Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому цим Кодексом



1. Скарга подається до суду за місцем розташування органу або місця роботи посадової особи, рішення, дії чи бездіяльність якої оскаржується. Скаржник (його захисник, представник чи законний представник) вправі подати скаргу безпосередньо до суду (поштою чи в канцелярію суду). Підозрювані, що тримаються під вартою, направляють скарги до суду через адміністрацію слідчого ізолятора. При подані скарги через слідчого, прокурора ці посадові особи мають невідкладно направити скаргу до суду. Вони вправі докласти до скарги свої пояснення з приводу рішень, дій чи бездіяльності, що викликали звернення зі скаргою.

2. Враховуючи можливість зупинення слідчим суддею виконання оскаржуваного рішення чи дії до розгляду скарги по суті, до скарги має сенс докласти відповідне клопотання.

3. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені ч. 1 ст. 303 КПК, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. В даному випадку необхідно враховувати, що 1) якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії; 2) якщо оскаржуються дії слідчого чи прокурора, строк подання скарги починається з дня здійснення оскаржуваних дій (проведення процесуальних, слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій); 3) якщо оскаржуються дії слідчого чи прокурора, про які скаржникові не було відомо, строк подання скарги починається з дня отримання особою повідомлення про проведення оскаржуваних дій або з дня ознайомлення із матеріалами кримінального провадження, що містять інформацію про проведення оскаржуваних дій; 4) якщо оскаржується бездіяльність слідчого чи прокурора, строк подання скарги починається з дня, наступного після останнього дня терміну виконання дій, які слідчий чи прокурор зобов’язані були вчинити у визначений цим Кодексом строк.

4. Після надходження скарги до слідчого судді, він має прийняти одне з наступних рішень: 1) винести ухвалу про призначення судового розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого та прокурора у визначений ч. 2 ст. 306 КПК строк; 2) винести ухвалу про повернення скарги скаржнику на підставі ч. 2 коментованої статті; 3) винести ухвалу про відмову у відкритті провадження відповідно до ч. 4 коментованої статті.

5. Слідчий суддя виносить ухвалу про повернення скарги скаржнику у наступних випадках: 1) скаргу подала особа, яка не має права подавати скаргу. В даному випадку необхідно орієнтуватись на перелік осіб, що можуть подавати скарги на окремі види рішень, дій чи бездіяльності слідчого та прокурора, визначений ст. 303 КПК. Про перелік осіб, що можуть подавати скарги див. коментар до ст. 303 КПК; 2) скарга не підлягає розгляду у цьому суді. Оскільки скарга подається до суду за місцем розташування органу або роботи посадової особи, рішення, дії чи бездіяльність якої оскаржується, то подання такої скарги до іншого суду є порушенням територіальної підсудності, що передбачена ст. 32 КПК; 3) скарга подана після закінчення строку, передбаченого ч. 1 коментованої статті, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення. Встановлений законом строк для подання скарги, що був пропущений з поважних причин, може бути відновлений у встановленому законом порядку (див. коментар до ст. 116 КПК). Питання про відновлення пропущеного з поважних причин десятиденного строку на оскарження вирішується судом, до якого надійшла скарга. Ухвала слідчого судді про поновлення чи відмову у поновленні процесуального строку оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

6. Повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому цією главою КПК.

7. Слідчий суддя, суд виносять ухвалу про відмову у відкритті провадження, лише якщо скарга подана на рішення, дію чи бездіяльність слідчого, прокурора, яке не підлягає оскарженню та не визначено у ст. 303 КПК.

8. Копія ухвали про повернення скарги та про відмову у відкритті провадження невідкладно надсилається особі, яка її подала, разом із скаргою й усіма доданими до неї матеріалами.

9. Ухвала про повернення скарги або відмову у відкритті провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку. Про порядок оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування див. коментар до ст. 309 КПК.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 273 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...