Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії



ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії

9 клас 2013-2014 н.р. ІІ вар.

Завдання І

1. Охарактеризуйте процес Великої грецької колонізації. Визначте хронологічні межі, причини, напрямки, наслідки Великої грецької колонізації.

2. Доведіть або спростуйте твердження: «На перешкоді розвиткові культури в Україні у XVIII ст. передусім стояла колоніальна політика Росії».

Кількість балів: 14 б.

Завдання ІІ

1. Знайдіть зв’язок між названими датами, визначивши подію або історичний процес, що їх поєднує.

  Дата   Подія
    1795  
    1588  
1670-1671 1773-1775 1606-1607  
1694-1778 1713-1784 1712-1778  
    1834  
1462-1519 1475-1564 1483-1520  
    1598  
    1609  
    1783  
    1721  

2. Укажіть уривок з літопису, у якому йдеться про Ізяслава – сина Ярослава Мудрого.

А «Коли прийшли візантійські посланці до нього й піднесли дари, він і не глянув на них, а повелів сховати їх»... І мовив один: «Спитуй його ще один раз. Пошли ще йому оружжя. І принесли йому меч, і він, узявши, став любуватися ним, і хвалити, і дякувати цесареві». Згоджуйся на данину...»

Б «... Скільки ото йому заподіяли кияни! Самого вигнали, а добро розграбували, – і не воздав він за це злом... А тоді оба брати свої вигнали його, і ходив він по чужій землі, блу­каючи. А коли знову сидів він на своїм столі, і прийшов до нього Всеволод, переможений, то не сказав він йому: «Скільки зазнав я од вас обох зла!» Не воздав він злом за зло, а втішив його...»

В «Вийшов... з священиками цесарициними і корсунськими на Дніпро. І зійшлося людей без ліку, і влізли вони у воду, і стояли - ті до шиї, а другі - до грудей. Діти ж не відходили од берега, а інші немовлят держали. Дорослі ж бродили у воді, а священики, стоячи, молитви творили...»

Г «А печеніги почали йти на приступ, і зступилися вони на тім місці, де ото є нині свята Софія, митрополія руська; бо тоді це було поле поза городом. І сталася січа люта... і побігли печеніги в різні боки, і не знали вони, куди втікати».

3. Імена яких діячів культури пропущено в уривкові з історично­го джерела?

«Трупа Кропивницького поступово зміцніла і, добившись права гастролювати в Києві й Петербурзі, зачарувала сотні й тисячі гля­дачів, навіть тих, які упереджено ставилися до української мови. Молодий український театр недаремно став називатися театром корифеїв. Справді неповторними артистичними індивідуальностя­ми були ________.

Стиль синтетичного театру, який поєднував драматичні й комедійні сцени з музичними й вокальними, включа­ючи хорові й танцювальні ансамблі, вражав чисто народною свіжістю та неподібністю до жодного з існуючих театрів. Не лише на Україні, а й скрізь, де українські актори давали вистави, вони користувалися незмінним успіхом».

Кількість балів: 7 б.

Завдання ІІІ

Розв’яжіть історичні задачі, давши коротку відповідь на запитання.

1. Чому за політичними партіями Великої Британії з часу їх утворення закріпилися назви торі і віги?

2. Чому на знакові полтавської масонської ложі «Любов до істини» зображені такі символи: місяць, всевидяще око, циркуль, серце?

3. Чому державний устрій Речі Посполитої називали шляхетською демократією?

4. Чому відкриття Америки називають великим відкриттям, здійсненим через велику помилку?

5. Кому належать слова: «Або ми будемо триматися разом, або будемо гойдатися на шибениці порізно».

6. 5 квітня 2010 р. виповнилося 300 років першої Української Конституції. Поміркуйте, чи можна назвати цей документ спробою подолання помилок І. Мазепи?

Кількість балів:12 б.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...