Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація бухгалтерських рахунків за економічним змістом



Класифікація рахунків бухгалтерського обліку базується на економічній класифі­кації засобів, джерел і процесів, є єдиною та будується за ознаками змісту, призначення та структури рахунків. Крім того, рахунки класифікують за ознаками: відношення до балансу (активні, пасивні, забалансові); за ступенем деталізації інформації (синтетичні, субрахунки, аналітичні).

В основу класифікації рахунків за економічним змістом покладено економічний зміст об’єктів бухгалтерського обліку. Залежно від цього рахунки поділяють на три групи: рахунки господарських засобів (активів); рахунки джерел господарських засобів (пасивів) і рахунки господарських процесів (рис. 9.3).

На рахунках господарських засобів відображають наявність та рух засобів. Залежно від виконуваних функцій вони поділяються на: необоротні активи, запаси, грошові кошти, кошти в розрахунках.

На рахунках джерел господарських засобів відображають наявність та рух джерел. За характером відображуваних на них джерел, рахунки цієї групи поділяють на рахунки джерел власних засобів і рахунки джерел залучених засобів. Джерелами власних засобів є капітал, резерви, нерозподілені прибутки, різні забезпечення. Джерелами залучених засобів є позики банку, кредиторська заборгованість, різні зобов’язання.

Кругообіг капіталу аптеки здійснюється через господарські процеси: постачання (купівля), виробництво та реалізація (продаж). Економічний зміст цих операцій відобра­жають рахунки господарських процесів. На цих рахунках обліковують господарські опера­ції, пов’язані із заготівлею та придбанням ресурсів, виробництвом продукції (виконання робіт та надання послуг) та її реалізацією. До рахунків господарських процесів належать: “Капітальні інвестиції”, “Собівартість реалізації”, “Доходи від реалізації” та ін.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 707 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...