Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Професійний добір та його медичне забезпечення



Під професійним добором розуміють систему заходів, які забезпечу- ють відбір осіб, здатних за своїми фізичними, фізіологічними, психологіч- ними та антропометричними даними до участі в тому чи іншому виді трудової діяльності, адекватно реагувати на дію факторів середовища і виробничого процесу, проявляти високий рівень працездатності.

Проблема професійного добору нині набула особливої гостроти у зв’язку з прискоренням суспільного прогресу, змінами соціального, еко- номічного і технічного укладу життя, ускладненням виробництва. Всі ці чинники висувають підвищені вимоги до різних сторін нервово-психічної діяльності людини – швидкості реакції, стійкості уваги, оптимальної ко- ординації рухів, вміння швидко орієнтуватись у складних обставинах і знаходити вірне рішення, що є запорукою безпеки праці. У зв’язку з цим у багатьох випадках під час вступу на роботу проводяться медичні огляди


(ст. 17 Закону України «Про охорону праці»).

Роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівни- ків, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. За результатами періодичних медичних оглядів у разі потреби роботодавець повинен за- безпечити проведення відповідних оздоровчих заходів.

Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здо- ров’я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров’я праців- ника. Порядок проведення медичного огляду визначається МОЗ України за узгодженням з Дергірпромнаглядом.

Професійний добір здійснюється на підставі наказу Держнаглядохо-

ронпраці (нині – Держпромгірнагляд) від 23 вересня 1994 р. про затвер-

дження Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі.

Періодичність проведення медичних оглядів регламентується умова- ми праці, впливом шкідливих і необхідних факторів на працюючого. На- приклад, при перевищенні допустимого рівня шуму на 10 дБ огляд про- водиться один раз на три роки; при перевищенні на 11-20 дБ – один раз на два роки, а при перевищенні понад 20 дБ – один раз на рік.

Працівники ОВС проходять обов’язковий медичний огляд щорічно.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 258 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...