Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Положення про компенсацію втрат від здійснення постачання електроенергії споживачам за тарифами, диференційованими за періодами часу



(Постанови НКРЕ від 16.11.2006 № 1487 та від 18.01.2007 р. №27)

1. Положення „Про порядок надання ліцензіатам з постачання електричної енергії за регульованим тарифом компенсації втрат від здійснення постачання електроенергії споживачам за тарифами, диференційованими за періодами часу”розроблено відповідно до Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, затверджених постановою НКРЕ від 13.06.1996 № 15/1 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08.08.1996 за № 433/1458, Договору між членами Оптового ринку електричної енергії України (ОРЕ) і встановлює порядок надання компенсації втрат (або вилучення необґрунтованих прибутків) від здійснення ліцензіатом постачання електричної енергії споживачам (крім населення та населених пунктів) за тарифами, диференційованими за періодами часу.

2. Сума компенсації втрат ліцензіата з постачання електричної енергії за регульованим тарифом по i -му споживачу, який розраховується за спожиту електроенергію за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу, визначається за формулою:

Кi пр = ТПipпрТПidпр, (2.33)

де Кidпр – сума компенсації втрат ліцензіата у наступному розрахунковому місяці по i-му споживачу, який розраховується за спожиту електроенергію за тарифами, диференційованими за періодами часу, грн.;

ТПipпр, ТПidпр – товарна продукція i -го споживача у наступному розрахунковому місяці у випадку розрахунку за одноставковим тарифом та за тризонним диференційованим тарифом, відповідно, грн.

ТПipпр та ТПidпр розраховуються за такими формулами:

ТПipпр = Eijпр Tijр, (2.34)

ТПidпр = Σ j EijНпр TijНр + EijНПпр Tijр + EijПпр TijПр, (2.35)

де j – кількість тарифних груп споживача;

EijНпр, EijНПпр, EijПпр, Eijпр – прогнозований обсяг споживання електричної енергії i-м споживачем j -ї тарифної групи, який розраховується за спожиту електроенергію за тарифами, диференційо-ваними за періодами часу, відповідно, в нічній, напівпіковій, піковій зоні та в цілому за розрахунковий місяць, тис. кВт·год;

Tijр – роздрібний тариф j -ї тарифної групи (без урахування ПДВ) на розрахунковий місяць, грн/тис. кВт·год;

TijНр, Tijр, TijПр – ставки роздрібного тарифу, відповідно, для нічного, напівпікового та пікового періодів часу j -ї тарифної групи i -го споживача (без урахування ПДВ) на розрахунковий місяць, грн/тис. кВт·год.

У зв'язку з відхиленням прогнозованих обсягів споживання електричної енергії від фактичних, сума компенсації втрат має бути скоригована на величину ∆ Кid м-3, яка визначається за формулою:

Кid м-3 = Кid м-3 - Кid прм-3, (2.36)

де Кid м-3 – сума компенсації втрат ліцензіата, що розраховувалася, виходячи з фактичного обсягу споживання електричної енергії i -тим споживачем j -ї тарифної групи, який розраховувався за спожиту електроенергію за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу в місяці, що передував двом місяцямперед розрахунковим, грн.;

Кidпрм-3 – сума компенсації втрат ліцензіата, що розраховувалася, виходячи з прогнозованого обсягу споживання електричної енергії i -тим споживачем j -ї тарифної групи, який розраховувався за спожиту електроенергію за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу в місяці, що передував двом місяцям перед розрахунковим, грн.

Сума Кid м-3 розраховується за формулою:

Кid м-3 = ТПip м-3ТПid м-3, (2.37)

де ТПip м-3, ТПid м-3 - товарна продукція i-го споживача j-ї тарифної групи у випадку розрахунку за одноставковим тарифом та за тризонним диференційованим тарифом, відповідно, у місяці, що передував двом місяцям перед розрахунковим, грн.

ТПip м-3 і ТПid м-3 розраховуються за такими формулами:

ТПip м-3 = Eij м-3 Tij м-3, (2.38)

ТПid м-3 = Σ j EijН м-3 TijН м-3 + EijНП м-3 Tij м-3 + EijП м-3 TijП м-3, (2.39)

де EijН м-3, EijНП м-3, EijП м-3, Eij м-3 – фактичний обсяг електричної енергії, спожитої i -им споживачем j -ї тарифної групи, який розраховувався за спожиту електроенергію за тарифами, диференційованими за періодами часу, відповідно в нічній, напівпіковій, піковій зоні та в цілому в місяці, що передував двом місяцям перед розрахунковим, тис. кВт·год;

Tij м-3 – роздрібний тариф j -ї тарифної групи i -го споживача (без урахування ПДВ) у місяці, що передував двом місяцям перед розрахунковим, грн/тис. кВт·год;

TijН м-3, Tij м-3, TijП м-3 - ставки роздрібного тарифу, відповідно, для нічного, напівпікового та пікового періодів часу j -ї тарифної групи i -го споживача (без урахування ПДВ) у місяці, що передував двом місяцям перед розрахунковим, грн/тис. кВт·год.

Сума Кidпрм-3 розраховується за формулою:

Кidпрм-3 = ТПipпрм-3ТПidпрм-3, (2.40)

де ТПipпрм-3, ТПidпрм-3 – товарна продукція i -го споживача j -ї тарифної групи у випадку розрахунку за одноставковим тарифом та за диференційованим тарифом, відповідно, у місяці, що передував двом місяцям перед розрахунковим, грн.

ТПipпрм-3 і ТПidпрм-3 розраховуються за такими формулами:

ТПipпрм-3 = Eijпрм-3 Ti м-3, (2.41)

ТПidпрм-3 = Σ j EijНпрм-3 TijН м-3 + EijНПпрм-3 Tijм-3 +

+ EijПпрм-3 TijП м-3, (2.42)

де EijНпрм-3, EijНПпрм-3, EijПпрм-3, Eijпрм-3 – прогнозований обсяг споживання електричної енергії i -им споживачем j -ї тарифної групи, який розраховувався за спожиту електроенергію за тарифами, диференційо-ваними за періодами часу, відповідно, в нічній, напівпіковій, піковій зоні та в цілому в розрахунковому місяці, тис. кВт·год.

3. Сума компенсації втрат ліцензіата з постачання електричної енергії за регульованим тарифом по i-му споживачу, який розраховується за спожиту електроенергію за двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу, розраховується за формулою:

Кпр = ТПipпрТПпр, (2.43)

де Кпр – сума компенсації втрат ліцензіата в наступному розрахунковому місяці по i-му споживачу, який розраховується за спожиту електроенергію за двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу, грн;

ТПipпр, ТПiдпр – товарна продукція i -го споживача в наступному розрахунковому місяці у випадку розрахунку за одноставковим тарифом та за двозонним диференційованим тарифом, відповідно, грн.

Товарна продукція i -го споживача в наступному розрахунковому місяці, у випадку розрахунку за одноставковим тарифом та за двозонним диференційованим тарифом, розраховуються аналогічно.

4. Компенсування втрат здійснюється щомісяця, за умови прийняття відповідного рішення НКРЕ. Матеріали на отримання компенсації втрат подаються всіма ліцензіатами з постачання електроенергії за регульованим тарифом, які мають споживачів, що розраховуються за тарифами, диференційованими за періодами часу. Матеріали мають містити інформацію про всіх споживачів, які розраховуються за тарифами, диференційованими за періодами часу, включаючи споживачів, у яких сума компенсації втрат від'ємна.

5. Заява ліцензіата з постачання електричної енергії за регульованим тарифом на отримання компенсації втрат від здійснення постачання електричної енергії споживачам за тарифами, диференційованими за періодами часу в розрахунковому місяці (додаток 1), подається ліцензіатом до територіального представництва НКРЕ до 20 числа місяця, що передує розрахунковому.

До заяви додаються:

розрахунок фактичної суми компенсації втрат від здійснення постачання електричної енергії споживачам, які розраховуються за спожиту електроенергію за тарифами, диференційованими за періодами часу, у місяці, що був за один місяць до розрахункового (додатки 2, 3);

матеріали, які підтверджують достовірність наданої інформації по всіх споживачах (акти звірки фактичних обсягів споживання електроенергії споживачами в місяці, що передував одному місяцю до розрахункового).

У двадцятиденний термін відповідне територіальне представництво НКРЕ розглядає заяву і розрахунок фактичної суми компенсації втрат, за необхідності з виїздом на місце, здійснює вибіркову перевірку достовірності наданих матеріалів. За результатами розгляду заяви та з урахуванням результатів перевірки, територіальне представництво НКРЕ складає акт щодо доцільності надання ліцензіату компенсації втрат і передає цей акт ліцензіату, залишаючи собі копію. Отриманий акт, заяву, розрахунки суми компенсації втрат ліцензіат подає до центрального апарату НКРЕ у п`ятиденний термін.

Ліцензіати з постачання електричної енергії за регульованим тарифом до 23 числа місяця, що передує розрахунковому, подають до центрального апарату НКРЕ розрахунок прогнозованої суми компенсації втрат від здійснення постачання електричної енергії споживачам, які розраховуються за спожиту електроенергію за тарифами, диференційо-ваними за періодами часу, у розрахунковому місяці (див. додатки).

Якщо подана заява не відповідає типовій формі, або документи не містять всієї інформації, що вимагається, заява на отримання компенсації втрат відхиляється з можливістю повторного її подання після відповідного переоформлення в указаний термін.

6. Якщо за результатами планової або позапланової перевірки виявлено, що ліцензіатом для отримання компенсації втрат була надана НКРЕ недостовірна інформація, і це призвело до завищення суми компенсації втрат, НКРЕ може позбавити ліцензіата права отримання компенсації втрат.

7. Рішення НКРЕ щодо надання ліцензіатам компенсації втрат оформляється постановою та надсилається не пізніше ніж за 2 робочих дні до початку розрахункового періоду, у якому буде врахована відповідна сума:

ліцензіатам; Розпоряднику системи розрахунків ОРЕ;

територіальним представництвам НКРЕ.

8. Розпорядник системи розрахунків ОРЕ враховує суму компенсації втрат при визначенні оптової ринкової ціни в наступному розрахунковому місяці.

9. Розпорядник системи розрахунків ОРЕ у наступному розрахунковому місяці щоденно зменшує ліцензіатам з постачання електричної енергії за регульованим тарифом розмір платежу за куповану-продану на ОРЕ електроенергію на 1/30 частину (1/28, 1/29, 1/31 - в залежності від кількості днів у місяці) місячного обсягу дотацій для компенсування втрат від здійснення постачання електричної енергії за тарифами, диференційованими за періодами часу.

Згідно з Постановою НКРЕ №27 від 18.01.2007 р. „Про порядок надання ліцензіатам з постачання електричної енергії за регульованим тарифом компенсації втрат при здійсненні постачання електроенергії побутовим споживачам, які розраховуються за тарифами, диференційованими за періодами часу”, сума компенсації втрат ліцензіата з постачання електричної енергії за регульованим тарифом по i -му споживачу, який розраховується за спожиту електроенергію за двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу, визначається за формулою:

, (2.44)

де – тариф на електричну енергію для і -ої категорії побутових споживачів, затверджений НКРЕ, грн./МВт·год (без ПДВ);

– фактичний обсяг електричної енергії, спожитої за двозонними тарифами і -ою категорією побутових споживачів на відповідному класі напруги у звітному місяці, МВт·год;

– тарифні коефіцієнти, відповідно, для нічних і інших годин доби в разі застосування двозонних тарифів, диференційованих за періодами часу, що затверджені НКРЕ;

– фактичні обсяги електричної енергії, спожитої, відповідно, в нічні і інші години доби за двозонними тарифами і -ою категорією побутових споживачів на відповідному класі напруги у звітному місяці, МВт·год.

Компенсування втрат ліцензіата по і -ій категорії побутових споживачів електричної енергії, що розраховуються за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу, визначається за формулою:

, (2.45)

де – фактичний обсяг електричної енергії, спожитої за тризонними тарифами і -ою категорією побутових споживачів на відповідному класі напруги у звітному місяці, МВт·год;

– тарифні коефіцієнти, відповідно, для нічних, напівпікових і пікових годин доби в разі застосування тризонних тарифів, диференційованих за періодами часу, що затверджені НКРЕ, ум.од.;

– фактичні обсяги електричної енергії, спожитої, відповідно, в нічні, напівпікові і пікові години доби за тризонними тарифами і -ою категорією побутових споживачів на відповідному класі напруги у звітному місяці, МВт·год.

Загальна сума, на яку ліцензіату надається компенсування втрат від здійснення постачання електричної енергії побутовим споживачам, що розраховуються за тарифами, диференційованими за періодами часу, визначається за формулою:

. (2.46)





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 534 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...