Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи кваліметрії: анкетування, експертиза



Кваліметрія - наука яка вивчає і розробляє оцінки якості кількісними методами. В спорті застосування таких методів має велике значення. (Наприклад, як виміряти красу руху, естетику комбінації, техніку виконання деяких елементів).

Методичні прийоми кваліметрії поділяються на дві групи:

1) евристичні (інтуїтивні)-основані на експертних оцінках та анкетуванні;

2) інструментальні - основані на випробуванні приладів. За останній час здійснюється об’єднання цих двох груп методів. Наприклад метод експертних оцінок зараз проводять завдяки обчислювальній техніки.

Використання евристичних прийомів кваліметрії потребує догляду особливих правил, дозволяючих досягнути найбільшої точності і достовірності в оцінці вивчаємого явища.

Більш простим є засіб анкетування, для оцінки вивчаємого явища складається спеціальна анкета, яка має конкретні запитання, на які потрібно відповісти: (“так”, “ні”, “добре”, “погано”). Застосовують декілька варіантів анкетування в спорті: гуртове чи індивідуальне; очне чи заочне; персональне чи анонімне.

За останній час для підвищення класу анкетування рахується правильною анкета в тому випадку, якщо вона по кожному питанню виводить респондента на конкретне число, а загальна оцінка складається як середньо-статистична модель (Х+б; Х+m; Х+mt).

Найбільш інформативним і точним з евристичних методів кваліметрії є метод експертних оцінок. Експертною називається та оцінка, яка отримана шляхом з’ясування поглядів спеціалістів. Експерт - кваліфікована особа, запрошена до рішення питань, які потребують спеціальних знань. Сучасна експертиза - система організаційних логічних та математично-статистичних процедур, направлених на здобуття від спеціалістів інформації і аналіз її з метою визначення оптимальних рішень.

Головні етапи експертизи:

а) формування мети експертизи;

б) вибір експертів, вібір методики;

в) проведення опросу;

г) обробка інформації;

д) оцінка ступені узгодженості думок експертів.

Засоби проведення експертизи різні. В спорті найбільш використовуються три методи: 1) безпосередньої оцінки; 2) парного порівняння; 3) переваг.

1. Алгоритм проведення експертизи методами: парного порівняння; переваг.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...