Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет і мета проектного аналізу



Розвиток України в умовах ринкової економіки змушує суб'єкти господарювання по-новому підходити до проблем керування фінансовими ресурсами, формування інвестиційної й інноваційної політики і вибору найбільш доцільного й ефективного вкладення власного капіталу й залучення позикового.

У даному випадку, підприємницька діяльність повинна вирішувати комплекс проблем, а саме:

- як краще розпорядитися власним капіталом;

- як перетворити бізнес-ідею в бізнес-план;

- як залучити для реалізації власних проектів кошти інвесторів і банків;

- як досягти максимальних результатів за умов мінімальних витрат;

- як погодити свою діяльність із зовнішнім середовищем?

Відповіді на дані питання дають знання мікро-, макроекономіки, фінансів, менеджменту, маркетингу й інших дисциплін.

Проект -це спеціальним чином оформлена пропозиція про зміну діяльності підприємства, переслідуюча певну мету.

Проектний аналіз – це сукупність методів і прийомів, за допомогою яких можливо розробити оптимальний проект документально й визначити умови його успішної реалізації.

Іншими словами, проектний аналіз визначається, по-перше, як система знань про теорію й практику реального інвестування; по-друге, як комплекс заходів, які спрямовані на визначення доцільності здійснення проекту й забезпечення максимальних позитивних результатів від його реалізації за умов обмеженості ресурсів і альтернативності їхнього використання.

Дисципліна “Проектний аналіз” є нормативною й викладається на рівні бакалавру з економіки.

Предметом викладання даної дисципліни є методологія й інструментарій аналізу проектних рішень.

Мета проектного аналізу -визначити результати(ефективність, корисність, цінність) проекту.

Метою курсу «Проектний аналіз» є отримання системного уявлення про методології аналізу проектних рішень, принципи, методи і засоби прийняття рішень, які дають можливість більш раціонально використовувати наявні ресурси для задоволення суспільних і особистих потреб за умов обмеженості наявних ресурсів.

Головним завданням проектного аналізу є встановлення цінності проекту, яка визначається різницею його позитивних результатів і негативних наслідків.

Концепція проектного аналізу концентрується на з’ясуванні витрат для здійснення проекту та вивченні результатів з різнобічних позицій: економіки в цілому; інтересів акціонерів (або інших власників); організацій, які беруть участь у здійсненні проекту; природного та соціального зовнішнього середовищ, в яких реалізовуватиметься проект.

Таким чином, концепція проектного аналізу — набір методичних принципів, які визначають послідовність збору та способів аналізу даних, методів визначення інвестиційних пріоритетів, способів обліку широкого кола аспектів до прийняття рішень про доцільність та засоби реалізації проекту.

Доцільність вивчення даного курсу зумовлена можливістю вирішення таких завдань:

- ознайомлення з основними концепціями, поняттями, методами і підходами, які використовуються в світовій практиці для аналізу проектних рішень;

- виявлення найважливіших проблем, пов’язаних з аналізом, підготовкою і реалізацією проектів на національному, регіональному, галузевому та місцевому рівнях;

- набуття прийомів і практичних аналітичних навичок розробки та обґрунтування управлінських рішень з погляду різних учасників проекту;

- формування системного уявлення про методи оцінки проектів, способи і засоби залучення ресурсів для їх реалізації та механізмів управління ними;

- формування творчого мислення студентів та їх здатності приймати управлінські рішення у процесі маркетингового обґрунтування, аналізу технічної можливості здійснення проекту, оцінки проекту з позицій екологічної, соціальної та інституціональної життєздатності, а також фінансової та економічної привабливості проекту.

Засвоєння курсу можливе за наявності у студентів базових знань з таких нормативних дисциплін бакалаврського циклу, як «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Менеджмент», «Маркетинг», «Фінанси», «Гроші та кредит», «Міжнародні економічні відносини», «Інвестиційна діяльність», «Фінанси підприємств», «Економічний ризик і методи його вимірювання», «Екологія». Необхідно усвідомлювати, що проектний аналіз базується на іншому методологічному підґрунті, ніж бізнес-планування та інвестиційний менеджмент, тому не слід їх ототожнювати.

Проектний аналіз як методологія, дозволяє проводити комплексну оцінку і порівняння проектів на основі зіставлення кількісно виражених вигод і витрат для всіх учасників проекту і дозволяє ухвалювати на підставі проведеного аналізу зважене рішення щодо доцільності реалізації проекту. Комплексна оцінка проекту здійснюється в наступних аспектах: економічному, фінансовому, технічному, екологічному, організаційному (інституційному), маркетинговому, і дозволяє зробити висновок про можливість і доцільність реалізації, результативність і ефективність проекту, а також про оптимізацію проекту (вибір оптимального варіанту з декількох можливих).
Таким чином, Проектний аналіз — методологія, яка використовується для визначення, порівняння та обґрунтування альтернативних управлінських рішень і проектів, що дозволяє здійснювати вибір та приймати рішення за умов обмеженості ресурсів.


Проектний аналіз як навчальна дисципліна це по-перше,

-система знань про теорію і практику реального інвестування,

по-друге,

- комплекс заходів, спрямованих на визначення доцільності здійснення проекту й забезпечення максимальних позитивних результатів від його реалізації.

Мета: формування системи знань з методології аналізу проектних рішень, розробки й обґрунтування проектів для задоволення суспільних і особистих потреб в умовах обмеженості ресурсів.


Основними складовими проектного аналізу є:
* концепція проекту;
* життєвий цикл проекту;
* принципи і критерії відбору і оцінки проекту;
* аспекти аналізу;
* методологія проектного аналізу.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 3235 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...