Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сортування за допомогою Вікна списку



У стандартному наборі інструментів системи проектування Visual Basic є інструмент List Box.
— піктограма цього інструмента.

За допомогою інструмента List Box на екранній формі можна створити об'єкт Вікно списку для збереження не одного значення, а списку значень.

Подібно одномірному масиву, список значень — це впорядкована множина. Її елементи мають індекс. Мінімальне значення індексу дорівнює 0, а максимальне значення індексу не встановлюється (у цьому відмінність списку від масиву). Інша відмінність полягає в тому, що значення в списку мають тип String — є рядками (ланцюжками символів).

Для того, щоб помістити в список новий елемент, використовується метод AddItem, що застосовується до об'єкта Вікно списку. У цього методу єдиний аргумент — вираз, значення якого поміщається в кінець списку.

Для того, щоб видалити зі списку елемент, індекс якого має значення i, використовується метод RemoveItem який застосовується до об'єкта Вікно списку. У цього методу єдиний аргумент — вираз, значення якого дорівнює i. При видаленні елемента індекси елементів, що стоять після нього, автоматично зменшуються на 1.

Для того щоб звернутися до і-го елементу Вікна списку з ім'ям Список, варто скористатися властивістю List цього об'єкта, наприклад: x = Cnucoк.List(i).

У робочому додатку список можна переглядати за допомогою смуги прокручування і мишею виділяти будь-який елемент списку. При цьому значенням властивості ListIndex об'єкта Вікно списку буде значення індексу виділеного елемента, наприклад: i = Список.ListIndex.

Об'єкт Вікно списку має одну чудову властивість, за допомогою якої можна сортувати елементи, що поміщаються в цей список. Це властивість Sorted.

Якщо значенням властивості Sorted є True (Істина), то в міру надходження в список нових елементів він буде автоматично сортуватися в порядку їхнього зростання.

Приклад 3.4. Нехай у двох масивах Прізвище(З) і Зріcm(3) зберігаються прізвища і зріст (у см.) чотирьох чоловік:
Прізвище(0) = «Петров», Прізвище(1) = «Іванов», Прізвище(2) = «Сидоров», Прізвище(З) = «Петрова»;
Зріcm(0) = «172», Зріcm(1) = «185», Зріcm(2) = «170». Зріcm(3) = «166».

Напишемо програму, за допомогою якої ці дані помістяться в два списки (мал. 3.1, а), а потім поєднуються і сортуються в двох інших списках так, як показано на мал. 3.1, б.

Програма міститься в наступному коді:

Код 3.12
Мал. 3.1. Демонстрація сортування списків за допомогою об'єктів ListBox

При завантаженні форми відбувається заповнення значеннями двох одномірних масивів. Після натискання лівої командної кнопки Command l ці значення поміщаються у два списки з іменами List l і List 2. Після натискання правої командної кнопки Command 2 елементи двох вихідних масивів поєднуються і результати цього об'єднання поміщаються в два інших списки з іменами List 3 і List 4. Неважко здогадатися, що значення властивості Sorted у двох перших списках дорівнює False, а в двох останніх — True.

Hові поняття:





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 233 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...