Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обліковий, міжбанківський, валютний



В літературі та в практиці часто зустрічається поняття ринку фінансових послуг (фінансового ринку). Одні економісти трактують ринок грошей широко і ототожнюють з ринком фінансових послуг, інші розуміють вузько і ототожнюють зі складовою ринку фінансових послуг.

Рис.7.1. Структура ринку грошей

Грошовий ринок має дуже складний механізм функціонування. На ньому діє багато різних за цілями суб'єктів: продавці, покупці, посередники. Застосовуються різноманітні інструменти і методи управління грошовими

потоками.

Рис 7.2. Механізм функціонування фінансового ринку

За інституційною побудовою та характером окремих потоків грошей грошовий ринок можна поділити на два великих сектори: — сектор прямого фінансування; — сектор опосередкованого фінансування. В першому секторі продавці і покупці грошей зустрічаються безпосередньо і всі питання купівлі-продажу вирішують прямо один з одним. Працюючі тут брокери виконують скоріше технічну роль звичайних посередників. В цьому секторі виділяються два канали руху грошей:

1) канал капітального (акціонерного) фінансування;

2) канал запозичення з допомогою облігацій та інших фінансових активів.

Суб'єктами (продавцями і покупцями) цього сектору можуть бути фірми, сімейні господарства, уряд, іноземні юридичні і фізичні особи. Активну участь тут можуть брати і банки — як продавці і покупці своїх цінних паперів та як звичайні посередники-брокери.

В другому секторі зв'язок між продавцями і покупцями грошей реалізується через фінансових посередників, які спочатку акумулюють у себе ресурси, що пропонуються на ринку, а потім продають їх покупцям від свого імені. Вони можуть самі створювати вимоги і пропозиції, які виступають самостійними об'єктами (інструментами) грошового ринку. Тому фінансові посередники другого сектору грошового ринку істотно відрізняються від технічних посередників в першому секторі.

Ключовою функцією грошового ринку є балансування попиту і пропозиції грошей і формування ринкового рівня процента як ціни грошей. У зв'язку з цим особливого значення набуває розуміння механізмів формування попиту та пропозиції грошей та рівня процента.

5. Функції грошового ринку.

Ключовою функцією грошового ринку є балансування попиту і пропозиції грошей і формування ринкового рівня процента як ціни грошей. У зв'язку з цим особливого значення набуває розуміння механізмів формування попиту та пропозиції грошей та рівня процента.

1. об’єднання дрібних заощаджень населення, держави, приватного бізнесу, закордонних інвесторів і створення потужних грошових фондів;

2. трансформація цих коштів у позиковий капітал, що забезпечує зовнішні джерела фінансування підприємств (фірм);

3. спрямування частини коштів на міжбанківський ринок;

4. надання позик державним органам для вирішення невідкладних завдань, покриття дефіциту бюджету.

Тема 13. Складові ринку грошей (2 год.)

1.Характеристика облікового ринку та його особливості.

2.Інституційна структура облікового ринку.

3.Онкольний та вексельний кредити.

4.Основні інструменти облікового ринку; банківські, казначейські, комерційні векселі, інші види короткострокових зобов'язань.

5.Характеристика міжбанківського ринку.

6.Міжбанківські депозити та мїжбанківські кредити: овердрафт, овернайт, кредити за операціями РЕПО.

Література: [1, 2, 3, 4, 7,11,12]

1.Характеристика облікового ринку та його особливості.

Обліковий ринок – частина грошового ринку, де короткострокові грошові ресурси перерозподіляються між кредитними інститутами шляхом купівлі-продажу векселів і ЦП з термінами погашення, до одного року.

Основа ГР – облікові і переоблікові операції банків, тобто купля-продаж основних першокласних комерційних векселів.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 373 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...