Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задача № 1. 1. Ви працюєте у консультативній фірмі і маєте дати рекомендації для виробничої компанії, де спостерігається чітка тенденція зменшення прибутку



1. Ви працюєте у консультативній фірмі і маєте дати рекомендації для виробничої компанії, де спостерігається чітка тенденція зменшення прибутку, хоча обсяги збуту продукції не скорочуються. Керівництво цієї компанії прийшло до висновку, що витрати вийшли з-під контролю.

Після аналізу справ, Ви прийшли до висновку, що в даній компанії політика просування по службі базується практично на одному критерії – технічній компетенції, причому цього правила дотримуються на всіх рівнях. Ви констатували, що звичним явищем на фірмі є зустріч у цеху з керівником, який вивчає та коментує технічні проблеми. На жаль, після цього у такого керівника залишається мало часу на управління. Таким управлінським функціям як планування, мотивація, організація та контроль надається дуже мало уваги.

Запитання:

1. Чи поширена ситуація, коли менеджери витрачають більше часу на технічні, а не управлінські аспекти своєї діяльності? Дайте пояснення, чому?

2. Чи варто даній фірмі залучати ззовні управлінських працівників, котрі б приділяли більше уваги суто управлінській діяльності?

Задача № 2

Проаналізуйте сім принципів ведення справ у Росії, які були сформульовані у 1912 році.

1. Поважай владу (у всьому має бути порядок).

2. Будь чесним і правдивим (підприємець повинен бути бездоганним).

3. Поважай право приватної власності (підприємець зобов’язаний працювати на благо своєї вітчизни).

4. Люби і поважай людину (це призводить до гармонії інтересів).

5. Будь вірний слову (слово ділової людини повинно цінуватися значно вище від паперу з печаткою).

6. Живи за можливостями (завжди оцінюй свої можливості).

7. Будь цілеспрямованим, завжди май перед собою ясну мету (не відволікайся на інші цілі).

Запитання:

1. Чи узгоджуються ці принципи із сьогоднішньою нашою практикою і які з цих принципів нехтуються? Чому?

2. Що необхідно зробити на рівні держави, щоб цих принципів дотримувались?

3. Який рівень соціальної відповідальності передбачають розглянуті принципи?

Задача № 3

Навички, які необхідні менеджеру, в цілому можна розділити на три види: технологічні, тобто пов’язані з конкретною технологічною професією; комунікативні, що пов’язані з умінням управляти людьми; концептуальні, що пов’язані з умінням приймати відповідальні рішення, здійснювати комплексний підхід до справи.

Є наступні міркування:

А. Чим вищий рівень управління, тим більше потрібно комунікативних навичок. Важливість технологічних навичок залишається незмінною для управління будь-якого рангу.

В. Значення технологічних навичок знижується з підвищенням рангу менеджера і відповідно зі зростанням значення концептуальних навичок.

С. З погіршенням навколишніх обставин підвищується значення комунікативних навичок.

Запитання:

1. Яке з наведених міркувань щодо трьох видів навичок менеджерів Ви вважаєте правильним?

2. Обґрунтуйте свій вибір.

Задача № 4

Японія розвинула свою економіку у значній мірі завдяки унікальній системі управління. Орієнтування на перспективні цілі перетворилось у беззаперечний принцип управління, коли фірми не задовольняються лише тимчасовим використанням доходів, а турбуються про те, як би грунтовніше закріпитися на ринках збуту. Президент сталеливарної компанії «Ніппон», звертаючись до своїх менеджерів, говорив: «Ви повинні завжди прагнути того, щоб забезпечити Ваших співробітників стабільним заробітком. Але головне, про що Ви повинні пам’ятати у першу чергу, це забезпечити їх надією на майбутнє».

Запитання:

1. Поясніть, що мав на увазі президент компанії.

2. Яким шляхом менеджери можуть забезпечити співробітникам надію на майбутнє?

3. У чому специфіка реалізації цих завдань в Україні?





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 800 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...