Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стратегія розробки нових товарів (інноваційна політика підприємства)



Можна виділити декілька типів нових товарів:

· Світові новинки – принципово новий товар, аналогів якому на ринку до його появи не було (ЕОМ, мобільний зв’язок, в майбутньому – авто, що літають);

· Докорінно вдосконалені товари, що задовольняють потреби, які раніше задовольняли інші товари-аналоги, подібні за способом застосування (транзистори замінили лампи, лазерні диски – платівки);

· Модифіковані товари, які вже є на ринку, з вдосконаленням, що не змінюють докорінно їх характеристик (відеомагнітофони з цифровою системою запису);

· Товари ринкової новизни, які існують на інших ринках, але є новими для даного (біотелевізор, водяне ліжко);

· Товари нової сфери використання („скоч” використовується для очищення верхнього одягу від пуху та порошинок, а також для заклеювання вікон).

Фірма не може розраховувати тільки на існуючі товари, тому що швидко змінюються смаки, технології, з'являються конкуренти. Тому необхідно мати свою програму розробки нових товарів.

Шлях товару на ринку починається з розробки та впровадження нової ідеї. Ось чому інноваційна політика є основою товарної політики.

Інноваційна політика – процес пошуку ідей та створення нового товару з урахуванням потреб споживачів, виведення нового товару на ринок, спостереження за тим, що відбувається з товаром на ринку.

Етапи розробки нових товарів.

1. Пошук ідеї нового товару. Джерелами ідей можуть бути співробітники, споживачі, канали збуту, конкуренти.

2. Відбір розроблених ідей повинен бути обґрунтованим за такими показниками: потенційний прибуток, ємність ринку, ступінь ризику, привабливість для існуючих ринків тощо.

3. Перевірка концепції. Щоб перевірити концепцію, фірма повинна представити споживачеві товар, який вона збирається випускати і відповісти на такі питання: на скільки легко зрозуміти ідею товару? чи є чіткі переваги нової продукції?

4. Економічний аналіз. Проводиться економічний аналіз ідей, які залишилися. Він заснований на аналізі прогнозів попиту, витрат, капіталовкладень, прибутків.

5. Розробка продукції. Ідею перетворюють у фізичну форму і розробляють базову маркетингову стратегію. Визначають конструкцію продукції, тип і якість матеріалів, метод виробництва, розмір, колір, упаковку, товарну марку, обирають ринковий сегмент.

6. Пробний маркетинг. Це реалізація продукції в одному або декілька вибраних регіонах і спостереження за реальним розвитком подій. Необхідно вибрати місце проведення, визначити тривалість перевірки, вирішити, як використати результати перевірки.

7. Комерційна реалізація включає реалізацію всього плану маркетингу і повномасштабного виробництва. Розробляються методи рекламної кампанії і вирішуються такі питання: коли новинку слід випускати на ринок; де вона повинна з'явитися; для кого призначена новинка; як вивести новинку на ринок?






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 484 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...