Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вентиляція робочих приміщень



Вентиляція – система заходів і засобів, призначених для забезпечення на постійних робочих місцях, в робочій і обслуговуючій зонах метеорологічних умов та чистоти повітряного середовища, які відповідають гігієнічним та технічним вимогам, забезпечують поліпшення самопочуття працівників і збільшенню продуктивності праці.

Системи вентиляції класифікують за здатністю переміщення повітря (природна та механічна), напрямку потоку повітря (проточна і витяжна), зони дії (загально обмінна, місцева і змішана чи комбінована), часу роботи.

Природну вентиляцію поділяють на організовану і неорганізовану. Організована природна вентиляція може бути канальною і безканальною (аерація).

Аерація – це організована керуємо природна вентиляція, яка здійснюється за рахунок різниці гравітаційного тиску зовнішнього і внутрішнього повітря й дії вітру.

При неорганізованій природній вентиляції повітря надходить і виходить через щілини, вікна, двері.

Механічна вентиляція – переміщення повітря відбувається за допомогою вентиляторів з електроприводом.

Існують і змішані системи вентиляції.

В залежності від напрямку потоку повітря вентиляція буває проточною ( для подачі чистого повітря на відповідні робочі місця чи ділянки ) і витяжною ( для видалення повітря безпосередньо з місць утворення чи вихода шкідливих речовин ). В виробничих будівлях зазвичай проточно-витяжна вентиляція.

При загально обмінній вентиляції відбувається обмін повітря по всьому приміщенню. Вона використовується тоді, коли виділення шкідливих факторів незначні і рівномірно розповсюджуються по всьому об’єму приміщення. Місцева вентиляція може бути витяжною і проточною.

Інтенсивність вентиляції характеризується кратністю повітрообміну:

К = L / V,

де L - об’єм повітря, який подається чи видаляється з приміщення, м3/ч; V - об’єм приміщення, м3.

Місцева проточна вентиляція утворює в обмеженому просторі приміщення (не ізольованому чи ізольованому жорсткими стінками) ділянки повітряного середовища, які відрізняються за мікрокліматичними умовами від всього іншого приміщення. Місцеву проточну вентиляцію роблять у вигляді повітряних душів чи повітряних оазисів.

Повітряний душ – це подача на людину струменя повітря заданих параметрів (температура, вологість, швидкість). Для повітряного оазису частину робочої ділянки відділяють вертикальними (частіше всього скляними) щитами, між якими залишають необхідні проходи.

Повітряна завіса утворюється струменем повітря, який поступає з вузької щілини під деяким кутом назустріч потоку холодного повітря.

Місцева витяжна вентиляція виконується за допомогою місцевих патрубків, решіток, панелей.

Кондиціонування. Процес утворення і автоматичного підтримання у виробничому приміщенні відповідних параметрів повітряного середовища – кондиціонування.

Розрізнюють комфортне ( утворення в приміщенні повітряного середовища найбільш сприятливих умов роботи й відпочинку людей для збільшення продуктивності праці і зниження захворюваності ) і технологічне ( утворення параметрів повітряного середовища, які задовольняють потребам технологічного процесу ) кондиціонування повітря.

Повітря з приміщень, де встановлені кондиціонери, як правило, видаляється спеціальною витяжною системою. З ціллю економії тепла (зимою) і холода (влітку) частина цього повітря не викидається зовні, а знов поступає в кондиціонер для обробки. Така система вентиляції називається рециркуляцією повітря.

Аварійна вентиляція – швидке видалення з приміщень значних об’ємів повітря з великим складом шкідливих і вибухонебезпечних речовин які надходять в приміщення через порушення технологічного режиму і аваріях. Аварійна вентиляція, як правило проектується витяжною.

Вибір систем вентиляції. Вентиляція вважається ефективною, якщо забезпечує відповідність стану повітря робочої зони вимогам діючих нормативних документів (СН 245-71 і ГОСТ 12.1.005-76).

Загальні положення, які стосуються визначення вентиляції в виробничих приміщеннях, викладені в СНиП ІІ-33-75 „Отопление, вентиляция и кондиционирование воздуха”.

Правильний вибір систем вентиляції має велике санітарно-гігієнічне і економічне значення:

- необхідно максимально використовувати місцеві витяжні системи для запобігання поширення шкідливих речовин по всьому приміщенню;

- механічну вентиляцію слід застосовувати тільки в тих випадках, коли потребуємі параметри повітряного середовища не можуть бути забезпечені природною вентиляцією;

- при проектуванні механічної вентиляції необхідно передбачати установку резервних вентиляторів з електродвигунами, які вмикаються автоматично, чи споруджувати не менше двох проточних і двох витяжних установок;

- проточну вентиляцію краще робити з повітряним опаленням, при цьому необхідно зважати на можливість виходу зі строю вентиляційної системи і необхідність підтримання температури в приміщенні не нижче +5 0С;

- температуру повітря, яка виходить з повітророзподільника, потрібно робити не більше 45 0С і не менше 5 0С.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1078 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...