Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Право вільного доступу до інформації про стан довкілля



Одним із прав, що гарантовані у статті 50 Конституції України, є "право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена". Україною підписано так звану Орхуську конвенцію «Про доступ до інформації, участь громадськості в прийнятті рішень і доступ до правосуддя у питаннях, що стосуються довкілля». Ця конвенція надає громадянам, організаціям і державним органам право на доступ до будь-якої екологічної інформації. Також конвенція зобов’язує органи влади обговорювати усі рішення, які стосуються навколишнього середовища із зацікавленими громадянами. Думка і позиція громадян має враховуватися. Інформація – це задокументовані або публічно оголошені дані про події та явища, які відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі. Право на інформацію передбачає можливість вільного отримання, використання, поширення та зберігання необхідних для громадян відомостей. Екологічною інформацією є інформація про: Стан атмосфери, води, ґрунту, землі, ландшафту і природних об’єктів; Стан біологічного розмаїття та його компонентів, включаючи генетично змінені продукти; Фактори, такі як речовини, енергія, шум і випромінювання; Угоди, політику, законодавство, плани та програми в галузі навколишнього середовища; Аналіз затрат і результатів та припущення, використані в процесі прийняття рішень з екологічних питань; Стан здоров’я та безпеки людей, умови їхнього життя; Стан об’єктів культури та споруд, на які впливає навколишнє природне середовище. Термін вивчення запиту, надісланого вами складає 10 діб. Термін надання інформації - протягом одного місяця за загальним правилом (Закон України „Про інформацію”, статті 33).

Є певна група видів інформації, у наданні якої не може бути відмовлено ні за яких обставин. Це інформація про: стихійні лиха; аварії та катастрофи, небезпечні природні явища; надзвичайні події, що загрожують безпеці громадян; стан здоров’я населення; якість харчових продуктів і предметів побуту; інформація про викиди, що стосується довкілля; про факти порушення прав людини, в тому числі і екологічних. Неприпустимим є віднесення екологічної інформації до секретної! У разі відмови у наданні інформації з екологічних питань необхідно оскаржувати цю відмову до вищого органу в порядку підлеглості або до суду. У наданні інформації може припускатися відстрочка, якщо документ не може бути надано у місячний термін, про що вам має бути надіслано спеціальне повідомлення.

Проте не всю інформацію можна отримати. Так, інформація, визнана державною таємницею, матеріали слідства, інформація про особисте життя громадян та внутрівідомча кореспондеція не підлягають оприлюдненню і наданню громадянам.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 693 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...