Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Виникнення козацтва та його роль



в історії українського народу

1. Територія, умови та джерела формування козацтва.

2. Виникнення Запорізької Січі. Дмитро Вишневецький.

3. Господарство та устрій Січі.

4. Реєстрове козацтво. Боротьба з турками і татарами. Петро Сагайдачний.

5. Козацько-селянські повстання кінця ХVІ – 30-х років ХVІІ ст.

Ключові терміни та поняття

Козак, уходник, Дике Поле, Запорізька Січ, козацька республіка, гетьман, реєстрові козаки, чайка, козацько-селянські повстання.

Реферати

1. Військове мистецтво козаків.

2. Перші козацько-селянські війни проти Речі Посполитої під проводом К.Косинського та С.Наливайка.

Джерела

1. Боплан Г. Опис України. – К., 1990.

2. Величко С. Літопис. Т.1. – К., 1991.

3. Воссоединение Украины с Россией: Док. и материалы. Т.1. – М., 1953.

4. Історія Русів / Переклад І.Драча. – К., 1991.

5. Селянський рух на Україні. 1569-1648 рр. Збірник документів і матеріалів. – К., 1993.

6. Січинський В. Чужинці про Україну. – К., 1992.

7. Літопис гадяцького полковника Григорія Граб’янки. – К., 1992.

8. Хрестоматія з історії Української РСР. Т.1. – К., 1959.

Основна література

1. Антонович В. Коротка історія козаччини. – К., 1991.

2. Апанович О. Гетьмани України і кошові отамани Запорізької Січі. – К., 1993.

3. Грушевський М. Історія української козаччини // Вітчизна. – 1990. – №2-11.

4. Голобуцький В. Запорізьке козацтво. – К., 1994.

5. Гурбик А.О. Виникнення Запорізької Січі (хронологічний та територіальний аспект проблеми) // Український історичний журнал. – 1999. – №6.

6. Дорошенко Д. Нарис історії України. Т.1. – Львів, 1991. – Розд. ХІ.

7. Історія України. Нове бачення. Т.1. – К., 1995. – С. 113-151.

8. Історія України. Курс лекцій. Т.1. – К., 1991. – Лек. 7,9,11.

9. Історія України / Керівник авт. колект. Зайцев Ю. – Львів, 1996. – С. 85-112.

10. Історія України в особах. Литовсько-польська доба. – К., 1997.

11. Крип’якевич І.П. Історія України. – Львів, 1990. – С. 186-208.

12. Полонська-Василенко Н. Історія України. Т.2. – К., 1992. – Част. VІ – VІІІ.

13. Субтельний О. Україна: історія. – К., 1991.

14. Яворницький Д. Історія запорозьких козаків: У 3 т. – К., 1990-1991. – Т.1-2.

Додаткова література

1. Володарі гетьманської булави. Історичні портрети. – К., 1995.

2. Винар Л. Силуети епох. – Дрогобич, 1992.

3. Грабовецький В.В. Літопис запорізького козацтва. – Івано-Франківськ, 1992.

4. Гетьмани України. Історичні портрети. – К., 1990.

5. Замлинський В. Слово про козацтво та його гетьманів // Дніпро. – 1989. – №7.

6. Котляр М.Ф., Смолій В.А. Історія в життєписах. – К., 1994.

7. Марочкін В. Антифеодальний і визвольний рух на Україні в першій половині ХVІІ ст. – К., 1989.

8. Наливайко Д. Козацька Християнська республіка. – К., 1992.

9. Щербак В.О. Козацтво у класово-становій структурі українського суспільства (ІІ пол. ХV – сер. ХVІІ ст.) // Український історичний журнал. – 1991. – №11.

10. Щербак В.О. Антифеодальні рухи на Україні напередодні Визвольної війни 1648-1654 рр. – К., 1989.

Література до рефератів

1. Володарі гетьманської булави. Історичні портрети. – К., 1995. – С. 27-86.

2. Крикун М.Г. До історії повстання С.Наливайка // Український археографічний щорічник. – К., 1993. – Вип. 2.

3. Леп’явко С.А. Северин Наливайко у Львові // Жовтень. – 1987. – №3.

4. Леп’явко С.А. Наливайко і повстання 1591-1596 рр. у пам’яті сучасників і нащадків // Український історичний журнал. – 1992. – №2.

5. Леп’явко С.А. Повстання К.Косинського (1591-1593) // Український історичний журнал. – 1994. – №4,5.

6. Леп’явко С.А. Козацькі війни кінця ХVІ ст. – Чернігів, 1996.

7. Мельник Л.Г. Герої народних повстань. – К., 1990.

Методичні рекомендації

Дана тема є однією з центральних в українській середньовічній історії, оскільки саме під знаком козацької доби відбувалися в Україні всі події до кінця ХVІІІ ст. включно. При відповіді на перше питання необхідно опрацювати головні козацькі літописи – С.Величка та Г.Граб’янки, а також розглянути різні думки та гіпотези щодо походження козацтва в історичній літературі. Далі слід з’ясувати походження терміна “козак”: що він означає, коли вперше згадується. Говорячи про причини, які зумовили виникнення українського козацтва, студент повинен знати, що вони мали комплексний характер. До них належали як економічні, політичні, військово-стратегічні, так і соціальні чинники. Одним з найбільших джерел формування українського козацтва було придніпровське населення, що продовжувало жити на території Південної України та Середнього Подніпров’я. Основними його заняттями були “уходництво” (промисли) та “добичництво”. Варто зауважити, що чисельність цих “уходників” зростала за рахунок втікачів, невдоволених існуючими в Литовсько-Польській державі порядками. Вони шукали порятунку від економічного, національного і соціально-релігійного гніту, рятуючись від закріпачення, втікали в малозаселені вільні землі степової України.

Висвітлюючи друге питання, слід проаналізувати процес національного державотворення українських козаків, його історичні форми існування. Необхідно з’ясувати обставини виникнення Запорізької Січі та роль у цьому процесі князя Дмитра Байди-Вишневецького. Далі, спираючись на дослідження сучасної української історіографії, слід навести хронологічну послідовність розміщення Січей. Зверніть увагу на дискусію дослідників щодо існування першої Січі.

У третьому питанні охарактеризуйте господарство, військовий та територіальний устрій Запорізької Січі, органи адміністративної та судової влади. Зверніть увагу на демократичність устрою Запорізької Січі, його організаційну структуру, державотворчу функцію та роль козацького ідеалу в розвитку соціальної активності українського народу. Вкажіть на недоліки “козацької демократії”. В кінці відповіді зверніть увагу на важливість утворення Запорізької Січі в боротьбі українського народу за свою державність. Запорізька Січ стала зародком нової української (козацької) державності.

При відповіді на четверте питання студент повинен знати, що слідом за козаками в південні степи проникають офіційні власті, литовські, польські, українські магнати та шляхта. Уряд Речі Посполитої прагнув узяти козаків під свій контроль, щоб використати їх у своїх державних інтересах: для захисту своїх володінь від татар і турків, у протистоянні з Москвою. З цією метою створено реєстрове козацтво. Варто зауважити, що реєстровці повинні були також контролювати нереєстрових козаків, придушувати антипольські, антифеодальні рухи. Заслуги ж козацтва в боротьбі проти татар і Османської імперії перетворили його на велику суспільно-політичну силу, на одну з ланок загальноєвропейської боротьби з османською агресією, яка в другій половині ХVІ – на початку ХVІІ ст. залишалася однією з найгостріших проблем військово-політичного життя Європи. Окремо слід виділити період козацької історії, пов’язаний з ім’ям та діяльністю гетьмана П.Сагайдачного. При цьому необхідно наголосити на заслугах гетьмана перед українським народом як у військовій, так і в культурно-просвітницькій та національно-релігійних сферах життя тогочасної України. Він доклав багато зусиль для мирних стосунків з Польщею. Історики оцінюють П.Сагайдачного як найвизначнішого гетьмана до Б.Хмельницького.

Приступаючи до висвітлення п’ятого питання, слід зазначити, що посилення Польщею соціального, національного та релігійного гніту, а також зміцнення українських сил призвело до активізації в Україні антифеодального і визвольного руху. Перші масштабні виступи проти Польщі відбулися ще в 90-ті роки ХVІ ст. Охарактеризуйте повстання К.Косинського, С.Наливайка, М.Жмайла, Т.Федоровича-Трясила, І.Сулими, П.Павлюка, Я.Острянині, Д.Гуні та інших. Студенту важливо чітко зазначити спільні ознаки, що об’єднували ці повстання, та вказати на причини їх поразок. Відзначаючи недоліки повстань, варто звернути увагу на те, що вони демонстрували зростання сили та військового досвіду повсталих, збільшення їх чисельності, удосконалення тактики, зміцнення зв’язків козацтва з селянством.

Контрольні запитання

1. Вкажіть час і причини виникнення українського козацтва.

2. Коли, де і за яких обставин була заснована Запорізька Січ?

3. Змалюйте історичний портрет Дмитра Байди-Вишневецького. Оцініть його людські якості та здібності полководця і державного діяча.

4. Яку роль у господарському житті України у ХІV – ХVІІ ст. відігравало “Дике поле”. Чому саме в ХVІ ст., незважаючи на постійну татарську загрозу, відбувається його повільне, але невпинне освоєння українцями?

5. Опишіть устрій та органи управління Запорозької Січі. Чому, на Вашу думку, її називають “козацькою християнською республікою”?

6. Опишіть головні козацькі символи-клейноди: корогву (прапор), бунчук, булаву, печатку.

7. Охарактеризуйте становище козацтва в Литві та Речі Посполитій у ХVІ – ХVІІ ст.

8. З якою метою і коли польський уряд вперше провів реєстрацію козаків?

9. Яке значення мала збройна боротьба козаків проти агресії Кримського ханства і Туреччини? Назвіть відомих козацьких ватажків, які очолювали цю боротьбу.

10. Охарактеризуйте причини козацько-селянських повстань кінця ХVІ – першої половини ХVІІ ст. та цілі їх учасників.

11. Політика гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного була поміркованою щодо польського уряду. Чи принесла вона користь українському народу? Відповідь обґрунтуйте.

12. Змалюйте історичний портрет Петра Конашевича-Сагайдачного. Охарактеризуйте його як людину, полководця і політика.


Тема 6. Національно-визвольна війна





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 890 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...