Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Товари із пластичних мас



Тема 2. Чинники формування споживних властивостей виробів із пластичних мас.

Пластичні маси (пластмаси) - це штучні матеріали, створені наоснові синтетичних або природних високомолекулярних сполук – полімерів, які під впливом нагрівання і тиску здатні формуватися, а після охолодження або твердіння - постійно зберігати форму в нормальних умовах.Полімери можуть бути природного походження (целюлоза, білок, крохмаль) і синтетичного. Природні полімери є головними компонентами складу деревини,вовни, бавовни, шкір тварин та інших матеріалів тваринного і рослинного походження. Пластмаси наоснові природних полімерів немають достатнього комплексу споживних властивостей. Вони характеризуються низькою хімічною і термічною стійкістю, невисокою довговічністю. Тому у виробництві пластмас усе більшого розповсюдження набувають синтетичні полімери, що мають високу твердість, жорсткість, хімічну і термічну стійкість, остатню гнучкість,еластичність тощо.

Синтетичні полімери отримують реакціями полімеризації або поліконденсації. полімеризація - це така реакція взаємодії мономерів,коли продукт, що утворюється, не відрізняється від вихідних компонентів за елементарним складом і не виділяються побічні продуктиреакції. Прикладом реакції полімеризації є отримання поліетилену,поліпропілену, полістиролу та інших полімерів.

За термічними властивостями полімери поділяють на термопластичні (термопласти) і термореактиви (реактопласти).Термопласти при нагріванні розм'якшуються, а при охолодженні знову твердіють, зберігаючи при цьому колишні властивості (поліетилен, полістирол, полівінілхлориди, поліаміди). Тому термопласти (їх відходи) можна переробляти на вироби кількаразів.

Термореактивні пластмаси {реактопласти) під час першого нагрівання в момент виготовлення з них виробів розм'якшуються, набуваючи необхідної форми, а потім, протягом подальшого нагрівання,переходять у нерозчинний і неплавкий стан (фенопласти, амінопласти).

Пластмаси містять у собі наповнювачі, пластифікатори, фарбники, стабілізатори та інші домішки.Наповнювачі (скло, дерево, тканини, папір, каолін, крейда, сажа, азбест) вводять для надання виробам із пластмас більшоїмеханічної міцності, термічної та хімічної стійкості, вогнестійкості, покращання електроізоляційних властивостей.

Пластифікатори (камфорне масло) підвищують гнучкість, еластичність, морозостійкість виробів із пластмас, знижують їх жорсткість, твердість.

Фарбники (мінеральні пігменти або органічні речовини) покращують естетичні властивості виробів із пластмас, змінюючи колір, прозорість і блиск.

Стабілізатори зберігають пластмаси від старіння – погіршенняїх властивостей з часом під впливом тепла, світла, вологи, кисню повітря та інших чинників. Стабілізаторами пластмас є аміни, бензотриазоли, феноли, сажа та ін.

До складу пластмас можуть вводити також отверджувачі, щопідвищують швидкість утворення закінченої структури полімеру; антипірени, що збільшують вогнестійкість й інші домішки.Пластмаси класифікують за складом - однорідні і складні. Однорідні пластмаси не мають наповнювачів, тому злам у них гладкий, ав складних пластмас злам шереховатий.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1122 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...