Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технологічна схема і принцип роботи газонаповнювального пункту



(Тривалість роботи – 2 години)

Мета роботи. Ознайомитися з технологічною схемою газонаповнювального пункту (ГНП) та вивчити роботу окремих елементів: зливної естакади; сховища газу; установки для наповнення балонів газом; ділянки випробування балонів.

Короткі теоретичні відомості. Газонаповнювальні пункти призначені для прийому зріднених вуглеводневих сумішей (ГНП), що надходять автомобільним транспортом, зберігання та відпуску ЗВГ споживачам в балонах та автоцистернах.

Територія ГНП поділяється на виробничу та допоміжну зони. В виробничій зоні розташовують такі будівлі та споруди: колонки для зливу газу; колонки для наливу газу в автоцистерни; базу зберігання з резервуарами для ЗВГ; наповнювальний цех з вантажно-розвантажувальним майданчиком для розміщення наповнених та порожніх балонів; насосно-компресорну та повітряну компресорну станції; випарну (теплообмінну) установку; технологічні трубопроводи; резервуари для зливу з балонів газу, що не випарувався; внутрішньо майданчикові трубопроводи для переміщення парової та рідкої фази ЗВГ згідно з технологічною схемою ГНП.

В допоміжній зоні розташовують: виробничо-допоміжний будинок із розміщення в ньому механічної майстерні, адміністративно-господарських та інших приміщень; трансформаторну підстанцію; резервуари для протипожежного запасу води; майданчик для відкритої стоянки автомобілів; складські та інші приміщення.

Розташування резервуарів приймається як правило надземним. По периметру резервуари мають обвалування. Резервуари обладнуються не менше як двома запобіжними клапанами і вимірювальними пристроями.

Зріднений газ з цистерн в ємкості сховища переливають насосно-компресорним способом. При цьому з’єднують шлангами рідинні та парові простори цистерни та резервуару.

Переміщення газу з резервуарів сховища до наповнювального цеху здійснюють насосами.

Хід виконання роботи. Лабораторна робота виконується в такій послідовності.

1. Ознайомлення з правилами техніки безпеки при виконанні робіт.

2. Ознайомлення з загальною схемою і розміщенням об’єктів на території ГНП.

3. Вивчення процесу зливу зрідженого газу з автоцистерн в резервуари сховища.

4. Вивчення операцій, які виконуються на дільниці випробування балонів.

5. Вивчення процесу наповнення балонів зрідженим газом та конструкції устаткування.

Зміст і оформлення звіту. У звіті студенти вказують номер, назву лабораторної роботи, наводять принципову технологічну схему ГНП та описують принцип його роботи, наводять характеристику встановленого обладнання.

Література

1. Ионин А. А. Газоснабжение. - М.: Стройиздат, 1989.

2. Енін П.М., Шишко Г.Г., Предун К.М. Газопостачання населених пунктів і обєктів природним газом. КНУБА, Київ, 2002 р.

3. Стаскевич А.Л., Северинец Г.П., Вигдорчик В.Я. Справочник по газоснабжению и использованию газа. Л.: Недра, 1990.

4. Ткаченко В.А., Скляренко О.М., Предун К.М. Проектування газопостачання населених пунктів, житлових і громадських будинків. Навчальний посібник для курсового і дипломного проектування з дисципліни “Газопостачання” - К., КНУБА, 1999.

5. ДБН В.2.5-2001 Газопостачання. Держбуд України. К., 2001.

6. НАОП 1.1.23-1.18-80 Правила технической эксплуатации систем газоснабжения Украинской ССР.

7. ДНАОП 0.00-1.20-98 Правила безпеки систем газопостачання України.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1037 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...