Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічний устрій і форми господарювання



Розвиток суспільного виробництва свідчить про те, що про­тягом тривалих історичних періодів, які охоплюють ряд якісно різних способів виробництва, зберігаються окремі спільні фор­ми економічного життя, зокрема господарювання. Хоча місце й соціальні наслідки тієї або іншої форми господарювання в різних способах виробництва багато в чому неоднакові, деякі їх спільні риси зберігаються.

Спільні економічні форми з часом змінюються, що зумов­лює еволюцію форм господарювання. Але це відбувається знач­но повільніше і за іншими законами, ніж зміна способів вироб­ництва.

Форми господарювання являють собою третій елемент у структурі економічної системи (поряд з продуктивними сила­ми та економічними відносинами). Під господарюванням ро­зуміють особливі форми і методи організації економіки, управ­ління виробничою діяльністю людей, підприємств, регіонів та суспільства в цілому. Кожній економічній системі відповідає певна форма господарювання, однак однотипні форми господарювання можуть бути притаманними різним економічним систе­мам.

Виокремлюють, в основному, недемократичні та демокра­ті і ч 11 і форми господарювання. До недемократичних відносять зосередження економічної влади в єдиному управлінському центрі: деспотизм, командно-адміністративну форму, тоталітаризм. Інколи такі форми господарювання об'єднують під од­нією назвою — азіатська форма господарювання. Під демокра­тичними формами господарювання розуміють "розсіювання" економічної влади між суб'єктами господарювання різного рівня; ухвалення рішень суб'єктами господарювання самостійно без прямих вказівок зверху, на основі самофінансування, само­забезпечення, самооплатності та інших принципів комерційно­го розрахунку. Така форма господарювання дістала назву "євро­пейської".

В умовах змішаної економіки має місце органічне поєднання централізованого регулювання економіки з боку держави і сво­боди підприємницьких структур в ухваленні рішень щодо влас­ного господарювання.

Тема 4

Відносини власності

4. 1 Власність як економічна категорія.

4.2. Структура власності, її типи, види і форми.

4.3. Суб'єкти й об'єкти власності. Права власності.

4.4. Тенденції розвитку відносин власності в Україні й у світі.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 474 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...