Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Періодизація історичко-культурного процесу в Україні



Предмет, методи дослідження та завдання курсу «Історія української культури».

Культура, як термін походить від лат. сultura – обробіток освіта, розвиток. Культуру поділяють на матеріальну і духовну: матеріальна культура – це сукупність матеріальних благ, створених людською працею на кожному етапі суспільного розвитку. Духовна культура (духовність) – це рівень інтелектуального, морального, естетичного та емоційного розвитку суспільства. Історія культури України вивчає культурні та мистецькі надбання народів, що проживали і проживають на території нинішньої України. Об’єктом дослідження і вивчення є пам’ятки духовної і матеріальної культури, створені в продовж століть і зафіксовані в тих чи інших формах. Історія культури вивчає пам’ятки духовної культури в усній формі: казки, міфи, легенди, пісні, думки, прислів’я, тощо. Серед визначених об’єктів матеріальної культури – пам’ятки, трипільської, черняхівної, скіфської культур, Київської Русі, козацької доби та ближчих до нас часів. Сюди входять пам’ятки архітектури, хатнє начиння, одяг, сільськогосподарський реманент, твори декоративного мистецтва тощо. Отже, цей предмет охоплює широкий спектр людської діяльності, пов’язаної духовною і матеріальною спадщиною та набутками сучасників.

Періодизація історичко-культурного процесу в Україні.

1 період - від витоків і до прийняття християнства (культура східнослов’янських племен дохристиянської доби), трипільська культура, переселення народів. 2 період - княжа держава -період Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. 3 період - Литовсько-польська доба (великий вплив православної церкви). 4 період - козацько-гетьманська доба. 5 період - 150років великої неволі нашого народу (від зруйнування гетьманщини і до поч. 20ст). 6 період - початок 20ст. - кінець 80х років. 7 період - від кінця 80х і до сьогодні.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 924 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...