Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Критерії оцінювання результатів практики з педагогіки студентів V курсу



№ п/п Складові оцінювання Переведення у 30-бальну шкалу
1. РІВЕНЬ ТЕОРЕТИЧНОЇ ГОТОВНОСТІ ДО ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ ПРАКТИКИ (30 балів) А – 90-100 – 30 В – 83-89 – 25 С – 75-82 – 20 D – 60-74 – 15
УСЬОГО БАЛІВ – 30
2. ЯКІСТЬ ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ ЗА ПРОГРАМОЮ ПРАКТИКИ (40 балів)   1. Уміння планувати власну діяльність та аналізувати педагогічну діяльність (14 балів) А 11-14 Особистісно-орієнтовану роботу студента сплановано за трьома розділами (виховна, навчальна, методична), які включають індивідуальні, групові та фронтальні форми і види діяльності. План має відповідну форму: дата, вид діяльності, відмітки про виконання. Сплановано роботу на кожен день.
В 8-10 Роботу сплановано за трьома розділами (виховна, навчальна, методична), які включають індивідуальні, групові, фронтальні форми та види діяльності. План має відповідну форму. Не повно сплановано методичну роботу.
С 4-7 Роботу сплановано за трьома розділами. План має відповідну форму. Не повно сплановано навчальну, виховну, індивідуальну роботу.
D 0-3 Роботу сплановано фрагментарно.
  Загальна кількість балів – 14
  2. Проведення виховного заходу і реалізація виховного потенціалу уроку (13 балів) А 11-13 Приміщення підготовлене, дидактичні засоби використано. Підбір методів виховання педагогічно доцільний. Форма проведення відповідає меті, змісту, структурі заходу (уроку) та віку дітей. Реалізовано виховну мету. Рівень активності учнів високий. Зроблено підсумок, ґрунтовні висновки та самоаналіз проведеного заходу.
В 8-10 Приміщення підготовлене. Дидактичні засоби використано не повністю. Підбір методів виховання педагогічно доцільний. Форма проведення відповідає меті, змісту, структурі заходу (уроку) та віку дітей. Зміст не завжди новий. Реалізовано виховну мету. Рівень активності учнів високий. Зроблено підсумок, ґрунтовні висновки, самоаналіз скорочений.
С 4-7 Приміщення підготовлене. Дидактичні засоби використано не повністю. Підбір методів виховання педагогічно доцільний. Форма проведення не завжди відповідає меті, змісту, структурі заходу (уроку) та віку дітей. Зміст не завжди новий. Реалізовано виховну мету. Рівень активності учнів задовільний. Зроблено підсумок, немає ґрунтовних висновків. Самоаналіз скорочений.
D 0-3 Захід проведено із помилками методичного характеру: не реалізовано мету виховання, не використано методи активізації та дисципліни учнів, триєдина мета не досягнута. Самоаналіз відсутній.
  Загальна кількість балів – 13
  3. Уміння вивчення досвіду роботи класного керівника (13 балів) А 11-13 Результативно використано основні дослідницькі методи, проаналізовано документацію, узагальнено результати самоосвітньої діяльності класного керівника. Окреслено перспективи і шляхи професійного зростання
В 8-10 Використано основні дослідницькі методи, результати аналізу діяльності класного керівника представлено недостатньо щодо визначення причин, факторів, засобів виховного впливу на учнів. Сутність досвіду розкрито неповно.
С 4-7 Використання дослідницьких методів здійснено із помилками. Результати аналізу матеріалів є поверховими, неконкретними. Сутність досвіду науково не обґрунтовано. Не вивчено самоосвітню діяльність класного керівника та не визначено шляхи професійного зростання.
D 0-3 Вивчення досвіду зведено до використання 1-2 методів і результати не обґрунтовано.
  Загальна кількість балів – 13
  УСЬОГО БАЛІВ – 40
3. РІВЕНЬ ВІДПОВІДНОСТІ ЗВІТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ВИМОГАМ ПРОГРАМИ (30 балів) 1. Індивідуальний план роботи студента (8 балів) А 7-8 План має відповідні розділи (навчальна, виховна, методична) і форму (дата, вид діяльності, відмітки про виконання). Включає сплановану індивідуальну роботу. Кожного дня є відмітки про виконання.
В 5-6 План має відповідні розділи і форму. Є відмітки про виконання. Не повно сплановано методичну роботу.
С 3-4 План має відповідні розділи і форму. Наявні помилки у формулюванні видів діяльності. Не повно сплановано виховну, навчальну, індивідуальну роботу.
D 0-2 План має відповідні розділи і форму. Роботу сплановано фрагментарно.
Загальна кількість балів – 8
  2. Щоденник психолого-педагогічних спостережень (для студентів, які проходять практику за місцем майбутнього працевлаштування (8 балів) А 7-8 Щоденник має естетичний вигляд, записи вміщують аналіз уроків, заходів, психолого-педагогічні спостереження за учнями. Систематичний самоаналіз діяльності. Зміст записів включає оцінку педагогічних явищ, аналіз причин позитивних та негативних фактів, аргументовані висновки.
В 5-6 Щоденник має естетичний вигляд, але записи не завжди розбірливі. Записи зроблено у скороченому вигляді, Зміст записів не повно розкриває причини позитивних та негативних фактів.
С 3-4 Щоденник не має належного виду. Записи короткі, несуттєві, відсутній самоаналіз діяльності, висновки не аргументовані і не обґрунтовані. Обсяг щоденника обмежений.
D 0-2 Щоденник відсутній.
Загальна кількість балів – 8
  3. Сценарій виховного заходу (три сценарії) (7 балів). А 6-7 Рукопис вміщує: тему, мету (триєдину), вид діяльності, форма проведення, вік дітей (клас), місце проведення, дидактичні засоби, особливості підготовки, структурний розгорнутий план, хід проведення, список літературних джерел (не менше 5-ти), оцінка класного керівника та глибокий самоаналіз заходу.
В 4-5 Разом із рукописами сценаріїв виховних заходів представлено рукописи сценаріїв позакласних заходів з предмету за фахом студента. Невдало сформульовано мету, наявні помилки у плані заходу. Скорочений самоаналіз заходу.
С 2-3 Разом із рукописами сценаріїв виховних заходів представлено рукописи сценаріїв позакласних заходів з предмету за фахом студента. Невдало сформульовано мету, наявні помилки у плані заходу. Скорочений самоаналіз заходу. Не вказано форму проведення заходу, замість структурного плану - тематичний. Відсутні підсумки заходу.
D 0-1 Рукопис не вміщує форми, плану заходу, підсумки. Відсутній самоаналіз заходу.
Загальна кількість балів – 7
  4. Звіт про вивчення досвіду роботи класного керівника (7 балів) А 6-7 Звіт складено за планом-схемою вивчення досвіду. Кваліфіковано визначено та вдало сформульовано основну ідею досвіду. Зміст викладу науковий. Професійні досягнення викладено глибоко та із висвітленням результатів. Висновки ґрунтовні, структуровані.
В 4-5 Звіт складено за планом-схемою вивчення досвіду. Кваліфіковано і вдало визначено основну ідею досвіду. Професійні досягнення класного керівника викладено скорочено, сутність досвіду представлено недостатньо. Висновки обґрунтовані, але неповні.
С 2-3 Звіт складено за планом-схемою вивчення досвіду, але відображено не всі розділи, основну ідею досвіду не визначено. Професійні досягнення класного керівника викладено без відомостей про результати та досягнення. Сутність досвіду представлено не науково. Висновки поверхові.
D 0-1 Звіт складено не за планом-схемою вивчення досвіду, фрагментарно, без суттєвих висновків.
Загальна кількість балів – 7
УСЬОГО БАЛІВ – 30
БАЛІВ РАЗОМ - 100

Модуль С. Методика навчання інформатики. (гр. М-51, М-53)

Мета. Перевірка стану теоретичної та практичної готовності до виконання професійних обов’язків вчителя інформатики загальноосвітньої школи.

Завдання:

– опанувати системою роботи вчителя інформатики;

– проведення уроків інформатики в старших класах;

– аналіз уроків інформатики;

– індивідуальна робота з учнями;

– позакласна робота;

– виготовлення дидактичних матеріалів, таблиць, тощо;

– вивчення досвіду роботи вчителя;

– вивчення стану кабінету інформатики;

– робота з науково-методичною літературою;

– дослідження в рамках тем курсової та дипломної робіт.

Рівень теоретичної готовності студентів до виконання завдань практики здійснюється методистом безпосередньо перед початком практики або в перші дні її проведення. Форма контролю теоретичних знань: колоквіум та усна співбесіда. При цьому використовується шкала, подана у таблиці 1.

Коло питань, які виносяться на колоквіум, визначають:

– зміст розділів шкільного курсу інформатики, що вивчаються у відповідних класах у період проходження студентами практики (знання теоретичних фактів, уміння розв’язувати відповідні задачі);

– методика вивчення цих розділів;

– особливості організації навчання інформатики учнів старших класів (використання диференційованого підходу, проведення індивідуальної роботи, організація самостійної роботи тощо);

– методика проведення позакласної роботи.

Якість виконання практичних завдань за програмою практики оцінюється груповим методистом, вчителями інформатики безпосередньо в процесі проходження студентом практики (у випадку роботи за індивідуальним графіком – вчителями школи). Загальна оцінка за цей компонент практики формується на основі накопичувального підходу – як сума балів за практичні завдання (таблиця 2).

Таблиця 2

Якість виконання практичних завдань

№ п/п Вид і зміст практичного завдання Макси- мальна к-ть балів Набрані бали Підпис викладача
1. Підготовка до уроку: якість конспекту, продуманість та оптимальний вибір методів, форм і засобів організації навчальної діяльності учнів на кожному з етапів уроку, наявність та доцільність наочності, використання додаткових джерел тощо      
2. Проведення уроків “5” – 1 б. “4” – 0,5 б. “3” – 0 б.      
3. § Індивідуальна робота: робота з відстаючими учнями; робота з обдарованими дітьми; § позакласна робота: проведення гуртків, виготовлення стінгазети та проведення позакласного заходу з інформатики з класом (або з кількома класами) тощо      
4. Виготовлення дидактичного матеріалу, таблиць, схем, презентацій тощо      
5. Вивчення досвіду роботи вчителя за заданим методистом напрямком      
6. Дослідження в рамках теми курсової (дипломної) роботи з методики: практична перевірка розроблених матеріалів      
  Разом      

Представлена студентом-практикантом звітна документація оцінюється методистом. У разі неякісного виконання завдань практики методист має право дати студенту додаткове завдання.

Після перевірки методистом звітної документації проводиться захист практики. Під час перевірки документації та захисту практики оцінюються результати практики, зазначені в таблиці 3.

Таблиця 3

№ п/п Вид і зміст практичного завдання Макси- мальна к-ть балів Набрані бали Підпис викладача
1. Наявність та якість двох конспектів уроків      
2. Аналізи уроків учителя      
3. Кількісний та якісний аналіз контрольної роботи      
4. Конспект позакласного заходу з предмета      
5. Дидактичні матеріали та унаочнення      
6. Ескіз стінгазети      
7. Вивчення досвіду вчителя      
8. Оформлення документації відповідно до вимог      
9. Захист у вигляді усного звіту з критичним аналізом підсумків особистої практики, виділенням позитивних її сторін тощо      
  Разом      

Методист має право нараховувати до загальної суми балів бали зі знаком

“–” за:

– пропуск без поважної причини робочого дня практики;

– невиконання вимог та завдань методиста;

– непрофесійне поводження у стосунках з учителями та учнями;

– порушення етичних норм поведінки та зовнішнього вигляду.

 
 


Модуль С. Методика навчання економіки. (гр. М-52)

Мета: реалізація теоретичних економічних знань, здобутих у процесі вивчення економічних дисциплін у професійній діяльності вчителя ЗОШ.

Завдання:

– удосконалити і закріпити теоретичні знання з методики викладання економіки;

– оволодіти методами, прийомами і технікою проведення уроків різних типів традиційної та нетрадиційної структури.

– удосконалити вміння студентів складати конспект уроку, виготовляти дидактичні матеріали;

– навчитися проводити методичний, педагогічний та психологічний аналіз уроків та виховних заходів;

– розвивати інтерес до творчої педагогічної роботи, навички самостійної діяльності.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...