки на робочих місцях під час виконання конкретних видів робіт.

Якщо виявлені порушення становлять небезпеку для працюючих, то починати роботу забороняється, про що доповідають керівництву підприємства.

Після закінчення строків усунення порушень майстер і громадський інспектор з охорони праці перевіряють, чи враховано записані в журналі оперативного контролю зауваження, і відмічають усунення порушень.

На другому ступені проведення оперативного контролю начальник дільниці (цеху), представник профспілкового комітету і громадський інспектор з охорони праці один раз на тиждень обстежують виробничі дільниці, перевіряють стан охорони праці й техніки безпеки на дільницях (у це­хах) і виконання зауважень першого ступеня, вживають необхідних заходів щодо усунення виявлених порушень, роблячи записи в журналі оперативного контролю.

— 46 —

Третій ступінь передбачає, що один раз на місяць комі­сія під керівництвом начальника управління разом з голо­вою профспілкового комітету і головою комісії з охорони праці перевіряють стан охорони праці, здійснення заходів щодо безпечного виконання робіт, якості проведення опе­ративного контролю першого і другого ступенів, усунення порушень, записаних у журналі оперативного контролю, заслуховують звіти керівників дільниць (цехів) про прове­дення оперативного контролю другого ступеня.

Результати перевірок оформляють актом, який разом із звітами керівників дільниць (цехів) обговорюють на нара­ді третього ступеня оперативного контролю. Проведення такої наради оформляють протоколом, у якому зазнача­ють дату проведення наради, список присутніх осіб та їхні посади, а також порядок денний, який включає тільки питання з оперативного контролю. Протокол підписують керівник підприємства й голова профспілкового комітету. У разі потреби на основі протоколу видається наказ по підприємству (управлінню, заводу). Копії протоколу (на­казу) видають під розписку виконавцям і в п'ятиденний строк надсилають вищестоящім організаціям (трест, домо будівний комбінат, об'єднання).

Кожного 10-20-го числа наступного за кварталом міся­ця керівник підприємства й голова профспілкового комітету звітують перед керівником тресту, ДБК про виконану роботу щодо створення безпечних умов праці та проведення опе­ративного контролю першого, другого і третього ступенів.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 302 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...