Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Самостійна робота. Виконавчий комітет ради. Особливості здійснення місцевого самоврядування в м



Виконавчий комітет ради. Особливості здійснення місцевого самоврядування в м. Києві.

Відповідно до Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування», «Про служби в органах місцевого самоврядування» виконавчі комітети є виконавчим органом районних у містах рад. У своїй роботі комітети керуються Конституцією України та законами України, указами і розпорядженнями президента України, постановами Верховної Ради України та Кабінетом Міністрів України. Виконавчий комітет є юридичною особю, має свою круглу гербву печатку та кутовий штамп.

Виконавчі комітети районних у місті ради утворюються цією радою на строк ї повноважень. Кількісний склад комітету визначається радою. Персональний склад визначається за радою за пропозицією голови. До складу виконавчих комітетів входять: голова, його заступники, керуючий справами виконавчого комітету, керівників відділів управління та інші виконавчі органи ради. Виконавчий комітет є підзвтний і підконтрольний раді, що його утворила, а з питань здійснення ним повноважень комітет також підконтрольний відповідним органам виконавчої влади.

Виконавчі комітет розробляє і подає на затвердження районної у місті ради,структуру, загальну чисельність апарату управління та витрат на його утримання.

Виконавчій комітет здійснює повноваження делеговані йому та раді місцевою радою.

Виконавчі комітети відповідно до законодавства надає допомогу окружним та територіальним виборчим комісіям, сприяє їм у здійсненні ними своїх повноважень.

Виконавчий комітет організовує виконання рішень районної у місті ради, а також затверджених нею планів та програм економічного і соціального розвитку, бюджету.

Закон України «Про столицю України — місто-герой Київ» від 15 січня 1999 р. встановлює, що з метою врахування особливостей функціонування міста Києва як столиці України Київська міська рада затверджує Статут територіальної громади міста Києва, який підлягає обов'язковій реєстрації в Міністерстві юстиції України. Місцеве само­врядування у місті Києві здійснюється територіальною громадою міста як безпосередньо, так і через Київську міську раду, районні в місті ради та їх виконавчі органи. Місцеві державні адміністрації підзвітні і підконтрольні відповідним радам у частині повноважень, делегованих їм відповідними радами.

Система місцевого самоврядування у місті Києві охоплює:

1) територіальну громаду міста;

2) міського голову;

3) міську раду;

4) виконавчий орган міської ради;

5) районні ради;

6) виконавчі органи районних у місті рад;

7) органи самоорганізації населення.

Члени територіальної громади міста Києва мають право у встанов­леному порядку організовувати і брати участь у зборах громадян за місцем проживання, ініціювати розгляд у раді будь-якого питання місцевого самоврядування, створювати органи територіальної само­організації населення.

Київська міська рада, районні у місті ради діють як представницькі органи. Вони є юридичними особами.

Київська міська рада утворює Президію Київської міської ради, що є дорадчим органом ради. Президія попередньо готує узгоджені пропозиції і рекомендації з питань, які передбачається внести на розгляд ради. Рішення Президії мають рекомендаційний характер. Президія діє на основі Поло­ження про неї, що затверджується Київською міською радою.

До складу Президії ради входять: 1) міський голова; 2) заступник голови з роботи у раді; 3) голови постійних комісій ради; 4) уповнова­жені представники депутатських груп і фракцій.

Київська міська рада утворює секретаріат ради, який здійснює організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності ради, її органів, депутатів, сприяє здійсненню Київською міською радою взаємодії з міською державною адміні­страцією та районними радами у місті Києві. Його структура, чисель­ність, витрати на утримання встановлюються радою за поданням міського голови. Секретаріат за посадою очолює заступник міського голови — секретар міської ради. Він обирається радою з числа її депу­татів і здійснює функції і повноваження на постійній основі.

Крім загальних повноважень сільських, селищних, міських рад, що викладені у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», про які йшлося вище, Київська міська рада у зв'язку зі здійсненням містом Києвом функцій столиці України в межах своєї компетенції має такі додаткові повноваження:

1) придбавати у власність жилі й нежилі приміщення, адміністра­тивні, виробничі та інші об'єкти, що належать до інших форм власності, якщо вони необхідні для здійснення містом столичних функцій;

2) встановлювати порядок утримання та експлуатації об'єктів, роз­ташованих у місті, та прилеглої до них території, правила благоустрою, торговельного, побутового, транспортного, житлово-комунального та іншого соціально-культурного обслуговування, визначати особливості землекористування та використання інших природних ресурсів;

3) встановлювати умови й розміри компенсаційних виплат відпо­відних органів, організацій і громадян, що не входять до складу терито­ріальної громади міста, на покриття витрат, пов'язаних із використан­ням міської інфраструктури;

4) здійснювати управління об'єктами державної власності, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, а також частками (акціями, паями) акціонерних товариств, розташованих у місті Києві, які передаються до сфери управління Київської міської державної адміністрації у встановленому порядку;

5) залучати кошти інвесторів (забудовників) у порядку пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструк­тури міста за нормативами, затвердженими Київською міською радою, з метою поліпшення фінансового забезпечення комплексної забудови міста;

6) виступати гарантом вітчизняних та іноземних інвестицій і кре­дитів, що надаються підприємствам, майно яких перебуває в комуналь­ній власності або передано до сфери управління Київської міської дер­жавної адміністрації тощо.

Київський міський голова обирається шляхом прямих виборів від­повідно до Закону України «Про вибори депутатів місцевих рад та сіль­ських, селищних, міських голів» від 14 січня 1998 р. Крім загальних повноважень сільських, селищних, міських голів, що викладені у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», київський міський голова у зв'язку із забезпеченням здійснення містом Києвом столич­них функцій має такі додаткові повноваження:

1) бере участь: а) у підготовці проектів законів України, актів Пре­зидента України і Кабінету Міністрів України, відповідних програм, що стосуються міста Києва; б) у розв'язанні питань щодо проведення у місті заходів загальнодержавного та міжнародного характеру; в) у засіданнях Кабінету Міністрів України з правом дорадчого голосу під час розгляду питань, що стосуються столиці України — міста Києва; г) у розв'язанні питань щодо розміщення у місті Києві державних органів, представництв інших держав і міжнародних організацій, а та­кож у протокольних заходах, що стосуються міста Києва;

2) вносить на ім'я Президента України, Кабінету Міністрів України проекти відповідних нормативно-правових актів та інші пропозиції з питань, що стосуються міста Києва як столиці України;

3) вносить до відповідних органів виконавчої влади пропозиції щодо передачі до сфери управління Київської міської ради, передачі або про­дажу в комунальну власність територіальної громади міста Києва чи районів у місті Києві підприємств, організацій, установ, їх структур­них підрозділів та інших об'єктів, що належать до державної або інших форм власності, а також часток (акцій, паїв), що належать державі в акціонерних товариствах, розташованих на території міста Києва, якщо вони мають важливе значення для забезпечення виконання містом Києвом столичних функцій;

4) дає згоду на призначення та звільнення керівників підприємств та міських органів виконавчої влади подвійного підпорядкування тощо.

Голова, заступник голови районної у місті Києві ради обирається відповідною радою з числа її депутатів у межах строку повноважень ради таємним голосуванням. Голова районної у місті Києві ради регу­лярно інформує районну раду на пленарних засіданнях про рішення державних органів, які стосуються діяльності органів місцевого само­врядування у місті Києві, а також про видані ним розпорядження.

Закон України «Про столицю України — місто-герой Київ» урегу­льовує також матеріальну і фінансову основу місцевого самоврядуван­ня у місті Києві, встановлює гарантії забезпечення здійснення містом Києвом столичних функцій та відповідальність органів і посадових осіб місцевого самоврядування та місцевої державної адміністрації, перед­бачає особливості взаємодії органів місцевого самоврядування і органів виконавчої влади в місті Києві з іншими органами влади, підприєм­ствами, представництвами.

Запитання для закріплення матеріалу

1. Виконавчий комітет ради.

2. Назвіть особливості здійснення місцевого самоврядування в м. Києві.

Список рекомендованої літератури:

1. Конституція України прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. // Відомості Верховної Ради України, 1996, №30, ст..141.

2. Закон України «Про Кабінет Міністрів України» від 7 жовтня 2010 року N 2591-VI

3. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р.// Відомості Верховної Ради, 1997, N 24, ст.170

4. Закон України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99// Відомості Верховної Ради, 1999, N 20-21, ст.190

5. Закон України «Про статус народного депутата України» від17 листопада 1992 року N 2790-XII// Відомості Верховної Ради України, 1993, N 3, ст.17

6. Закон України «Про державну службу» від 16.12.93// Відомості Верховної Ради України, 1993, N 52, ст.490

7. Закон України «Про Регламент Верховної Ради України» від 10 лютого 2010 року N 1861-VI// Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, N 14-15, N 16-17, ст.133

8. Закон України «Про статус України – місто-герой Київ» від 15.01.99

9. Закон України «Про вибори Президента України» від 5 березня 1999 року N 474-XI.// Відомості Верховної Ради України, 1999, N 14, ст.81

10. Закон України «Про вибори депутатів ВР АРК, міських рад та сільських, селищних, міських голів» від 06.04.04

11. Закон України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» від 23.12.97 N 776/97-ВР// Відомості Верховної Ради, 1998, N 20, ст.99

12. Державне будівництво і місцеве самоврядування в україні: Підручник/ За ред.. Я.Ю. Кондратьєва. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 464с.

13. Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні: Підручник/ В.О. Демиденко. – К.: КНТ, 2007. – 440с.

14. Державотворення і право творення в Україні /За редакцією Ю.С. Шемшученка. – К., 2001

15. Зеленчук П.Д., Кравченко В.В., Підмогильний М.В. Місцеве самоврядування в Україні (муніципальне право). – К., 2000

16. Колодій А.М., Олійник А.Ю. Державне будівництво і місцеве самоврядування. – К., 2000

17. Конституційне право України/За редакцією В.Ф. Погорілка. – К., 2002

18. Конституційно-правові форми безпосередньої демократії в Україні/За редакцією В.Ф.Погорілка. – К., 2001

19. Органи державної влади в України: структура, функції та перспектива розвитку/ За редакцією Н.Р. Нижник. – К., Івано-Франківськ, 2003

20. Правознавство // за ред. В.В. Копєйчикова.- К.: Юрінком Інтер, 2008р.

21. Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні: Підручник/ В.О. Демиденко. – К.: КНТ, 2007. – 440с.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 275 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...