Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Взаємозв’язок моделей



Можливість внутрішньої синхронізації даних між моделями дозволяє організовувати роботу з великою кількістю моделей в PowerDesigner. Взаємозв’язки визначаються набором правил, залежних від типів моделей, що зв’язуються. В загальному вигляді ці правила вказано на рис. 1.

Рис. 1. Правила взаємозв’язків моделей в PowerDesigner

Потовщені суцільні стрілки показують можливість генерації однієї моделі з іншої. Наприклад, із фізичної моделі даних можна згенерувати XML-модель, з концептуальної моделі даних можна згенерувати фізичну і навпаки.

Пунктирними стрілками зв’язані моделі, для яких можливі процеси експорту і імпорту об’єктів. Наприклад, із моделі бізнес-процесів можна експортувати інформацію про дані в концептуальну модель даних.

Також PowerDesigner забезпечує синхронізацію окремих моделей з файлами зовнішніх форматів, які можуть бути текстами програмного коду в середовищі програмування, скриптами для створення або зміни бази даних і т.п. Наприклад, об’єктно-орієнтована модель може синхронізуватися з кодом на різних мовах програмування (С#, С++, VB.NET, Java, J2EE, PowerBuilder та інші). Як зображено на рис. 1, зв’язок з файлами зовнішніх форматів двосторонній. Це означає, що можна як згенерувати файл зовнішнього формату з існуючої моделі, так і створити нову модель шляхом процедури зворотного проектування (Reverse Engineering - реінжинірингу) з відповідного файлу. Зокрема, фізична модель бази даних відновлюється з реального DDL-скрипту для створення бази даних і такий же скрипт генерується з наявної моделі.

Для прямого та зворотного проектування баз даних в PowerDesigner використовуються концептуальна, логічна і фізична моделі даних. Всі ці моделі мають спільне призначення (графічне зображення структури даних з використанням нотації діаграм "сутність-зв'язок", перевірка коректності результатів проектування даних, взаємне перетворення моделей), але суттєво відрізняються за рівнем абстракції та місцем в загальному процесі проектування інформаційних систем (ІС).

Зазвичай, розробку бази даних розпочинають з створення концептуальної моделі (Conceptual Data Model - CDM), яка в найбільш загальному вигляді відображає бізнес-уявлення про дані предметної області та зв’язки між ними в незалежному від особливостей фізичного зберігання даних вигляді. Основними елементами моделі є сутності, їх атрибути (навіть з невизначеним типом) та ідентифікатори, а також зв’язки між сутностями, включно з успадкуванням. Крім традиційних для реляційних моделей даних зв’язків типу "один до одного" та "один до багатьох", в СDM використовується і зв'язок "багато до багатьох". Ця модель не є реляційною, а тому може бути перетворена в різні типи логічних моделей (ієрархічні, об'єктно-орієнтовані та реляційні), а також слугувати основою для генерації фізичної моделі.

Але на практиці з СDM, як правило, спочатку генерують логічну модель даних(Logical Data Model - LDM), яка більш детально відображає деталі фізичного зберігання даних і не залежить від типів полів та інших особливостей конкретної СУБД. LDM вже є реляційною моделлю, в якій зв’язки "один до багатьох" перетворюються в ідентифікатори "первинний ключ-зовнішній ключ" і замість зв’язків "багато до багатьох" використовуються проміжні сутності.

На основі розробленої LDM генерується одна чи декілька фізичних моделей даних (Physical Data Model - PDM) для конкретних СУБД. В PDM сутності перетворюються в таблиці, атрибути – в стовпчики таблиць. Створюються ключі, індекси, перегляди, тригери та збережені процедури. З фізичної моделі генерують DDL-скрипти для створення чи модифікації БД або безпосередньо створюють базу через ODBC-драйвер.

Розробку CDM і LDM зазвичай ведуть національною мовою, а фізичної моделі - мовою обраної СУБД (як правило, англійською). Кожен елемент моделі даних в PowerDesigner має ім'я (назву національною мовою) і код (ідентифікатор) англійською мовою.

Інтерфейс PowerDesigner

PowerDesigner являє собою унікальне інтегроване середовище, в якому можна одночасно працювати з моделями всіх типів в єдиному користувацькому інтерфейсі.

PowerDesigner складається з: вікна перегляду (навігатор), робочої області, панелі інструментів і вікна для виводу даних Ви можете налаштувати робочий простір так, як вам буде зручно.

Інтерфейс PowerDesigner (рис. 2). складається з традиційного меню, вікна перегляду (навігатора), плаваючих панелей інструментів, робочої області та вікна виводу.

Інформація про всі об'єкти проекту представлена у навігаторі з використанням зручної для сприйняття деревоподібної структури. Можна використовувати вікно перегляду для навігації по моделях, що відображаються у вікні редагування діаграм. Об'єкт у вікні редагування діаграм PowerDesіgner вибирається простим кліком миші на об'єкті у вікні перегляду. Навіть якщо діаграма включає забагато об'єктів, вікно перегляду надає швидкий і зручний спосіб для переміщення до потрібного об'єкта і вибору будь-якого іншого об'єкта в діаграмі.

Рис. 2. Головне вікно PowerDesigner

Вікно вивода розміщується в нижній частині форми і призначено для виводу різноманітних діагностичних повідомлень.

Щоб створити новий проект, необхідно відкрити: File->New Project і задати необхідні властивості проекту. Далі можна створювати моделі командою File->New Model. В діалоговому вікні New Model на закладці Model type вибрати необхідну діаграму. Потім задати ім’я моделі Model name – наприклад, My_Model і натиснути OK.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 391 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...