Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні джерела інформації щодо безрецептурних лікарських засобів



Як показує зарубіжний досвід розвитку медицини і фармації, застосування лікар­ських засобів безрецептурного продажу в нашій країні буде розширюватись, але оче­видно й інше - вітчизняні споживачі до цього ще не готові, рівень їх орієнтації у даній сфері недостатній. Тому реалізація безрецептурних препаратів повинна бути регульова­ною, контрольованою та інформаційно забезпеченою.

За даними опитування відвідувачів аптек (табл. 4.1), основними джерелами інфор­мації щодо безрецептурних препаратів є:

• програми з питань здоров'я на телебаченні;

• рекламні блоки на телебаченні;

• спілкування із знайомими;

• медичні фахівці;

• аптечні фахівці.

Не дивним є п'яте місце аптечних фахівців. Так, чотири п'ятих опитаних відвідувачів аптек вказали на бажання отримати від аптечних фахівців інформацію про дію, ризик і побічні ефекти, додаткові рекомендації. Проте лише дві п'ятих респондентів отримують додаткові рекомендації стосовно лікування свого захворювання під час останнього від­відування аптеки, що вказує на недостатній рівень впровадження принципів належної фармацевтичної практики в роботу вітчизняних аптечних закладів.

Оптимальність задоволення потреби залежить від ступеня поінформованості з питань самолікування та застосування безрецептурних препаратів. Як показують результати опитування відвідувачів аптек, їх ознайомленість з принципами самоліку­вання знаходиться на достатньо низькому рівні (34 %), що можна пояснити декількома причинами:

• стійкою тенденцією кількісного росту в засобах масової інформації даних із дослі­джуваних питань. Причому ця інформація носить у значній мірі рекламний, а не пізнавальний характер, відрізняється якісною неоднорідністю, суперечливістю фактографічних і документальних даних, їх розсіяністю в різних джерелах, що створює значні труднощі в її пошуку та використанні;

• недотриманням правил реалізації рецептурних і безрецептурних препаратів.

Таблиця 4.1

Структура джерел інформації про безрецептурні препарати

(за даними опитування відвідувачів аптек)

№ з/п Джерело інформації % позитивних відповідей рані
  Програми здоров'я па ТБ    
  Рекламні блоки на ТБ    
  Спілкування із знайомими    
  Консультації медичних фахівців    
  Консультації аптечних фахівців    
  Спілкування з рідними   6,5
  Журнали медичні і фармацевтичні   6,5
  Інструкції для медичного застосування ліків    
  Газети популярні    
  Зовнішня реклама   10,5
  Реклама на місці продажу   1,5
  Програми здоров'я на радіо   13,5
  Проспекти, каталоги, буклети   13,5
  Журнали популярні   13,5
  Газети медичні, фармацевтичні    
  Реклама на радіо    
  Газети загальноділові    
  Медичні виставки    
  Журнали загальноділові    

Викликає занепокоєння той факт, що більше третини відвідувачів аптек не завжди дотримуються правил приймання безрецептурних ліків. Легковажність частини відвідувачів аптек у ставленні до свого здоров'я підтверджує те, що близько двох п'ятих з них удаються до самостійного лікування тих захворювань, симптоми яких часто їм невідомі.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 3094 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...