Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протипожежне водопостачання. Норми витрат води



Вільні напори.

Місце дисципліни в системі підготовки фахівців пожежної справи, зміст і структура курсу. Значення водопостачання в системі забезпечення пожежної безпеки промислових об'єктів та населених пунктів.

Водопровідне і без водопровідне протипожежне водопостачання. Класифікація зовнішніх водопроводів. Вимоги норм до вільних напорів у водопроводах високого і низького тиску. Схеми водопостачання промислових підприємств і населених пунктів. Норми водоспоживання на господарсько-питні потреби промислових підприємств і населених пунктів. Нерівномірність водоспоживання.

Витрати води на зовнішнє пожежогасіння для населених пунктів і промислових підприємств, а також для об’єднаних водопроводів, які обслуговують промислове підприємство і населений пункт.

Рекомендована література 1, 2, 3, 4, 7, 8, 12.

2.2 Водопровідні споруди. Вимоги ДБН до будівель

зовнішнього водопроводу.

Джерела водопостачання. Загальна характеристика відкритих (поверхневих) і підземних вододжерел. Споруди для забору води з відкритих (поверхневих) вододжерел. Вимоги СНиП до водоприймачів, берегових колодязів, які забезпечують витрати води на пожежегасіння.

Загальні відомості про споруди для прийоиу води з підземних вододжерел. Строки відновлення недоторканого протипожежного запасу води.

Запасно-регулюючі ємності. Резервуари. Призначення, будова і обладнання. Способи зберігання недоторканого протипожежного запасу води. Пристрій для забору води з резервуарів пожежною технікою. Очистка води.

Водонапірні башти, гідроколони, баки і пневматичні установки. Призначення, будова і обладнання. Методика розрахунку об’єму бака водонапірної башти. Пристрої, які забезпечують недоторканість запасу води.

Рекомендована література 1, 2, 3, 4, 7, 8, 12, 14.

2.3 Внутрішній і зовнішній водопровід.

Призначення, види, класифікація внутрішніх водопроводів і зовнішньої водопровідної мережі. Вимоги будівельних норм і правил до мереж пожежних водопроводів. Арматура зовнішньої водопровідної мережі: запірно регулююча, запобіжна і водорозбірна. Улаштування, робота і вимоги СНиП до її розміщення.

Схеми внутрішніх водопроводів в залежності від напору в зовнішній водопровідній мережі. Галузь застосування внутрішніх протипожежних водопроводів з урахуванням вимог СНиП. Протипожежні вимоги до вводів в будівлю, водомірним вузлам, внутрішнім мережам, насосним пристроям, водонапірним бакам.

Норми витрат води на внутрішнє пожежогасіння. Пожежні крани, їх розміщення, улаштування і обладнання. Методи визначення вимагаємого і фактичного напорів внутрішнього пожежного крану. Протипожежне водопостачання висотних будівель. Особливості протипожежного водопостачання будівель з масовим перебуванням людей.

Рекомендована література 1,2, 3, 4, 7, 8, 12, 14.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 872 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...