Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стать є гетерогаметною, а чоловіча гомогаметною



Відповідь. Жіночі особини з генотипом ZaW загинуть, їхня частка становить 25%.

Задача 2. У кукурудзи буває забарвлений ендосперм (А) і незабарвлений (а), гладкі зерна (В) і зморшкуваті (b). Гени, що визначають ці ознаки, успадковуються зчеплено, частота кросинговеру – 3,6%. Визначте потомство від схрещування:

Розв'язування

Особина утворює гамети в такому співвідношенні: 3,6% кросоверних гамет Аb і аВ; 96,4% некросоверних АВ і аb. Окремо: 1,8% Аb; 1,8% аВ; 48,2% АВ; 48,2% аb. Ці гамети в такому ж співвідношенні зливатимуться з гаметами аb, які утворює особина . Внаслідок цього утворюється потомство: 1,8% Ааbb (забарвлений, зморшкуваті); 1,8% ааВb (незабарвлений, гладкі); 48,2% АаВb (забарвлений, гладкі); 48,2% ааbb (незабарвлений, зморшкуваті).

Завдання для виконання

Завдання 1. Зарисувати схему рівного і нерівного кросинговеру

Завдання 2. Описати аномалії статі генетичного характеру, що призводить до різних фенотипових проявів.

Завдання 3. Розв’язати задачі.

Задача 1. Гени А і В локалізовані в одній хромосомі і повністю зчеплені, тобто кросинговер між ними не відбувається. Які типи гамет і в якому відсотковому співвідношенні утворюються у гетерозиготи за обома генами?

Задача 2. Дигетерозиготна за генами С і D самка дрозофіли схрещена з рецесивним самцем. У поколінні дістали розщеплення у співвідношенні: 43,5% СсDd: 6,5% Ссdd: 6,5% ссDd: 43,5% ссdd. Встановіть, чому дорівнює відстань між генами С і D в одиницях кросинговеру.

Задача 3. У кролів плямистість домінує над суцільним забарвленням, а нормальна вовна – над ангорською. Схрещено плямистого нормальнововного кроля з суцільно забарвленою ангорською кролицею. Гібридів першого покоління знову схрестили з суцільнозабарвленими ангорськими кролями. Від цього одержано 26 плямистих ангорських кроленят, 144 суцільних ангорських, 157 плямистих з нормальною вовною і 23 суцільних нормальнововнових. Як успадковуються плямистість і довжина вовни по відношенню одна до одної? Знайдіть відстань між генами.

Задача 4. Після аналізуючого схрещування тригетерозиготи АаВbСс одержали розщеплення:

Аbс – 85 аbС – 2 аВс – 14 аВС – 82

АbС – 13 АВс – 3 АВС – 10 аbс9

Які гени зчеплені? Чому? Напишіть генотипи батьків. Визначте відстань між всіма парами зчеплених генів і порядок розташування генів.

Контрольні запитання

1. Основні постулати хромосомної теорії

2. Кросинговер, його походження та форми.

3. Загальнобіологічне визначення статі

4. Генетичне визначення статі

5. Типи генетичного визначення статі

6. Приклади порушення статі, обумовлені порушенням набору статевих хромосом

7. Які бувають ознаки відносно статі.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 3348 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...