Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні положення. Відповідно до ст. 4 Закону України «Про прокуратуру» одним із основних завдань прокуратури визначено здійснення захисту від неправомірних посягань



Відповідно до ст. 4 Закону України «Про прокуратуру» одним із основних завдань прокуратури визначено здійснення захисту від неправомірних посягань гарантованих Конституцією, законами України та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина.

Прокурорська перевірка виконання законів проводиться за заявами та іншими повідомленнями про порушення законності, що вимагають прокурорського реагування, а за наявності підстав - також із власної ініціативи прокурора.

В той же час, прокуратура не підміняє органи відомчого управління та контролю (ст.19 Закону України «Про прокуратуру»).

Відповідно до п.1 наказу Генерального прокурора України №3гн від 12.04.2011 «Про організацію правозахисної діяльності органів прокуратури України» основним завданням правозахисної діяльності органів прокуратури є захист від неправомірних посягань гарантованих Конституцією та законами України прав та свобод людини і громадянина. У ході організації та проведення перевірок зосереджувати увагу на захисті громадян, які потребують державної підтримки та домопоги, у тому числі щодо пенсійного забезпечення (п.4 наказу №3 ГПУ).

Як вже зазначалось, органи ПФУ відповідно до вимог Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» наділені контрольними функціями щодо контролю за сплатою єдиного соціального внеску і стягненням заборгованості.

Оскільки в даному випадку захист прав і свобод громадян та інтересів держави згідно із законом є виключною компетенцією органу державного контролю (ПФУ), відповідно до п. 2.2. наказу №3 ГПУ органи прокуратури проводять перевірки тільки щодо законності діяльності органу контролю.

Прокурори зобов’язані н адавати принципову правову оцінку діям посадових осіб органів ПФУ щодо виконання покладених на нього повноважень.






Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 190 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...