Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фізіологічні механізми сну та сновидінь



39. Нічний сон людини має таку кількість циклів:

а) 0-1; 6)2-3; в) 4-6; г) 7.

40. Приблизно через кожні 0,5 год. нічного сну у людини:

а) виникають сновидіння і підвищується біоелектрична активність мозку;

б) прискорюється пульс і з’являються швидкі рухи очних яблук;

в) збільшується частота дихання;

г) а +б+ в.

41. Спостереження над дітьми-близнятами, які мали спільний тулуб, одне серце і спільну кровоносну систему, але дві голови, свідчать про безпідставність:

а) гуморальної теорії сну; б) нейрогуморальні теорії сну;

в) кіркової теорії сну.

42. Засинанню сприяє:

а) зменшення і обмеження числа подразників, що надходять в кору великих півкуль із внутрішнього середовища;

б) безперервність або повторюваність дії подразників;

в) повний спокій; г) а + б+в.

43. У сні людина може бачити сновидіння:

а) чорно-білі; б) кольорові; в) а + б.

44. При загальному виснаженні організму, недокрів’ї, істерії, сильному хвилюванні людина може впасти в сон, який тягнеться багато років. Цей подібний на сон стан називається:

а) лунатизмом; б) летаргією; в) каталепсією.

45. Вікові нормативи сну для дітей перших місяців життя (год.):

а) 24; 6)20-22; в) 16-17; г) 14-15.

46. Вікові нормативи сну для дітей 8-річного віку (год.):

а) 15; 6)11; в) 8; г) 6.

47. Людина зрілого віку протягом доби повинна спати (год.):

а) 7-8; 6)9-10; в) 11-12; г) 13-14.

Ситуаційні запитання і задачі

1. Вкажіть на відмінні ознаки нижчої і вищої рефлекторної регуляції функцій. Що вивчає наука про ВНД?

2. Кваліфікований гімнаст досить швидко оволодів рядом нових рухових навичок з допущенням деяких помилок. Менш кваліфікований гімнаст оволодів цими ж навичками хоч і за більш тривалий проміжок часу, але без помилок. Перед відповідальними змаганнями виявилось, що другий номер команди був більш підготовлений, ніж перший. Розкрийте фізіологічний механізм даної ситуації.

3. Поясніть основні відмінності умовних та безумовних рефлексів. До яких рефлексів належать такі рефлекси, як харчовий, захисний, статевий та батьківський?

4. У школяра перед спортивними змаганнями відмічається істотне посилення діяльності серця і легень (підвищений артеріальний тиск, значне збільшення величини пульсу, більш часте дихання). Вкажіть на основні умовні та безумовні подразники, що спричиняють таке посилення вегетативних функцій юного спортсмена перед стартом.

5. Навчально-виховна робота завжди пов’язана з виробленням у дітей і підлітків різних умовнорефлекторних реакцій. Вкажіть на основні умови, яких належить дотримуватись для успішного вироблення умовних рефлексів.

6. У випадку сильного зубного болю навіть легкий дотик до руки хворого посилює його муки. Чому?

7. Регулярне споживання їжі людиною в один і той же час сприяє утворенню умовного слиновидільного рефлексу на період прийняття їжі. Який фізіологічний механізм утворення даного умовного рефлексу?

8. У людини виробили умовний захисний рефлекс – відсмикування руки на спалах лампи при підкріпленні цього умовного сигналу електричним подразненням передпліччя. Який порядок вироблення цього умовного рефлексу?

9. Трьохрічна дитина хоче залізти в калюжу. Їй кажуть: «Не можна!». Але внутрішнє гальмування («умовне гальмо») за даних умов не спрацьовує і дитина намагається здійснити свій намір. Що необхідно зробити вихователю, щоб відволікти увагу дитини від небажаної дії, якою вона захопилась?

10. Людина, яка ніколи не коштувала лимона, не проявляє ніякої фізіологічної реакції на його вигляд, крім цікавості (безумовний орієнтувальний рефлекс). Якщо ж ця людина спробувала лимон на смак, то в подальшому один лише вигляд лимона викликає слиновиділення. Поясніть, як виробляється цей умовний слиновидільний рефлекс? Вкажіть на основні особливості і значення орієнтувальних рефлексів у вихованні дітей.

11. Значну роль у розвитку науки про цілеспрямовану поведінку тварин та людини відіграли роботи американського психолога Е. Торндайка (1874-1949). Для вивчення поведінкової реакції тварин вчений запропонував метод «Проблемних ящиків». В чому сутність цього методу?

12. І.Р. Беріташвілі розвинув вчення про поведінку, що направляється образом. Яке значення цього вчення для забезпечення процесу навчання?

13. В пристосувальних реакціях організму учнів до м’язової діяльності, а також при формуванні рухових навичок у корі великих півкуль головного мозку беруть участь три види умовного гальмування. Назвіть їх. За яких умов виникає згашувальне гальмування рухових навичок та їх розгальмовування.

14. Наведіть приклади використання диференціювального гальмування умовних рефлексів у практиці фізичного виховання.

15. В момент виконання юним спортсменом складної гімнастичної вправи до тренувального залу зайшла група фотокореспондентів. Гімнаст не втримався на перекладині і, підстрахований тренером, впав на долівку. Чи може бути причиною невдалого виконання завченої вправи присутність сторонніх осіб? Обґрунтуйте відповідь.

16. З позиції вчення про позамежне гальмування вкажіть на основні умови, яких належить дотримуватись при навчанні дітей новим руховим діям.

17. Дітям дуже важко стримувати себе від небажаних дій, у яких вони зацікавлені в даний момент. Поясніть даний факт з позиції вчення про гальмування умовних рефлексів (рухових навичок). Наведіть приклади прояву запізнювального гальмування в спорті.

18. Здоров’я людини в значній мірі залежить від повноцінності сну. Вкажіть на основні засоби попередження безсоння.

19. Високоефективним засобом відновлення працездатності, особливо при безсонні, є аутотренінг. Що лежить в основі самонавіювання?





Дата публикования: 2014-12-30; Прочитано: 984 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...