Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завданої порушенням вимог щодо охорони праці



Відшкодування моральної шкоди проводиться власником, якщо не- безпечні або шкідливі умови праці призвели до моральної травми потер- пілого, порушення його нормальних життєвих зв’язків, вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Під моральною шкодою розуміють страждання, заподіяні працівникові внаслідок фізичного або психічного впливу, що причинило погіршення або позбавлення можливостей реалізації ним своїх звичок і бажань, відносин з


оточуючими людьми, інші негативні наслідки морального характеру.

Відшкодування моральної шкоди можливе і без втрати потерпілим працездатності. Порядок відшкодування моральної шкоди визначається законодавством.

Розмір відшкодування шкоди і розмір одноразової допомоги, що сплачується потерпілому (або членам його сім’ї та утриманцям потерпі- лого), не підлягають оподаткуванню.

У разі незабезпечення вимог щодо охорони праці на підприємстві власник відраховує кошти на соціальне страхування від нещасних випад- ків та професійних захворювань за підвищеними тарифами, що періодич- но переглядаються залежно від рівня виробничого травматизму і ступеня шкідливості умов праці в порядку, який визначається Кабінетом Мініст- рів України з участю профспілок.

Власник відшкодовує витрати на лікування і професійну реабілітацію потерпілих від нещасних випадків і професійних захворювань, сплачує ви- трати на проведення робіт з рятування потерпілих під час аварій та ліквіда- ції наслідків, на ритуальні послуги при похованні загиблих, на розслідуван- ня і проведення експертизи причин аварій або нещасного випадку, на складання санітарно-гігієнічної характеристики умов праці тощо.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 227 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...