Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мова як генетичний код нації, засіб пізнання, мислення, спілкування, як показник рівня спілкування людини



Мованайважливіший універсальний засіб спілкування, організації та координації всіх видів суспільної діяльності: галузі виробництва, побуту, обслуговування, культури, освіти, науки. Вона є однією з найістотніших ознак нації, підвалиною існування нації і реально існує як мовна діяльність членів відповідної етнічної спільноти. Українська мова є мовою найбільшого корінного етносу України і є невід’ємною базовою ознакою його ідентичності протягом багатьох століть.
Українська мова не лише засіб спілкування, а й скарбниця духовного культурного спадку українського народу.

Місце української мови серед мов світу.
· За кількістю мовців найпоширенішими мовами вважають китайську (1200000000) мовців, іспанську (332000000), англійську (330000000), бенгальську, гінді, арабську, російську, португальську, японську, німецьку мови · українська за цією ознакою перебуває на 21 місці: нею користується від 42 до 50 мільйонів людей у світі (в Україні, у східній і західній діаспорі).
· За давністю писемності українська належить до старописемних мов: її писемності понад тисячу років.
· За призначенням українська мова – національна мова українського народу, державна мова України.
· За генеалогічною класифікацією (походженням) українська мова належить до східної підгрупи слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї.
· Принципове значення для майбутнього української мови і української держави має національна мовна свідомість і мовна гідність.  
· Вільне володіння державною мовою - юридичний обов’язок кожного громадянина України.  
· Одне з першочергових завдань мовної політики – очистити мову від негативних нашарувань, вберегти її від засмічення та деградації.  
· Український словник один з найбагатших у світі. Українська мова входить до третього десятка демографічно найпоширеніших мов світу і за цим параметром друга серед слов’янських.  
· Українська мова в її літературній формі набула високого рівня розвитку. Нею створено багату оригінальну літературу, перекладено найвидатніші твори світового письменства.  
· Вона має досконало опрацьовану граматику, сформовану науково-технічну термінологію, розвинену стилістичну систему, здатну забезпечити спілкування і порозуміння в усіх сферах суспільного життя.  
· Державна мовна політики повинна бути спрямована також на підтримку і збереження української мови як в середовищі українських спільнот, так за межами України.  





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 6565 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...