Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Паспортизація санітарно-гігієнічного стану робочих місць



Методика складання карти умов праці.

На кожне типове робоче місце складається карта умов праці, в яку заносяться трудові, санітарно-гігієнічні умови і чинники технічної безпеки.

Форма карти усталена, але для навчальної мети прийнятною є форма, наведена в табл. 6.

Послідовність заповнення карти умов праці:

1. За ГОСТом 12.1.005-88 визначається категорія робіт і встановлюються оптимальні показники мікроклімату.

2. За гігієнічною класифікацією роботи та іншим джерелами визначається перелік чинників умов праці на робочому місці, для яких за нормативними документами визначають граничнодопустимий рівень або гранично-допустиму концентрацію (ГДР, ГДК), які заносяться в гр.1, 2, 3.

3. Для кожного з чинників умов праці проводиться за загальними методиками інструментальний вимір фактичного значення чинника. Для навчальної мети фактичні значення чинників умов праці беруться з матеріалів заздалегідь проведеної паспортизації або з літературних джерел.

4. Визначається коефіцієнт нормозабезпеченності:

Кн =1 ± (Азн)/Ан (28)

де – Аз зміряне значення чинників умов праці;

Ан – нормативне значення чинника.

Знак «+» ставиться для розрахунку за граничнодопустимим значен-ням нормативного параметра Ан; знак «-» – з мінімально допустимим значенням.

Результати розрахунків заносяться в гр. 5 табл. 6.

Граничнодопустиме значення коефіцієнта нормозабезпечення повинне дорівнювати 1. Якщо воно більше 1, то це означає, що діючий чинник умови праці вище, ніж граничнодопустимий рівень, і необхідно вжити заходів зі зниження дії цього чинника, тим самим поліпшити умови праці.

5. Відповідно до технології виконання процесу встановлюється тривалість дії кожного чинника і результати заносяться в гр. 6, 7 табл. 6.

6. Визначається коефіцієнт небезпеки Кдф від кожного чинника умов праці і від всіх діючих чинників К. Значення розрахунків заносяться в гр. 8, 9 табл. 6. Ці коефіцієнти обчислюються за формулами:

Кдф = Кн •Тдф (29)

К = Кдф/n

де Тдф – тривалість дії чинника;

n – кількість чинників умов праці.

7. За табл. 6 визначається ступінь шкідливості чинника, так само початкова і розрахункова кількість балів. Хфак визначається за формулою:

Хфак = Х • Тдф (30)

Початкова і розрахункова кількість балів заносяться відповідно в гр. 10, 15 табл. 6.

8. Визначаються чинники технічної небезпеки і результати заносяться в табл. 7.

Визначити чинники технічної небезпеки можна методом відбору їх з карт контролю тракторів, комбайнів і автомобілів за показниками безпеки і контролю сільськогосподарської техніки.


Таблиця 6





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...