Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання V



1.«Народ не інакше може стати вільним, як зробившись моральним, освіченим, промисловим. Хоч воєнні революції швидше досягають мети, але наслідки їх небезпечні: вони бувають не колискою, а труною вільності, в ім’я якої вони здійснюються» (з «Правил» Товариства об’єднаних слов’ян).

Спираючись на набуті знання з історії, висловіть своє ставлення до наведеного положення.

Чи поділяєте ви історичні погляди Товариства об’єднаних слов’ян?

2. Відомо, що кріпацтво в Австрії було скасовано в 1848 р., а в Росії – 1861 р. Проте стан розвитку сільського господарства українських етнічних земель, які перебували у складі Російської імперії, був вищим, ніж на Західній Україні.

Поміркуйте й висловіть судження з приводу причин цього явища.

Кількість балів: 20 б.

Завдання VІ

«Толковый словарь живого великорусского языка» відомого мовознавця ХІХ століття В. Даля так визначає владу і закон: «Влада – це право, сила і воля над чим-небудь, свобода дій і розпоряджень … закон визначає владу кожної посадової особи, а верховна влада вища від закону».

Порівняйте розуміння закону і влади в західноєвропейській політичній традиції (Ш. Монтескє, Ж.-Ж. Руссо, Т. Джефферсон) із трактуванням В. Даля.

Чим зумовлені відмінності у підходах і оцінках цих понять?

Кількість балів: 15 б.

Завдання VІІ

Заповніть порівняльну таблицю «Внутрішньополітична діяльність Олівера Кромвеля та Петра І».

Зробіть висновок проте, хто з них домігся більшого успіху.

  Олівер Кромвель Петро І
Подібність    
Відмінність    

Висновок:

Кількість балів: 12 б.

Загальна кількість балів – 88





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1453 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...