Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Харчові добавки, що покращують зовнішній вигляд продуктів



У групу речовин, що відповідають за зовнішній вигляд продуктів, входять харчовібарвники, фіксатори забарвлення і вибілюючі речовини.

Харчові барвники. Це хімічні синтетичні речовини або природні сполуки, які додають або підсилюють колір харчового продукту.

Харчові барвники поділяють на натуральні і синтетичні (в т.ч.: органічні і мінеральні (неорганічні)).

Натуральні барвники – природні сполуки харчових і біологічних об’єктів, що не застосовуються зазвичай як продукти харчування або їх складові частини.

Синтетичні органічні барвники – барвники, отримані методами синтезу, які не зустрічаються в природі.

Синтетичні мінеральні барвники – неорганічні сполуки, що зустрічаються в природі або отримані шляхом хімічного синтезу в промислових умовах.

До барвників відносять також природні компоненти харчових продуктів або біологічних об’єктів, що не вживаються зазвичай як харчовий продукт або складова частина їжі.

Фіксатори (стабілізатори) забарвлення. Це харчові добавки, що стабілізують, зберігають (або підсилюють) забарвлення харчового продукту

Фіксатори (стабілізатори) забарвлення зберігають природне забарвлення харчових продуктів при їх переробці і зберіганні або уповільнюють небажану зміну забарвлення. Вони можуть сильно відрізнятися за хімічною будовою і принципом дії. Широко застосовуються в багатьох галузях харчової промисловості.

Вибілювачі (вибілюючі речовини) запобігають виникненню і усувають небажане забарвлення продукту шляхом хімічної реакції з його компонентами.

Харчові продукти, до яких додавання барвників не допускається:

o молоко пастеризоване, стерилізоване, шоколадне;

o кисломолочні продукти неароматизовані;

o молоко, вершки консервовані, концентровані, згущені неароматизовані;

o яйця і продукти з яєць;

o м’ясо, птиця, дичина, риба, ракоподібні, молюски цілісні, шматком або подрібнені, включаючи фарш, без додавання інших інгредієнтів, сирі;

o мука, крупи, боби; фрукти, овочі, гриби свіжі і сушені;

o фруктові і овочеві соки, пасти, пюре;

o овочі (крім маслин), фрукти, гриби консервовані, включаючи пюре, пасти; цукор, глюкоза, фруктоза;

o мед;

o какао-продукти, шоколадні інгредієнти в кондитерських і інших виробах;

o кава смажена, цикорій, чай, екстракти з них;

o спеції і суміші з них;

o сіль, замінники солі;

o спеціалізовані харчові продукти для здорових і хворих дітей (до 3 років);

o вода питна в пляшках і банках.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1951 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...