Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Методологія системи національних рахунків



Процес розширеного відтворення і система національних рахунків (СНР). Економічний оборот і використання СНР для кількісного визначення та обґрунтування пропорцій відтворення та показників соціально-економічного розвитку.

Теоретико-методологічні основи побудови СНР. Джерела виникнення СНР. Теорія трудової вартості та її значення для національного рахівництва. Концепція економічного виробництва (меж економічної діяльності) та її розвиток у працях Ф. Кене, В. Петті, А. Сміта, К. Маркса та ін. Теорія факторів виробництва і СНР. Маржиналізм та теорія граничної корисності. Теорії попиту і пропозиції, спадної ефективності і СНР. Концепція доходу Дж. Хікса та її використання в СНР.

Етапи розвитку міжнародної системи національних рахунків.»Економічна таблиця» Ф. Кене і процес відтворення. Ван Кліфф та його термін»національне рахівництво». Внесок у розвиток СНР Р. Стоуна, Дж. М. Кейнса, С. Кузнеца, В. Леонт’єва, К. Кларка, А. Маршала, Дж. Хікса та ін. Міжнародний стандарт 1953 року — як початковий варіант СНР. Відмінності СНР ООН 1968 року. Роль балансу народного господарства у формуванні основ СНР. Принципові вдосконалення концепції СНР, здійснені в 1993 році, та напрями розвитку. Особливості застосування СНР у різних країнах з ринковою економікою.

Методологічні та організаційні проблеми щодо переходу України на національне рахівництво, яке засноване на міжнародних стандартах СНР.

Об’єкт, предмет та метод системи національних рахунків. Пізнавальна, методологічна та практична функції СНР.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 155 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...