Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема №2: Нещасні випадки та аварії в фармацевтичних закладах, їх розслідування та облік



Мета: засвоїти методику розслідування та обліку нещасних випадків та аварій в фармацевтичних закладах, ознайомитись з заходами профілактики нещасних випадків, травматизму та професійних захворювань фармацевтичних працівників.

1. Знати:

3.1.1. Поняття “травматизм”, “гостре професійне захворювання”, «хронічне професійне захворювання”, “гостре професійне отруєння”, “аварія”.

1.1.2. Заходи профілактики нещасних випадків, травматизму та професійних

захворювань фармацевтичних працівників.

1.2. Вміти:

1.2.1.Використовувати методику розслідування та обліку нещасних випадків та аварій на виробництві.

1.2.2.Використовувати на практиці законодавчі та інструктивно-методичні матеріали стосовно розслідування та обліку нещасних випадків та аварій на виробництві.

2. Питання для самостійної підготовки:

2.1.Розслідування та облік нещасних випадків на виробництві.

2.2.Розслідування та облік нещасних випадків невиробничого характеру.

2.3.Травматизм, гострі та хронічні професійні захворювання і отруєння в фармацевтичній галузі.

2.4.Заходи профілактики нещасних випадків, травматизму та професійних захворювань фармацевтичних працівників.

2.5.Колективний та трудовий договори як відображення законодавства з охорони праці. Закон України «Про колективні договори та угоди» та його зміст.

2.6.Наказ Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження форми трудового договору між працівниками і фізичною особою». Укладання трудової угоди за специфікою видів робіт та особливостями функціональних обов'язків. Регулювання питань охорони праці у колективному договорі. Прийняття на роботу за контрактом.

2.7.Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Відшкодування шкоди потерпілому на виробництві.

3.Структура та зміст заняття:

Викладач перевіряє наявність студентів. Ознайомлює студентів з послідовністю проведення заняття за даною темою. На початку практичного заняття проводиться письмовий контроль вихідного рівня знань студентів (за тестами або за учбовими питаннями). Потім викладач розбирає зі студентами учбові питання даної теми шляхом опитування за питаннями 2.1. - 2.7 (частково інформація наведена у додатках 1 - 3). Надалі студенти під керівництвом викладача вивчають основні законодавчі документи за темою заняття, зокрема, знайомляться зі структурою та змістом “Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві”, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України №1232 від 30 листопада 2011 р. Потім кожен студент одержує ситуаційну задачу та виконує практичну роботу «Оцінка відповідності діючому «Порядку…», проведеного розслідування випадку професійного захворювання. Після оцінки ситуації за умовою задачі студент складає висновок та оформлює протокол. Наприкінці заняття викладач оцінює знання студентів за даною темою, дає завдання на наступне заняття, рекомендує необхідну літературу для підготовки.

4. Література:

4.1.Основна:

4.1.1.Охорона праці у фармацевтичній галузі: навчальний посібник / О.В. Жуковіна, О.І. Зайцев, О.І. Жуковін, Г.А. Грецька. – К.: Медицина, 2009. – 432 с.

4.1.2. Охорона праці в медицині та фармації. Підручник / В.М. Мороз, І.В. Сергета, Н.М. Фещук, М.П. Олійник. – Вінниця: „НОВА КНИГА”, 2005. – 406 c.

4.2. Додаткова:

4.2.1. Косарев В.В. Профессиональные заболевания медицинских работников: Монография. - Самара: ГП «Перспектива», 1998. - 200 с.

4.2.2. Постанова Кабінету Міністрів України «Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві» №1232 від 30 листопада 2011 року.

4.2.3. Постанова Кабінету Міністрів України №1662 від 08.11.2000 «Про затвердження переліку професійних захворювань».

4.2.4.Наказ МОЗ України №133 від 25.03.2003 «Про затвердження Переліку спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів, які мають право встановлювати остаточний діагноз щодо професійних захворювань».

4.2.5.Наказ МОЗ України №614 від 13.12.2004 «Про затвердження Порядку складання та вимоги до санітарно-гігієнічних характеристик умов праці».

4.2.6.Наказ Міністерства праці та соціальної політики України №260 від 08.06.01 «Про затвердження форми трудового договору між працівниками і фізичною особою та порядку реєстрації трудового договору між працівниками і фізичною особою».

Додаток 1

Поняття про виробничий травматизм, професійні захворювання,





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 937 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...