Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Скінченна границя функції у точці.Точне означення



Поняття границі виникає у результаті розв’язання багатьох прикладних задач (площа фігури, швидкість точки і т. д.) і є фундаментом, на який спирається більшість розділів природознавства.

Перейдемо до точних означень.

Означення 1. Околом точки називається довільний інтервал, який містить цю точку. Проколеним околом точки називають окіл точки, з якого виключена сама точка . У будь-якому околі точки вміщується симетричний - окіл цієї точки, тобто сукупність точок вигляду .

       
   
 


Нехай функція визначена у проколеному околі точки .

Означення 2. Число називається границею функції у точці (при , що прямує до ), якщо для будь-якого околу числа знайдеться такий проколений окіл точки , що для всіх значення функції (рис. 3.1).

(Значення виключається для того, щоб подане вище означення можна було використовувати як у тому випадку, коли функція в точці невизначена (рис. 3.1,а), так і у тому, коли (рис. 3.1,б)).

    a  
 
 


б

 
    в Рис. 3.1 Якщо – границя функції , коли прямує до , то використовують такі позначення:
або , .

За допомогою логічних символів означення скінченної границі функції у точці записується таким чином:

  .  

Можна довести, що в тому випадку, коли елементарна функція визначена в точці , знаходження границі не викликає труднощів:

.

Приклад 1. Обчислити границі:

а) ; б) ; в) .

Оскільки в кожному околі точки міститься її деякий симетричний окіл, то в поданому вище означенні скінченної границі можна замінити околи і відповідно на і . З геометричної точки зору це відповідає тому, що графік функції для лежить у горизонтальній смузі, ширина якої з центром в .

Приклад 2. Обчислити .

Розв’язання. Функція не визначена при . Покаже-

мо, що границя цієї функції при існує і дорівнює 0. Нехай , тоді для значення

. Отже, .

Відзначимо, що неперіодична функція не має границі при . Значення цієї функції коливаються між та . При наближенні до коливання функції стають все частішими (див. приклад 9, розділ 2).





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 939 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...