Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Асортимент швейних виробів



У класифікації швейних виробів враховують різноманітні ознаки: призначення, умови експлуатації, сировинний склад матеріалів для шиття, конструкцію, види оздоблення, спосіб ви­готовлення, розмірні ознаки, сезон, статево-вікові ознаки тощо.

За загальним призначенням швейні вироби поділяють на п'ять класів: побутові, спортивні, спеціальні, відомчі й національні.

Кожний клас за вужчим цільовим призначенням (за умовами експлуатації) поділяють на групи: верхні швейні вироби, легке плаття, білизняні, головні убори, вироби, що не належать до одягу. Групи по­діляють на підгрупи.

Верхні швейні вироби поділяють на підгрупу пальто та під­групу костюмів.

Легке плаття поділяють на такі підгрупи: сукні, сарафани, блузки, сорочки верхні, спідниці, халати, костюми і т.ін.

Натільну білизну поділяють на такі підгрупи: сорочки спідні, сорочки нічні, піжами, спідниці спідні, кальсони, труси, плавки, ку­пальники і т.ін.

Постільну і столову білизну поділяють на такі підгрупи: про­стирадла, пошивки, підковдри, стібані ковдри, стібані покривала, по­кривала, накидки на подушку, скатерки, серветки, рушники.

Головні убори поділяють на такі підгрупи: шапки, кепі, капе­люхи, капелюшки, берети, шоломи, жокейки, пілотки, капори, безко­зирки, чепчики.

Вироби, що не належать до одягу, поділяють на такі підгрупи: чохли, мішки, сумки, фіранки, штори, ламбрекени, спальні мішки, намети, рюкзаки і т.ін.

Підгрупи поділяють на види. Підгрупа пальт складається з таких видів: пальта, плащі, куртки, накидки, пелерини, шинелі, бушлати тощо.

Види швейних виробів характеризуються назвою самого ви­робу (пальто, костюм, спідниця), статево-віковою ознакою (чоловічі, жіночі, дитячі), сезонністю (зимове, демісезонне, літнє), видом тка­нини (іншого матеріалу верху) - із вовняних, бавовняних тканин, на­туральної або штучної шкіри, трикотажних полотен, штучного хутра тощо, якістю пошиття (звичайної або вищої якості).

Побутовий одяг призначений для носіння в різних умовах, має універсальне застосування, є багатофункціональним (домашній, по­всякденний, вихідний, святковий, для відпочинку), пови­нен бути модним і гарним, сучасним за формою і використаними ма­теріалами, створювати комфортні умови для організму людини, від­повідати формі й розмірам її тіла.

Спеціальний одяг (виробничий) призначений для захисту лю­дей різних професій від шкідливих для здоров'я впливів на вироб­ництві. Відомчий (формений) одяг призначений для робітників спеці­альних відомств та учнів, для яких встановлено відповідну форму (за­лізничники, митники, міліція та ін.). Національний одяг є побутовим одягом, який відображає специфіку національної культури та побуту народу (національні костюми, го­ловні убори).

За сезоном носіння швейні вироби бувають такі: зимові, літні, демісезонні, усесезонні (для будь-якої пори року).

За статево-віковою ознакою швейні вироби поділяють на чоло­вічі, жіночі, дитячі (віком до 18 років); для немовлят (віком до 9 міся­ців), для ясельної групи (від 9 місяців до 3 років), для дітей дошкіль­ної групи (віком від 3 до 6,5 років), для дітей молодшої шкільної гру­пи (хлопчиків віком від 6,5 до 12 років, дівчаток від 6,5 до 11,5 років), для дітей старшої шкільної групи (хлопчиків віком від 12 до 15,5 ро­ків, дівчаток від 11,5 до 15,5 років), для дітей підліткової групи (для підлітків віком від 15,5 до 18 років).

За конструктивними особливостями і характером опорної по­верхні швейні вироби поділяють на плечові, поясні, рукавичні та го­ловні убори.

Плечові швейні вироби виготовляють з рукавами та розрізом або застібкою згори донизу, вдягають на костюмно-сукняний одяг, укривають тулуб і частково або повністю ноги. Призначений для ство­рення теплового захисту в різних кліматичних умовах. Основною опорною поверхнею є плечовий пояс, вироби мають однакову конст­руктивну схему.

Поясні швейні вироби - вироби, що лягають на нижню опорну поверхню тіла, обмежену лінією талії і стегон. Укривають нижню час­тину тулуба й ноги, кожну окремо до ступнів.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 13744 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...