Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Поняття, предмет, метод та система кримінології



Семінар - 2 години

Перелік ключових термінів та понять до теми:

Кримінологія, предмет кримінології, злочинність, причини та умови злочинності, профілактика злочинності, особа злочинця, методологія кримінології, взаємозв’язок кримінології з практикою, взаємозв’язок кримінології з суспільними та юридичними наук, історія розвитку кримінології.

План.

1. Поняття, характеристика предмету кримінології.

2. Метод, завдання і система кримінології.

3. Взаємозв’язок кримінології з практикою, з суспільними та юридичними науками.

4. Історія розвитку кримінології в Україні та за кордоном.

Теми рефератів:

1. Завдання та функції науки кримінології.

2. Співвідношення кримінології та кримінального права.

3. Завдання кримінології та шляхи впровадження наукових рекомендацій в практику боротьби зі злочинністю.

Питання для самоконтролю:

1. Поняття кримінології як соціально-правової науки.

2. Предмет кримінологічної науки.

3. Методологія і методи кримінологічних досліджень.

4. Місце кримінології у системі наук, її зв’язок з юридичними та іншими науками.

Методичні вказівки до теми 1:

Зазначимо, кримінологія є однією з суспільних наук і її місце на стику філософії, соціології, психології, правознавства та деяких інших наук. До правознавства кримінологія має відношення тому, що явища, які вона вивчає, базуються на кримінально-правових поняттях “злочин”, «злочинність» та “злочинець”. Профілактика злочинів теж має правову основу або правовий аспект. А детермінанти злочинності, особа злочинця пов’язані з дефектами правосвідомості, психології тощо. Разом з тим вивчення злочинності як соціального явища, особи злочинця та засобів протидії злочинності не обмежується тільки правовими характеристиками. Аналіз цих проблем лежить у сфері предмета соціології. Вже тому кримінологія є не тільки правова, а соціолого-правова наука.

Предмет кримінології — характеризує загальний зміст науки кримінології, визначає напрямки та завдання наукового дослідження. У процесі свого розвитку кримінологія окреслила свій предмет, до якого нині входять чотири основні елементи: злочинність, особа злочинця, причини та умови злочинності, протидія злочинності

Звичайно, основні елементи предмета кримінології не вичерпують усього її змісту. Щоб повніше, глибше й ефективніше вирішувати завдання, які стоять перед кримінологією, вона вивчає і проблеми, що безпосередньо не входять до її предмета. Це питання є дискусійним у зв’язку з тим, що до цих проблем мають певне відношення інші юридичні та неюридичні науки. До цих елементів відносять: жертва злочину; супутні злочинності негативні соціальні явища; суїцидальна поведінка; прогнозування злочинності, а також планування заходів протидії їй; кримінально-правова статистика, яка є основою аналізу стану злочинності у суспільстві; методика вивчення злочинності.

Слід звернути увагу, кримінологія, як і будь-яка наука, має свою систему, Загальну і Особливу (спеціальну) частини в залежності від підстав поділяється за обсягом науково-практичної інформації та ін..

Загальна частина вивчає загальнотеоретич­ні питання (поняття криміноло­гії як науки, її предмет, завдання, функції, система, методологія і методика досліджень, історія розвитку кримінології та аналіз її основних теорій). В особливій частині міститься кримінологічна характеристика різних видів і груп злочинів, їх детермінації, заходам запобігання.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 852 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...