Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми. Забезпечення охорони праці, включаючи відповідність вимогам охорони праці, встановленим національними законами і правилами



Забезпечення охорони праці, включаючи відповідність вимогам охорони праці, встановленим національними законами і правилами, входить у зобов'язання і обов'язки роботодавця. Роботодавець повинен продемонструвати свої безумовне керівництво і прихильність діяльності з охорони праці в організації організувати створення системи управління охороною праці.

Управлінські структури підприємств забезпечують в умовах конкретних виробництв реалізацію вимог законодавчих і нормативних актів про охорону праці з метою створення безпечних і нешкідливих умов праці, попередження виробничого травматизму і професійних захворювань, вирішують весь комплекс питань з охорони праці, пов'язаних з даним виробництвом. У своїй діяльності стосовно охорони праці управлінські структури підприємств взаємодіють з комісією з питань охорони праці підприємства (за наявності такої), з профспілками підприємства та уповноваженими трудових колективів.

СУОП в умовах конкретної організації, на конкретному об'єкті завжди є багаторівневою системою управління, у якій верхнім рів­нем є державне управління, а нижнім – управління охороною праці на конкретному об'єкті. Як проміжні рівні управління можуть виступати відомче, регіональне управління, а також управління в об'єднанні, тресті тощо.

Слід зазначити, що вихідні параметри СУОП визначаються, вихо­дячи з вимог норм, правил, проектної документації, аналізу фактичного стану виробничої ситуації і ряду факторів виробничого середовища, тому СУОП варто віднести до категорії звичайних, багато­контурних систем, які піддаються програмуванню. Багатоконтурність систем управління в даному випадку пояснюється складністью об'єкта управління, його вели­кою інерційністю, складністю і інерційністю реалізації управлінь­ких впливів.

Правовою основою СУОП є: Конституція України, Кодекс законів про працю України, Закони України «Про охорону праці» і «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», накази і розпорядження Президента України, розпорядження і постанови Кабінету Міністрів, Держгірпромнагляд, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства праці і соціальної політики, а також інших директивних органів України з питань охорони праці (органи Державного управління охороною праці).

Питання до самоконтролю

1. Які основні вимоги для функціонування СУОП ви знаєте? Які компоненти включає ментальна модель? Опишіть їх.

2. Назвіть основні елементи системи управління охорони праці.

3. Розкажіть про розподіл функціональних обов'язків з охорони праці керівників, посадових осіб і фахівців підприємства галузі.

4. Концепція планування заходів з охорони праці.

5. Назвіть види систем менеджменту.

Завдання до самостійної роботи

1. Розробити ситему управління охороною праці на підприємстві згідно плану,поданного нижче.

План

1. Загальні питання діяльності керівництва (мета, цілі організації робіт з охорони праці)

2. Оцінювання ризиків виробничих небезпек

3. Діяльність роботодавців із забезпечення охорони праці

4. Діяльність служби охорони праці на підприємстві

5. Створення служби охорони праці

6. Функції служби охорони праці

7. Права працівників служби охорони праці

8. Планування діяльності служби охорони праці

9. Планування робіт з охорони праці передбачає перспективне, поточне та оперативне планування.

10. Діяльність працівників, спрямована на дотримання вимог охорони праці, та відповідальність за безпеку виробничих об'єктів

Рекомендована література

Основна література [1, 2, 5, 6]

Додаткова література [6, 16, 20, 21, 22,23]

ТЕМА 4. ТРАВМАТИЗМ І ПРОФЕСІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ В ГАЛУЗІ. РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ

План вивчення теми

1. Класифікація нещасних випадків і взяття їх на облік

2. Розслідування та облік нещасних випадків

3. Огляд місця, де стався нещасний випадок

4. Опитування потерпілого, свідків та посадових осіб

5. Визначення причин нещасного випадку

6. Методи дослідження виробничого травматизму

7. Профілактика нещасних випадків

8. Засоби захисту, що застосовуються для попередження нещасних випадків на виробництві

Навчальні цілі:

засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

- загальні положення та визначення;

- обставини, за яких проводиться розслідування;

- спеціальне розслідування нещасних випадків;

- розслідування професійних захворювань;

- методи дослідження виробничого травматизму.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...