Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги щодо дотримання санітарно-протиемідемічного режиму в рентгенкабінетах



Рентгенкабінети є складником будь-якого лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я, і в ньому мають дотримуватись усі вимоги санітарно-протиепідемічного режиму, як і в інших підрозділах медичних закладів.

Ураховуючи, що в рентгенкабінетах обстежуються різні категорії пацієнтів – здорові, потенційно хворі і хворі – ці об’єкти мають бути віднесені до об’єктів підвищеного епідемічного ризику. Тому вимоги щодо проведення дезінфекції поширюються на всі приміщення рентгенкабінетів, особливо на процедурну, і проводяться згідно з діючими правилами.

З цією метою дозволяється застосовувати дезінфекційні засоби, які внесені до облікового переліку деззасобів України і мають інструкції щодо застосування, затверджені Головним державним санітарним лікарем України.

Поточне прибирання в рентгенкабінеті проводиться молодшим медперсоналом два рази на добу (крім процедурної) вологим способом з використанням мийних і дезінфекційних засобів. Устаткування має бути вимкненим з електромережі. У процедурній прибирання проводиться тільки після закінчення роботи. Протирання рентгенівського апарата здійснює рентгенлаборант. Під час прибирання слід використовувати спецодяг та промаркований інвентар – окремий для підлоги, туалету, дверей та устаткування. Щоденним є протирання клейонки, дверних ручок тощо 0,2 % розчином дезактину чи іншим дезінфекційним розчином, що відповідає цій концентрації.

Генеральне прибирання (миття і дезінфекція 3 % розчином оцтової кислоти) проводиться згідно з графіком, що затверджується завідувачем відділення або керівником закладу, але не рідше одного разу на місяць.

У кабінеті постійно має бути необхідний тримісячний запас мийних і дезінфекційних засобів; закуповують лише ті засоби, які мають посвідчення МОЗ України і печатку фірми-виробника.

Також один раз на місяць обов’язковим є додаткове протирання апарата та засобів захисту як персоналу, так і пацієнтів 3 % розчином оцтової кислоти.

Після кожної процедури, тобто рентгенологічного дослідження, виконавці миють руки мийними засобами і протирають їх 0,3 % розчином оцтової кислоти. Спирт використовується для протирання елементів і деталей рентгенапаратів, до яких доторкається пацієнт оголеними частинами тіла (після кожного дослідження), а також для оброблення касет. Для профілактичного технічного обслуговування, яке має проводитись один раз на місяць, також необхідний спирт із розрахунку 1 кг на 1 апарат на рік. Списання спирту має проводитись щоденно в окремому журналі (пронумерованому, прошнурованому і затвердженому заступником головного лікаря з лікувальної роботи печаткою) по 0,25 г на кожного пацієнта. Така сама відмітка про використання спирту при проведенні ремонту чи огляді рентгенапарата має бути в контрольно-технічному журналі.

Інвентар потрібно зберігати у таких умовах: рукавички та подушки – у пластикових чохлах, пелюшки – у двох промаркованих пакетах (чисті і брудні). Рукавички миють 1 % мильним розчином і оцтом від свинцевого пилу, подушки –0,2 % розчином дезактину чи іншим дезінфекційним засобом.

Під час проведення рентгенологічних досліджень у процедурній постійно має бути ввімкнена припливно-витяжна вентиляція. Провітрювання приміщень рентгенкабінету найкраще проводити перед початком роботи і після її закінчення.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 5531 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...