Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація охорони праці на підприємстві



Згідно з Законом України “Про охорону праці” ст. 15, служба ОП гиорюється роботодавцем або уповноваженим ним органом на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності та видів їх діяльності для організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання НВ, професійним захворюванням і аваріям під час праці.

На підприємствах виробничої сфери з кількістю працівників до 50 осіб (невиробничої сфери - до 100 осіб та навчальних закладах) функції служби ОП виконують особи, котрі пройшли перевірку знань з ОП, тобто з відповідною підготовкою за сумісництвом.

На підприємствах (у виробничих і науково-виробничих об’єднаннях) при чисельності працівників від 51 до 500 осіб включно (невиробнича сфера, зокрема навчальні заклади від 101 до 500 осіб) таку службу повинен представляти один спеціаліст з ОП з інженерно-технічною освітою та стажем роботи за профілем виробництва не менше трьох років. На підприємствах, де використовуються вибухові матеріали або сильнодіючі отруйні речовини, в такій службі повинно бути двоє спеціалістів.

При кількості працівників більше 500 осіб виробничої і невиробничої сфери створюється самостійний структурний підрозділ служби ОП (тобто група спеціалістів).

Розрахунок чисельності працівників відділу служби ОП здійснюється за формулою

М = 2 +Рс*Кв/ ф, (1.1)

де М - чисельний склад підрозділу служби ОП на підприємстві; Рср - середньо­спискова чисельність працівників на підприємстві; Ф - ефективний річний фонд робочого часу спеціаліста з ОП; Ф=1820 год у році; Кв - коефіцієнт, що враховує шкідливість та небезпечність виробництва:

Кв= 1+ Ра*Рв/Рср (1.2)

де Ра - чисельність працівників з шкідливими речовинами; Рв - чисельність працівників на роботах з підвищеною небезпекою.

Приклад. На підприємстві працює 700 осіб з них 400 - з шкідливими речовинами і 300 осіб на роботах з підвищеною небезпекою.

М = 2 +(700*(1+(300+400/700))/1820) = 2,8 =3 ос.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 746 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...