Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні елементи безпеки



Основними елементами безпеки особи є: суб’єкти та об’єкти, основні чинники (умови реалізації, небезпеки та загрози тощо), а також види безпеки особи.

Основу структури безпеки особи закономірно становлять її суб’єкти та об’єкти. Зокрема об’єкт можна визначити, як предмет (елемент соціальної сфери, організація, підприємство, особа, явище), на який спрямована будь-яка діяльність, а об’єктами безпеки особи є об'єкти, на які спрямовані захисні заходи у сфері реалізації безпеки особи. Єдиним таким об’єктом у цій концепції виступає людина, індивід.

Суб’єкт – це носій практичної діяльності та пізнання, джерело активності, спрямованої на об'єкт. Суб'єктами гарантування безпеки особи є сама людина, як фізична особа і як громадянин, громадські, суспільні та міжнародні організації, що володіють правами й обов'язками щодо участі в гарантуванні безпеки; держава, що здійснює функції в цій сфері через органи законодавчої, виконавчої і судової влади тощо.

Безпека особи є цілісною концепцією, що розглядає загрози особі та можливості їх успішного подолання у різних сферах людського життя. Задля ефективнішого аналізу виокремлюють та класифікують елементи безпеки особи та види.

У доповіді «Програми ООН з розвитку» (1994) було виокремлено сім елементів безпеки особи:

1) економічна безпека (гарантування матеріальних умов розвитку особи);

2) продовольча безпека (достатня кількість харчів);

3) медична безпека (рівний і вільний доступ до якісної системи охорони здоров'я);

4) екологічна безпека (відсутність шкідливих екологічних чинників);

5) безпека людини (захист від таких загроз, як тортури, війни, кримінальні загрози, поширення наркотиків тощо);

6) безпека співтовариств (збереження традиційних культур та етнічних груп);

7) політична безпека (достатні політичні права і відсутність політичного гноблення).





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 215 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...