Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст роботи з формування в дітей компетентностей на уроках математики в 5 класі



Нині людина живе і працює у світі, що постійно змінюється. З наступного навчального року учні 5 класу переходять на навчання за новими Державними стандартами і саме тому завдання сучасного вчителя навчити учнів орієнтуватися в нових умовах і адаптуватися до змін, не втрачаючи свою індивідуальність. Для того, щоб учень став активним учасником створення нового і прогресивного у майбутньому, навчання і виховання мають спрямовуватися на формування творчої особистості, яка здатна до самовдосконалення. Необхідно так організувати навчання учнів, щоб водночас достатньо повно реалізовувалися формування й розвиток умінь учнів як творчого, так і критичного мислення. Розв'язанню цієї проблеми певною мірою сприяє посилення спрямованості навчання на активізацію пізнавальної діяльності учнів. Це призводить до формування в освітньому процесі нової культури навчання, під час якої знання й уміння здобуваються в діяльності та розв'язанні проблем в умовах активної позиції учня з урахуванням його індивідуальних особливостей.

Завдання вчителя не доносити істину, а вчити її знаходити. Дитину спочатку потрібно зацікавити, навчити хотіти й прагнути, а вже потім — знати й уміти. Процес навчання є своєрідним процесом самостійного «відкриття» учнем уже відомих у науці знань. «Людина досконало володіє лише тим, що сама здобуває власною працею», — писав психолог С. Л. Рубінштейн. Під час навчання математики необхідно систематично збуджувати, розвивати та зміцнювати пізнавальний інтерес учнів і як важливий мотив навчання, і як стійку рису особистості. Одним із засобів пробудження й підтримки пізнавального інтересу до вивчення математики є формування в дітей стійких компетентностей на уроках математики та в позаурочний час. Це має значне освітнє та виховне значення.

Загальнокультурна компетентність

Мета: використання відомостей із різних галузей знань. Формування грамотного, логічного мовлення.

Теми та цілі уроків, математичні об'єкти. Визначення, математичні терміни. Числові множини. Текстові задачі на рух, вартість і купівлю. Вправи на всі дії.

Завдання. Організація самостійного вивчення окремих параграфів підручника (переказати або пояснити прочитане, виділити, позначити, підсумувати, підкреслити, перерахувати, назвати...). Складання математичного словничка, написання математичних диктантів, завдань, спрямованих на формування грамотності, промовляння і використання числівників, математичних термінів. Складання пам'ятки — опорного конспекту для однокласника з певної теми (дії з числами, розв'язування задач на рух тощо).

Комунікативна компетентність

Мета: удосконалювати навички роботи в групі, вміння працювати на результат, аргументувати власну думку, вести діалог тощо.

Теми та цілі уроків, математичні об'єкти. Математичні софізми. Визначення математичних понять, чисел (натуральне, просте, парне тощо).

Завдання. Визначити помилку в міркуваннях. Проговорити сусіду по парті визначення, правило, вислухати його відповідь. Розказати визначення, правило консультанту й отримати перепустку на урок. За карткою-тренажером здати консультанту залік з усної лічби (під час виконання завдання враховується витрачений час).

Інформаційно-комунікаційна компетенція

Мета: навчати отримувати потрібну інформацію, використовуючи доступні джерела (довідники, підручники, словники, ЗМІ) та передавати її.

Теми та цілі уроків, математичні об'єкти. Розрахункові задачі на рух і вартість. Старовинні міри довжини, маси, історичні терміни, математичні поняття, утворені від іноземних та застарілих слів.

Практичне впровадження: Дуже часто мені як вчителю математики не вистачало засобів для наочної демонстрації того чи іншого поняття в навчально – виховному процесі.

З опануванням комп’ютерних технологій я змогла не використовуючи застарілу матеріальну базу кабінету: таблиці, пам’ятки, все це показувати дітям на уроках математики в яскравій, цікавій та захоплюючий спосіб.

1. Ознайомлення з мережею Інтернет, де кожен вчитель може черпати цікаву та важливу інформацію.

2. Створення електронної скриньки, за допомогою якої спілкуватися з учнями та батьками. Створивши таку скриньку можна розсилати роботи учням, перевіряти їх реферати, розв’язки олімпіад, творчих конкурсів, казки, кросворди.

3. Створити власний сайт, на якому як діти, так і кожен бажаючий може розмістити свої авторські роботи. Це неймовірно зацікавило учнів школи, адже їх роботи зможуть бачити всі бажаючі.

Здоров’язбережувальна компетентність

Мета: навчати дбайливо ставитися до власного здоров’я та здоров’я інших людей

Теми та цілі уроків, математичні об'єкти. Розрахункові задачі, які допоможуть довести дітям шкідливість паління, алкоголю та інше. Знаходження відсотків від числа. Додавання, віднімання, множення та ділення десяткових дробів.

Завдання. Дані задачі можна розробити й розмістити в кабінеті математики або на персональному сайті вчителя, щоб діти могли відвідувати, розв’язувати й завантажувати на сайт або приносити вчителю в кабінет на перевірку.

Громадянська компетентність

Мета: навчити учнів відповідально ставитись до своїх прав та обов’язків з метою розвитку демократичного суспільства

Тема та цілі уроків, математичні об’єкти. Задачі економічного змісту. Вміння знаходити вихід з будь – якої ситуації.

Завдання. Проводиться у формі дискусії. «Так як отримання прибутку є головною метою підприємницької діяльності, можливо, існують речі, важливіші за гроші. Як ви гадаєте? Наведіть мені приклади таких речей? Цією дискусією ми спробуємо з’ясувати чи є речі, важливіші для фірми, ніж гроші.»

Міжпредметна компетентність

Мета: навчити учнів використовувати здобуті знання з математики під час виконання завдань з інших предметів

Тема та цілі уроків, математичні об’єкти. Цифри, числа, дії над ними.

Завдання. Організація самостійного здобування знань та вмінь. Розширення дитячого кругозору в інших галузях знань. Можливість застосовувати отримані знання з математики під час інших предметів або поповнення словникового запасу з інших предметів на уроках математики. Можна проводити й у вигляді хвилинок – цікавинок про звірів, тваринок, історичні об’єкти та споруди, в яких зустрічаються цифри та числа. Якщо вчитель має власний сайт, бажано було б запропонувати дітям завантажувати цю інформацію у спеціально створену сторінку «Наші творчі роботи». Це розвиває одночасно й інформаційно – комунікативну компетентність учнів.

Проектно-технологічна компетентність

Мета: дати учням можливість застосовувати здобуті знання з математики та особистий досвід під час вирішення предметно – перетворювальної діяльності

Тема та цілі уроків, математичні об’єкти. Площі, об’єми прямокутників та многогранників

Завдання. Мотивувати дітям важливість вивчення кожної теми. Можна проводити й у вигляді проектів «Застосування даної теми в житті»

Предметна компетентність

Мета: Для досягнення рівня сформованості математичної компетентності розробляються більш складні завдання, які формують в учнів вміння: визначати проблеми які можуть бути розв’язані засобами математики; формулювати ці проблеми мовою математики; розв’язувати їх з використанням математичних знань та методів; інтерпретувати здобуті результати, враховуючи поставлену проблему; формулювати і записувати остаточні результати розв’язання поставленої проблеми.

Тема та цілі уроків, математичні об’єкти. Додавання, віднімання, множення та ділення десяткових дробів, відсотки, середнє арифметичне, задачі з теорії ймовірності, комбінаторні задачі.

Завдання. Застосування на уроках нестандартних задач в умовах яких зв’язки між відомими і шуканими величинами потребують наполегливого пошуку.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 849 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...