Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Захист від іонізуючого випромінювання. Захист від впливу радіоактивних речовин та іонізуючих випроміню- вань можна реалізувати використанням технічних та організаційних за- ходів



Захист від впливу радіоактивних речовин та іонізуючих випроміню- вань можна реалізувати використанням технічних та організаційних за- ходів. До технічних заходів відносяться екранування, герметизація, дис- танційне керування.

Установка екранів біля джерел випромінювання дозволяє істотно знизити дозу опромінення. Розміри, товщина та матеріал екрана залежить від виду випромінювання. Захистом від α -частинок є шар повітря товщи- ною кілька сантиметрів, одяг, рукавиці; від β -випромінювання захисним екраном може бути шар повітря товщиною кілька метрів або шар алюмі- нію товщиною кілька міліметрів, оскільки ці види випромінювання ма- ють низку проникну здатність; γ - та рентгенівське випромінювання ма- ють велику проникну здатність, тому для екранів використовують матеріали з великою атомною вагою (свинець, вольфрам), оскільки цими матеріалами випромінювання поглинається найбільш інтенсивно. Тов- щина екранів залежить від величини енергії випромінювання та кратності послаблення і коливається у межах від кількох міліметрів до десятків сантиметрів. Для оглядових вікон використовується свинцеве скло.

Захистом від внутрішнього опромінення є герметизація радіоактив- них речовин. Радіоактивні речовини розташовується у спеціальних кон- тейнерах. На контейнерах з радіоактивним речовинами має бути знак ра- діоактивної небезпеки.

Роботи з радіоактивними речовинами слід при можливості виконува- ти на віддалі у витяжних шафах, боксах, камерах, застосовуючи для ме- ханічних дій спеціальні маніпулятори або дистанційне керування.

До індивідуальних засобів захисту належать халати, комбінезони,

шапочки, шоломи, гумові рукавиці, окуляри, респіратори, спеціальні пне- вмокостюми з подачею повітря. Індивідуальні засоби захисту ефективні при впливі α- випромінювання і малоефективні при впливі γ - випромінювання. Засоби захисту періодично дезактивуються.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 160 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...