Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Динаміка біохімічних процесів відновлення після м'язової роботи



У періоді відпочинку після роботи ліквідуються біохімічні зміни, які з'явилися під час виконання вправ. Найбільш виражені зміни спостерігаються у сфері енергетичного обміну: знижується вміст КрФ, глікогену, а за тривалої роботи – ліпідів. Але при цьому підвищується вміст продуктів метаболізму – АДФ, АМФ, Н3РО4, молочної кислоти, кетонових тіл. У процесі відпочинку швидше за все відновлюються резерви кисню (10-15 с), КрФ і АТФ (3-4 хв), потім запаси глікогену (12-48 год), і в останню чергу – резерви жирів та білкові структури (12-72 год).

Послідовність відновлення енергетичних запасів після м'язової роботи

Загальні закономірності динаміки біохімічних процесів у період відпочинку спрямовані переважно на внутрішньом'язові запаси АТФ, КрФ і глікогену. Причому швидкість відновлення запасів АТФ і КрФ (фосфагенів) залежить від швидкості компенсації кисневого боргу. Більша частина АТФ, що необхідна для забезпечення відновлення запасів КрФ, утворюється за рахунок аеробного окислення вуглеводів і жирів у циклі Кребса й дихального ланцюгу мітохондрій (невеличка кількість за рахунок анаеробного гліколізу в перші хвилини відновлення).

Реставрація резервів глікогену відбувається на протязі багатьох годин і навіть днів. Субстратами можуть бути переважно молочна кислота і глюкоза.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1681 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...