Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Етика туризму



Мета: розкрити проблеми етики туризму в історії етичної думки

План лекції:

1. Проблеми прикладної етики в історії етичної думки.

2. Соціальне і природне середовище у туризмі як моральна проблема.

3. Екологізація моральної свідомості і туризм.

Рекомендована література: 7,8, 9, 11, 13, 19, 23, 24, 28, 35.

Тема 5. Аксіологія туризму

Мета: ознайомити студентів з питаннями аксіології туризму

План лекції:

1. Трансформація системи цінностей особистості внаслідок туристських подорожей.

2. Екзистенціальні виміри туристських пригод.

Рекомендована література: 7, 13, 17, 18, 26, 28, 32, 33.

6. Теми і плани семінарських занять

№ з/п Назва теми Кіль-кість годин
  Тема 1. Філософія туризму в структурі туризмології Мета:ознайомити студентів із структурою філософії туризму, розглянути функції філософії туризму. План семінарського заняття: 1. Предмет філософії туризму, його структура. 2. Гуманістична функція туризму. 3. Проблематика туризму в історико-філософській літературі. 4. Філософія туризму – світоглядна, теоретико-методологічна, інтегративна основа туризмології. 5. Філософське дослідження туристських подорожей як явища тимчасового перебування людей в іншому соціокультурному середовищі. Рекомендована література:1, 2, 7, 9, 11, 14, 22, 28, 31, 35 .  
  Тема 2. Філософія туризму і культура Мета:розглянути влив туризму на різні сфери соціуму. План семінарського заняття: 1. Сутність глобалізаційних процесів у сучасному світі. 2. Позитивний вплив туризму на економіку, екологію, охорону історичних пам’яток. 3. Вплив туризму на гуманізацію відносин між народами. 4. Туризм – прояв способу життя людини. 5. Потреби, інтереси та цінності як виміри людського буття. 6.Задоволення матеріальних, соціальних, культурно-комунікативних та духовних потреб туриста. Рекомендована література:1, 2, 8, 9, 11, 13, 19, 23, 28, 33, 35.  
  Тема 3. Праксеологія туризму Мета:розкрити вплив сфери туризму на формування світогляду сучасної людини План семінарського заняття: 1. Вплив сфери туризму на формування світогляду сучасної людини. 2. Туристична діяльність як чинник трансформації свідомості туристів. 3. Саморозкриття екзистенції особистості в процесі туристичної подорожі. 4. Розкодування нових культурно-соціальних смислів в процесі туристичної діяльності. Діяльнісна природа людини і туризм (праксеологія туризму) 1. Діяльнісна сутність людини, ціннісно-мотиваційна структура її свідомості. 2. Самовдосконалення, самореалізація, самоосвіта і самовиховання особистості в процесі туристичної діяльності. Рекомендована література:7, 15, 17, 19, 20, 24, 25, 28, 35.  
  Тема 4. Аксіологія туризму Мета:розкрити питання аксіології туризму План семінарського заняття: Культурно-комунікативний аспект туризму 1. Спілкування, комунікація, соціокультурна взаємодія в туризмі. Стадії комунікативного процесу в туризмі. 2. Індивідуальна та колективна (групова) комунікація в туризмі. 3. Комунікація і взаємодія соціумів, культур в процесі та результаті туристичної діяльності. Етика туризму 1. Основні ідеї та принципи етики туризму. 2. Спрямування діяльності туристичних організацій на забезпечення етичних принципів туристичної діяльності. Професійна етика організаторів та працівників туристичної галузі. 3. Загальноцивілізаційне значення дотримання етичних принципів норм у сфері туризму. Рекомендована література:7, 15, 17, 19, 20, 24, 25, 28, 35 .  

7. Самостійна робота

№ з/п Назва теми Кіль-кість годин
  Тема 1. Перелік питань для самостійної роботи: 1. Які основні соціальні та гуманітарні науки вивчають сферу туризму? 2. Що таке туризмологія, яке місце посідає в ній філософська наука? 3. Які складові філософії туризму? Рекомендована література:7, 9, 11, 14, 20, 21, 22, 28  
  Тема 2. Перелік питань для самостійної роботи: 1. Яке місце займають переконання людини в структурі її свідомості? Чи може впливати на їх зміст та форми виразу туристична діяльність? 2. Що таке загальноцивілізаційні цінності? Що таке ціннісні орієнтації? 3. Як змінюється співвідношення свідомості та безсвідомих елементів при зміщеннях культурних горизонтів свідомості? 4. Чи завжди людина має доступ до власної екзистенції? Які мають бути передумови для екзистенційного саморозкриття особистості? Рекомендована література:1, 2, 7, 8,11, 15, 20, 22, 35.  
  Тема 3. Перелік питань для самостійної роботи: 1. В чому сутність економічної, політичної, культурної глобалізації? 2. Який вплив, позитивний чи негативно, справляє глобалізація на суспільне життя? 3. Як взаємодоповнюються інформації зі МЗУ про країну перебування і враження туристів про подорож? 4. Які потреби є базовими і які є потребами розвитку? 5. Які матеріальні та соціальні потреби людини ви можете перерахувати? 6. Чи є потреба в освоєнні нового соціокультурного туристичного простору вітальною, а чи не є вона потребою розвитку? Рекомендована література:8, 9, 14, 19, 22, 25, 28, 35.  
  Тема 4. Перелік питань для самостійної роботи: 1. Чим відрізняється комунікація від інформування? 2. Що таке внутрішня комунікація особистості? 3. Що таке внутрішньогрупова комунікація в туристичній групі? 4. Яке значення має дотримання етичних принципів та норм у туризмі? 5. Які особливості професійної етики в індустрії туризму? Рекомендована література:7,8, 9, 11, 13, 19, 23, 24, 28  
  Тема 5. Перелік питань для самосійної роботи: 1. Чим відрізняють системи інтерпретації, витлумачення, розуміння світу в різних етнокультурах? 2. Чи може сфера туризму справляти вплив на зміст та систему цінностей суспільної свідомості? 3. Як мотивації людини до туристської діяльності пов’язані з її потребами? 4. Чому туризм розкриває широкі можливості для самовдосконалення, самовиховання та самореалізації? 5. У який спосіб туризм здатний поліпшити локальну екологічну ситуацію в місцевостях, де є туристичні об’єкти? Рекомендована література:7, 13, 17, 18, 26, 28, 32, 33.  
  Тема 6. Перелік питань для самосійної роботи 1. Вплив сфери туризму на формування світогляду сучасної людини. 2. Туристична діяльність як чинник трансформації свідомості туристів. 3. Саморозкриття екзистенції особистості в процесі туристичної подорожі. 4. Розкодування нових культурно-соціальних смислів в процесі туристичної діяльності. Рекомендована література: 7, 8, 9, 15, 17, 19, 20, 28, 31.  
  Разом  

8. Індивідуальні завдання

Індивідуальні завдання (ІЗ)– це форма організації навчання, яка має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які студенти отримують у процесі навчання. Одними із видів ІЗ є підготовка рефератів, есе.

Реферат коротке повідомлення в письмовій формі або у формі публічної доповіді змісту книги, наукової статті, проблеми, результатів наукового дослідження; доповідь на наукову тему, що висвітлює її на основі огляду літератури чи інших джерел, що включає основні відомості та висновки, а також кількісні та якісні дані про об’єкт, що описується.

Есе (фр. «essai» - спроба) – прозаїчний твір невеликого об’єму і вільної композиції, в якому висловлюється власні враження і думки з конкретного питання, в якому немає завчасного претендування на певне трактування предмета. Есе передбачає нове, суб’єктивно забарвлене слово про що-небудь і може мати філософський, історично-біографічний, публіцистичний, літературно-критичний, науково-популярний або часто белетристичний характер. Стиль есе відрізняється образністю, афористичністю та установкою на розмовну інтонацію та лексику. Він здавна формувався у творах, де на першому плані була особистість автора. Тематика есе з дисципліни «Філософія туризму» наведена у пункті 8.1.

Контроль за виконанням студентами індивідуальних завдань і самостійного опрацювання питань, які визначені в робочій програмі, здійснюється за допомогою проміжного та підсумкового тестування, захисту есе, рефератів, проведення семінарів та індивідуальних бесід.

Зовнішній вигляд та якість оформлення індивідуального завдання є одним із показників професіоналізму майбутнього менеджера, тому приймається до уваги при його оцінюванні.

Індивідуальне завдання спрямована на поглиблене вивчення теоретичного матеріалу, а також на практичне застосування отриманих теоретичних знань.

Індивідуальна робота повинна містити титульний лист, зміст, основну частину, список використаної літератури і, при необхідності, додатки. В тексті обов’язково повинні бути посилання на відповідні використані джерела. Обсяг повинен становити 8 – 10 сторінок друкованого тексту 14 шрифтом, через 1,5 інтервалу. Поля становлять 20 мм.

При оцінюванні роботи враховується відповідність роботи цим методичним вказівкам за структурою та обсягом, повнота висвітлення питань, рівень теоретичних напрацювань студента та його здатність застосувати набуті знання в практичній діяльності.

Якщо контрольна робота відсутня або виконана на незадовільну оцінку, студент до складання ПМК не допускається.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 1482 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...