Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Газорегуляторні пункти



(Тривалість роботи – 2 години)

Мета роботи: Ознайомитися з технологічною схемою та вивчити принцип робота газорегуляторного пункту.

Короткі теоретичні відомості. Газорегуляторні пункти призначені для зниження тиску газу і підтримання його сталим при подачі з мережі високого тиску в мережу середнього тиску, з мережі середнього тиску в мережу низького тиску та при подачі у газову мережу промислових і комунальних підприємств.

Газорегуляторні пункти поділяються на: стаціонарні, які розміщуються у приміщеннях будівель (ГРП); блокові, які виготовлюються в заводських умовах в вигляді контейнера і доставляються на місце будівництва в готовому вигляді (ГРПБ); шафові, які теж виготовлюються в заводських умовах у вигляді металевих шаф (ШРП); комбіновані будинкові регулятори тиску (КБРТ).

На більшості ГРП редукування газу одноступеневе і однониткове. Принципова технологічна схема ГРП наведена на рис 8.

Основними пристроями – устаткуванням ГРП є регулятор тиску, фільтр, запобіжний запірний клапан, запобіжний скидний клапан, запірна арматура і контрольно-вимірювальні пристрої і прилади.

Фільтри призначені для очищення газу від механічних домішок. Вони встановлюються після вхідного запірного пристрою. За конструкцією вони поділяються на сітчасті, волосяні і вісцинові.

Фільтри, встановлювані в ГРП, ГРПБ, ШРП та ГРУ, повинні мати штуцери для приєднання КВП або інших пристроїв, для визначення перепаду тиску на фільтрі. Перепад тиску при максимальній витраті газу характеризує ступінь засміченості касети, що фільтрує.

Рис.8 Принципова схема ГРП 1 – газопровід високого тиску; 2 – фільтр; 3 – обвідна лінія лічильника газу; 4 – лічильник газу; 5 – запобіжно-запірний клапан; 6 – регулятор тиску; 7 – запобіжно-скидний клапан; 8 – обвідна лінія регулятора; 9 – лічильник газу; 10 – газопровід середнього тиску

Запобіжний запірний клапан призначений для припинення подачі газу при значному підвищенні або знижені тиску газу після регулятора. Його встановлюють перед регулятора тиску. Конструкція: ЗЗК повинна виключати самовільне відкриття запірного органу без втручанні обслуговуючого персоналу. Діаметр клапанів 50, 80, 100 і 200 мм. Марки ПК, ПКН, ПКВ.

Запобіжний скидний клапан призначений для скиду газу в атмосферу при перевищені тиску газу після регулятора. Він спрацювує раніше від запобіжного запірного клапана, і відповідно настроєний на менший тиск..За конструкцією вони поділяються на гідравлічні (до 10 кПа), мембранно-пружинні (10…100 кПа), пружинні і вантажні (більше 10 кПа).

Витратоміри можуть встановлюватися, як перед так і після регулятора тиску.

За конструкцією вони поділяються на ротаційні, турбінні, діафрагмові та інші.

В ГРП передбачають систему продувних та скидних трубопроводів, що забезпечують видалення повітря з газопроводів, а також очищення їх внутрішньої порожнини.

Продувні трубопроводи розміщують:

- на вхідному газопроводі після першого вимикаючого пристрою;

- на обвідному газопроводі (байпасі) між двома вимикаючими пристроями;

- на ділянках газопроводу з устаткуванням, що вимикається для виконання профілактичного огляду та ремонту

Умовний діаметр продувного трубопроводу повинен бути не менше 20 мм.

Умовний діаметр скидного трубопроводу, який відводить газ від ЗСК, по­винен дорівнювати умовному діаметру вихідного патрубка клапану, але не ме­нше 20 мм

Продувні та скидні трубопроводи виводять назовні в місця, що забезпечують безпечні умови для розсіювання газу, але не менше ніж на 1 м вище карнизу даху або парапету будинку.

На кінцях продувних та скидних трубопроводів слід передбачати пристрої, що виключають попадання атмосферних опадів в ці трубопроводи.

Обладнання для виконання лабораторної роботи. Лабораторна робота виконується на газорегуляторному пункті (ГРП) та учбовому шафовому регуляторному пункті (ШРП).

Хід виконання роботи. Лабораторна робота виконується в такій послідовності.

1. Ознайомлення з правилами техніки безпеки при виконанні робіт в ГРП.

2. Ознайомлення з розташуванням ГРП відносно житлових будинків та інших об’єктів на території мікрорайону.”

3. Вивчення технологічної схеми та принципу роботи ГРП.

4. Ознайомлення з розміщенням окремих елементів в приміщені ГРП.

5. Вивчення технологічної схеми та принципу роботи ШРП.

Зміст і оформлення звіту. У звіті студенти вказують номер, назву лабораторної роботи, наводять принципові технологічні схеми ГРП та ШРП, описують принцип роботи, наводять характеристику встановленого обладнання.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2116 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...