Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вивізне (експортне) мито – мито, що нараховується на товари та інші предмети при їх вивезенні за межі митної території країни



– імпортне мито – податок, який накладається на кожну одиницю товару, що завозиться до країни.

– транзитне мито нараховується на товари, що переміщуються в режимі транзиту через митну територію країни.

– сезонне мито встановлюється для оперативного регулювання ввезення і вивезення окремих товарів на строк до чотирьох місяців залежно від сезону.

4. Особливі види мита:

· спеціальне. Використовується для захисту вітчизняних виробників від імпортних конкурентних товарів або у відповідь на дискримінаційні дії з боку інших держав. Ставка спеціального мита встановлюється в кожному окремому випадку.

· антидемпінгове. Використовується у разі виявлення факту демпінгу. Його ставка піднімає ціну товару експортера до ціни товару національного виробника.

· компенсаційне – встановлюється у разі ввозу на територію країни товарів, при виробництві яких використовувались субсидії. Ставка даного мита не може перевищувати розмір виділеної субсидії.

Митно-тарифне регулювання виконує дві функції:

· протекціоністську (захист вітчизняних товарів від іноземної конкуренції).

· фіскальну (поповнення державного бюджету).

Митні тарифи можуть бути: простими, тобто мати єдину ставку для одного товару чи товарної групи незалежно від країни походження; складними, коли встановлюються дві і більше ставок по кожному товару залежно від країни походження.

Ставки підрозділяються на: максимальні – діють для країн, з якими відсутні торгові угоди; мінімальні – встановлюються щодо країн, яким надається режим найбільшого сприяння; преференційні – встановлюються щодо окремих товарів з окремих країн, в тому числі тих, що розвиваються.

Єдиний митний тариф України – це систематизований перелік ставок мита, яким обкладаються товари та інші предмети, що ввозяться на митну територію України, вивозяться за межі цієї території або переміщуються

транзитом по цій території.

Ставки Єдиного митного тарифу України єдині для всіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності незалежно від форм власності, організації господарської діяльності і територіального розташування, за винятком випадків, передбачених законами України та міжнародними договорами за її участю.

В Україні прийнятий закон про єдиний митний тариф. Він містить 5019 найменувань товару, розбитий на 21 розділ та має 97 груп товарів, що розбиті на 124 товарні позиції.

Питання для самоконтролю:

1. Розкрити сутність митного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

2. Назвати митні режими та дати їм коротку характе­ристику.

3. Проаналізувати основні митні документи та специфіку їх оформлення.

4. Функції митного тарифу.

5. Розкрити сутність правил міжнародних торговельних термінів «Інкотермс 2010».

Література: 5, 7, 9, 11, 34, 73, 94, 95, 98, 103.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 362 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...