Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості лексики та синтаксичної організації офіційно-ділового стилю



Офіційно діловий стиль один з найдавніших стилів мови творів ділової писемності. З ним пов’язана роль історичних документів у формуванні національномовної свідомості. Історичний аспект сприяє глибокому осмисленню минулих подій, що стали матеріалом багатьох документів довідок, циркулярів, указів. Офіційно-діловий стиль знаходимо в документах ХІ-ХІІ ст. (Мстиславова грамота 1130 p.), в українсько-молдавських грамотах, українських ХІУ та ХУ ст., українських літописах (офіційні листи, угоди та ін.). Цей стиль базується на документах доби Київської Русі та адміністрації князівства Литовського та на документах гетьманських канцелярій. Він має лексико-синтаксичний вплив мов російської, айстро- угорської та польської канцелярії.
Офіційно діловий стиль це стиль, який задовольняє потреби суспільства у діловому спілкуванні в державно-політичному, громадському, економічному житті, законодавстві, у сфері управління адміністративно- господарською діяльністю.
Основне призначення регулювати ділові стосунки мовців у зазначених вище сферах та обслуговувати громадські потреби людей у типових ситуаціях.
Мовленню у сфері управління притаманна низка специфічних особливостей:  
· учасниками ділового спілкування є органи, установи, підприємства, організації, посадові особи, працівники, тому адресантом і адресатами є офіційні особи, тому - офіційний характер; конкретна адресність інформації;
· суттєвим фактором ділового спілкування, що впливає на характер управлінської інформації є: повторність дій і ситуацій; тематична обмеженість кола завдань, що вирішує організація.
Ознаки офіційно-ділового стилю:
· документальність (кожен офіційний напір повинен мати характер документа ), стабільність і стандартність;
· нейтральний тон викладу змісту у прямому значенні; залежно від того, яку саме галузь суспільного життя обслуговує офіційно-діловий стиль, він може містити суспільно-політичну, професійно-виробничу, науково-термінологічну лексику.
· точність, якість, об’єктивність, лаконічність, стислість і послідовність викладу фактів;
· висока стандартизація вислову, наявність установлених одноманітних мовних зворотів;наприклад: у зв’язку..., відповідно до..., з метою..., згідно з..., і т.д.
· сувора регламентація тексту (поділ на абзаци, розділи, підрозділи, пункти, підпункти, параграфи).

Мовні засоби та способи викладу змісту:

· широке використовування суспільно-політичної та адміністративно-канцелярської термінології (функціонування закладу, узяти участь, регламентація дій);
  • наявна фразеологія повинна мати специфічний характер (ініціювати питання, висунути пропозицію, поставити до відома);
  • обов’язкова відсутність будь-якої авторської мовної індивідуальності та емоційно-експресивної лексики;
  • обмежена синонімія, яка не викликає двозначності сприймання (заступник – замісник);
  • наявність дієслів у формі теперішнього часу із зазначенням позачерговості, позачасовості, постійності дії:
- особовихпрошу, доводжу, повідомляю; - особово-наказовихнаказую, пропоную, затверджую; - інфінітивпризначити, звільнити, надати, проконтролювати; - безособовихзабороняється, не дозволяється (правила, інструкції);
· вживання віддієслівних іменників (підписання документа, складання, накладання резолюції)
Ø Використання порядку слів у реченні, наявністю складних речень, прості – ускладнені дієприкметниковими і дієприслівниковими зворотами; безособовими реченнями, за метою висловлювання-розповідні, спонукальні; речення з однорідними членами.
На синтактичному рівні точність, нейтральність, стандартизованість забезпечується:
 
· використанням специфічних кліше термінологічного типу (наприклад, високі договірні сторони, укладання угоди, вжити заходів, з метою поліпшення тощо);
· усталеними початками й закінченнями тих чи інших документів. Наприклад: оголосити подяку (догану), порядок денний,накласти стягнення, укласти угоду, нота протесту, встановлення стосунків тощо.
· використання правил мовного етикету, компліментів, або етикетних форм початку та кінця листування. Наприклад: вельмишановний, з повагою тощо.
· прямим порядком слів;
· ретардацією — перенесенням присудка на кінець речення;
· частим використанням дієприслівникового та дієприкметникового зворотів;
· перевага складних конструкцій над простими;
· перевага складнопідрядних речень над складносурядними;
· широке використанням техніко-стилістичного засобуабзацу, трафарету тощо.
· наявність розщепленого присудка — заміна простого присудка у формі особового дієслова словосполученням інфінітива з віддієслівним іменником. Як от: не зобов’язатися, а взяти зобов’язання; не постановити, а прийняти постанову; не протестувати, а виявити протест;
· вживання клішованих конструкцій з прийменниками. Наприклад: прийнято в експлуатацію, подати у відставку, на загальних підставах, в адміністративному (робочому) порядку, у режимі використання, зустріч у верхах, у даний відрізок часу та ін.
· утворення складних відіменних прийменників. До таких сполучень належать: відповідно до, згідно з, у відповідності з, у зв’язку з, на додаток до і т. д. Як правило, цими складними прийменниками починається певний діловий документ (заява, наказ, протокол тощо).
· використання предикативної форми на -но, -то, яка позначає процес поза діячем, що мислиться узагальнено (наприклад, у заяві зазначено, акт складено, документ підписано тощо).
· використання у простому (може бути ускладненому) реченні для зосередження уваги нарезультаті дії дієслова-присудка у формі пасивного стану. Як от: Генеральний директор призначається Радою управляючих і затверджується Генеральною конференцією строком на 4 роки.
Висновок: Офіційно-ділові стандарти-словосполучення, штампи, кліше функціонують як результат загальної тенденції розвитку стилю до стандартизації (як обов’язкова ознака офіційно ділового стилю).



Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 6328 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...